Digitalt studio crop

Skal benytte høsten til å samle erfaring og utvikle den digitale porteføljen

Gode erfaringer med digitalisering

Norsk Forening for Vedlikehold (NFV) og Quality Norway, som er operativ enhet for foreningens virksomhet, har gode erfaringer med å arrangere digitale kurs og konferanser. - Da Norge ble stengt 12. mars tok vi umiddelbart grep, forteller Arild Nybø. Han er daglig leder for begge virksomhetene. Tilbakemeldingene så langt er gode.

- Vi skal benytte høsten til å samle erfaring og utvikle den porteføljen vi mener bransjene trenger og vil benytte i fremtiden, sier Nybø. NFVs medlemmer stiftet bekjentskap med digitalt møte allerede 6. mai. Da ble foreningens årsmøte arrangert heldigitalt. Gjennomføring og formaliteter, som stemmegivning, fungerte utmerket. - Selvsagt fikk vi ikke den sosiale delen av et tradisjonelt årsmøte, men tilbakemeldingene er gode, fortelle Siri Ulvin. Hun er administrasjonsleder i NFV.

- Inntektene fra tradisjonell kursvirksomhet ble borte over natten, sier Nybø. Vi tok grep ganske raskt. Som nevnt ble foreningens årsmøte arrangert digitalt. Medlemsmøter ble også gjennomført via nettet. Arbeidet med å evaluere hvilke kurs som egnet seg for digital gjennomføring startet ganske raskt etter at Norge ble stengt. Parallelt med arbeidet med å finne ut av hvilke kurs som egnet seg for nettgjennomføring, jobbet vi med å utvikle teknisk løsning for gjennomføring av kurs fra Quality Norways lokaler på Lysaker. Først måtte verktøy velges. – Vi falt ned på Zoom, sier Nybø. Da Min Drift og Vedlikehold besøket Norsk Forening for Vedlikehold ble et digitalt kurs gjennomført. Kursleder og teknisk operatør uttrykte positive erfaringer med løsningen. Stene Kristiansen er ansvarlig for kursarangeringen i NFV fortalte at tilbakemeldingen er gode.

Utvider aktiviteten

Med studio for gjennomføring av digitale kurs i egne lokaler kan Quality Norway sørge for effektiv gjennomføring av slike kurs. Det planlegges å etablere et studio til for arrangering av digitale kurs i lokalene på Lysaker. Med teknologien som er valgt er det ikke nødvendig for foredragsholderen å være til stede i studio. Møteleder og teknisk ansvarlig er de eneste som trenger å være fysisk til stede i studio.

- Vi må jobbe med å utvikle foredragsholdernes kompetanse innen digital forelesningen, sier Kristiansen. Det kreves noen andre egenskaper å formidle kunnskap vi skjerm, enn fysisk tilstedeværelse. Viljen og evnen hos flertallet av våre foredragsholdere til å tilegne seg ny kompetanse er imponerende. Selvsagt erfarer vi at noen foredragsholdere reserverer seg mot å forelese via en skjerm, men det er ytterst på. Nå arbeider vi med å se på det faglige innholdet i kusene, slik at de blir mest mulig egnet for digital gjennomføring.

Digitalt studio 2 500.jpg

Variert tilbud

Både Nybø og Kristiansen mener at kurstilbudet i fremtiden vil være en kombinasjon av fysiske og digitale kurs. For det første vil viljen og muligheten til å reise bli redusert. Samtidig vil vi som arrangører og kursdeltakerne få erfaring med digitale kurs. Dette forholdet vil være en pådriver for økt antall digitale kurs. Men noen temaer vil være mindre egent for fjernundervisning, slik at det fortsatt er behov for fysisk tilstedeværelse. Behovet for nettverksbygging og faglige diskusjoner med fagkolleger forsvinner ikke. Dette forholdet taler også for at det vil være ønskelig med fysisk tilstedeværelse ved noen arrangementer. I noen sammenheng kan det være aktuelt å arrangere kombinasjonsløsninger ved at noen deltakere er fysisk til stede, samtidig som arrangementet streames. Det vil i hovedsak gjelde konferanser, men kan være aktuelt for andre arrangementer også.

Siste arrangementstype vil være bedriftsinterne kurs. Slike e-læringskurs bestilles av bedriften og gjennomføres når det passer for den aktuelle bedriften.

Tilpasser organisasjon og tilbud

- Vi skal benytte høsten til å samle erfaring og utvikle kurs og arrangementsporteføljen som dekker det fremtidige behovet, sier Nybø. Så langt tror vi at vi har funnet de arrangementsformer som er aktuelle. Jobben som nå må gjøres er å vurdere hvilke temaer som passer for de forskjellige gjennomføringsformer. Videre må vi utvikle den digitale pedagogiske kompetansen hos våre forelesere og vår interne digitale kunnskap. Når alt dette er på plass mener vi at våre foreninger er godt rutet for fremtiden.

- Parallelt med det arbeidet vi har beskrevet, har vi også tilpasset arbeidsstokken til den nye hverdagen, forteller Nybø. Slik Quality Norway og foreningene er organisert erfarer vi nå at organiseringen sikrer foreningene handlingsfrihet i en vanskelig økonomisk situasjon. Selv om kursvirksomheten som er en vesentlig inntektskilde, er redusert, kan foreningen opprettholde sine faglige og medlemsrettede aktiviteter. Vi tærer noe på Quality Norways egenkapital, men sikrer foreningenes virksomhet. Ved at vi evnet å utvikle gode digitale tilbud raskt, fikk vi inntekter fra digitale kurs i vår. Målsettingen er at vi i årets fjerde kvartal skal gå i balanse.

- Når vi våre målsettinger, vil foreningene kunne se den digitale transformasjon trygt i møte, sier Nybø avslutningsvis.

 

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

OO Logistikksenter Ålesund crop

Otto Olsen AS styrker sin markedsposisjon gjennom overtakelse av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund

Otto Olsen AS, en ledende leverandør innen tekniske løsninger og produkter i Norge, kunngjør med glede overtakelsen av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund. Denne overtagelsen vil ytterligere styrke Otto Olsen AS sin tilstedeværelse i det norske markedet. Transaksjonen forventes å bli avsluttet 30. april 2024.

Bygger verdens grønneste sinkverk

Bygger verdens grønneste sinkverk

I industribygda Odda er Fastlands-Norges største industriprosjekt, med en samlet investeringsramme på 850 millioner euro, nå i ferd med å realiseres. – Boliden har lagt 850 millioner Euro på bordet og bygger nå verdens grønneste sinkverk i Odda.

MDV 01 2024 kolasj crop

Min Drift & Vedlikehold 01 2024 er publisert

Redaksjonen får tilsendt en mengde nyheter innen alle fagfelt, hvor KI er hovedtema. Vedlikeholdsfeltet er intet unntak. I noen utstrekning blir vedlikeholdsarbeidet endret når KI blir en del av det daglige arbeidet. For det første vil man få mer data som grunnlag for å ta beslutninger. Det viktige i denne sammenheng er å ha god kvalitet på dataene.