Siemens batterifab crop

Siemens opplever nå større interesse fra det internasjonale markedet

Åpnet verdens avanserte og robotiserte batterimodulfabrikk

I går, 28. januar, åpnet Siemens nye batterifabrikk i Trondheim av Statsminister Erna Solberg. Fabrikken skal sette sammen batterimoduler til offshore og marinemarkedet der Siemens ser et stort potensial fremover

– Vi forventer at dette markedet vil vokse betydelig fremover, og derfor har vi investert mye i utviklingen av sikre og pålitelige batteriløsninger, sier Bjørn Einar Brath, leder av Offshore Solutions i Siemens.

Norge har hittil vært helt i teten hva gjelder elektrifisering til sjøs, men Siemens opplever nå større interesse fra det internasjonale markedet.

– Vi ser en stor interesse for slike løsninger også utenfor Norge, og bygger denne batterifabrikken fordi vi tenker at den også skal betjene et internasjonalt marked, sier Brath.

Muliggjør produksjon i Norge

Fabrikken består av en robotisert og digitalisert produksjonslinje med åtte robotstasjoner med en kapasitet på opp mot 300MWh i året hvilket tilsvarer noen hundre fartøyer i året. Robotene gjør alt fra å plukke komponenter rett fra pallen helt frem til slutt-testen. Dette gjør det mulig å produsere bærekraftig løsninger her i Norge.

Det er heller ikke tilfeldig at Siemens globalt har brukt 100 millioner kroner på å sette oppe en slik fabrikk i Norge og Trondheim. Norges posisjon innen elektrifisering, Trondheims teknologi og produksjonsmiljø for elektriske løsninger til skip og offshore, nærhet til ambisiøse kunder i den norske maritime klyngen, og offensiv av politikk og støttetiltak for lavutslippsløsninger er viktige faktorer for valget.

– I Trondheim har vi bygd opp et kompetansesenter for elektriske og hybride løsninger som har imponert den globale konsernledelsen så mye at vi har fått ansvaret for å lede utviklingen av våre nye batterisystemer, sier adm. direktør Anne Marit Panengstuen i Siemens.

Til nå har markedet i stor grad vært drevet av elektriske ferger, men også fiskebåter, arbeidsbåter til oppdrettsnæringen og offshoreenheter har et stort potensial fremover. Nylig fikk fabrikken blant annet sin første kontrakt på batterier til bruk offshore på en rigg. Northern Drillings West Mira vil bli verdens første moderne borerigg i drift med en batteriløsning. For en borerigg som West Mira er det beregnet at en batteriløsning fører til 12 prosent reduksjon i årlig drivstofforbruk, 15 prosent reduksjon i årlige CO2-utslipp og 12 prosent reduksjon i årlige NOx-utslipp.

Fakta:

Batterifabrikken består av åtte robotdrevne stasjoner. I disse stasjonene skjer alt fra utpakking av innkommende produksjonsdeler til sluttesting av ferdig batterimodul.

  • Fabrikken produserer 55 batterimoduler hver dag, per skift.
  • Batterifabrikken kan produsere batterier både til bruk i Norge og til eksport.
  • Kapasiteten til å produsere opp mot 300 MWh i året, med muligheter for skalering.
  • Et batteri består av ni batterimoduler, og hver batterimodul består av 28 battericeller.
  • Siemens samarbeider med Batteriretur AS for resirkulering av batterimoduler/-celler.
GH_mvest crop

Havlandet Havbruk AS signerer avtale med EG Maintenance for effektiv administrasjon av vedlikeholdet

Havlandet Havbruk AS ønsker å effektivisere vedlikeholdsarbeidet og har valgt å utvide samarbeidet med EG ved å ta i bruk EG Maintenance. Implementering av EG Maintenance hos Havlandet vil bidra til en effektiv og strømlinjeformet driftsforvaltning for selskapets enheter. Derfor har Havlandet Havbruk og EG Maintenance nå signert en avtale for implementering av EG Maintenance-systemet. 

MDV 01 2024 kolasj crop

Min Drift & Vedlikehold 01 2024 er publisert

Redaksjonen får tilsendt en mengde nyheter innen alle fagfelt, hvor KI er hovedtema. Vedlikeholdsfeltet er intet unntak. I noen utstrekning blir vedlikeholdsarbeidet endret når KI blir en del av det daglige arbeidet. For det første vil man få mer data som grunnlag for å ta beslutninger. Det viktige i denne sammenheng er å ha god kvalitet på dataene.

Marthe Thu

Zooca og Skretting går sammen om å utvikle en banebrytende fôr-løsning i startfôr-segmentet

Zooca® (Calanus AS), en pioner innenfor produksjon av bærekraftige marine ingredienser, og Skretting, en global innovasjonsdrevet leverandør av fôr til akvakulturnæringen, kunngjør et spennende partnerskap rettet mot utviklingen av et nyskapende og bærekraftig start-fôr. Målet er å dra nytte av Zoocas ekspertise innen høsting og prosessering av Calanus finmarchicus, bedre kjent som raudåte, en liten marin hoppekreps rik på essensielle næringsstoffer.

SIVA Skjervøy crop

Siva sentral i regjeringens grønne industriløft 2.0

Regjeringen satser også tydelig på manufacturing-industrien i Norge

Regjeringen presenterte i dag Veikart 2.0 for Grønt industriløft og foreslår 1 milliard kroner i økt investeringskapital til Siva. Pengene vil stimulere til grønn industrivekst i Norge.