Smartest 15 crop

At norsk industri er rustet for fremtiden er viktig for landet vårt

Jakten på industriheltene – Norges smarteste bedrift

For sjette år på rad skal Norsk Industri og Siemens kåre «Norges smarteste industribedrift». Målet er å løfte frem de gode eksemplene på bedrifter som viser konkurransekraft for norsk industri.Vinneren blir kåret av Statsminister Erna Solberg på Industrikonferansen 7. mai.

– At norsk industri er rustet for fremtiden er viktig for landet vårt, og digitalisering av norsk industri er avgjørende i kappløpet mot internasjonale konkurrenter, sier adm. direktør Anne Marit Panengstuen. Fremtidens industri kommer til å skapes med innovasjon, mot og evnen til å tenke nytt.

De industrielle heltene

Høsten 2017 publiserte Siemens en digital temperaturmåler som viste at bedrifter i Norge bruker digitalisering først og fremst til effektiviseringstiltak og i mindre grad til å utvikle nye forretningsmuligheter. Derfor er denne prisen svært viktig.

– Hensikten med en slik konkurranse er å skape industrielle rollemodeller som andre bedrifter kan lære av – altså å få frem de industrielle heltene. De bedriftene vi kan være stolte av, og som eierne, lederne og de ansatte kan være stolte av, sier Torger Reve juryleder og professor i strategi og industriell konkuranseevne på Handelshøyskolen BI.

Å vise frem disse industriheltene blir en viktig del av årets konkurranse. På nettsidene og på Facebook-sidene vil tidligere vinnere og årets nominerte bli presentert.

– Vi håper at disse kan inspirere andre bedrifter til å tenke innovativt i forhold til sin virksomhet og digitalisering, sier Panengstuen.

Mulighet, ikke trussel

Gjennom de seks årene prisen har eksistert har juryen sett mange eksempler på at industribedrifter som ser på digitalisering som en mulighet i stedet for trussel, har skapt imponerende resultater.

Bransjeorganisasjonen Norsk Industri er opptatt av at ikke digitalisering skal bli noe fremmed, men noe som kan komplementere det bedriftene allerede jobber med.

– Vi ønsker å bidra til å skape en bro mellom det de allerede er gode på, og ny teknologi som kan brukes til å ta neste steg, poengterer adm. direktør i Norsk Industri, Stein-Lier Hansen.

Juryens krav

En kompetent jury skal i år igjen finne Norges smarteste industribedrift. Det er en krevende oppgave ettersom både nivået og kravet til vinneren er høyt. Juryleder Torgeir Reve har klare meninger om hva juryen leter etter. 

– Den høye levestandarden i Norge betyr at vi også har et av verdens høyeste kostnadsnivå. For at bedriftene skal være internasjonalt konkurransedyktige, må de ha den fremste kompetansen i verden på sitt felt. Det er dette vi ser når vi kårer Norges smarteste industribedrift, sier Reve og eksemplifiserer:

– Har bedriften noen varige fortrinn innen teknologi, produksjon og marked? Investerer bedriften nok i kompetanseutvikling? Har bedriften utnyttet potensialet som ligger i digitalisering? Er bedriften innovativ? Har bedriften en kundeforståelse som ligger i forkant av markedet? Er bedriften del av en dynamisk næringsklynge? Driver bedriften med tilfredsstillende lønnsomhet? Dette er alle ting vi kommer til å legge vekt på, sier han.

Påmeldingsfrist er 2. april. Se: www.smartindustri.no

Dette er juryen

  • Else-May Botten, fraksjonsleder i Stortingets Næringskomité
  • Jan Moberg, adm. direktør og ansv. redaktør Teknisk Ukeblad
  • Torger Reve, professor Handelshøyskolen BI
  • Odd Myklebust, prosjektdirektør SINTEF
  • Anne Marit Panengstuen, adm. direktør Siemens AS
  • Hans Erik Vatne, teknologidirektør Hydro
  • Knut E. Sunde, direktør for bransje og industripolitikk Norsk Industri

Tidligere vinnerne:

  • 2018: Thermo Fisher Scientific
  • 2017: Brunvoll
  • 2016: GKN Aerospace
  • 2015: Hexagon Ragasco
  • 2014: Borregaard
Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

OO Logistikksenter Ålesund crop

Otto Olsen AS styrker sin markedsposisjon gjennom overtakelse av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund

Otto Olsen AS, en ledende leverandør innen tekniske løsninger og produkter i Norge, kunngjør med glede overtakelsen av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund. Denne overtagelsen vil ytterligere styrke Otto Olsen AS sin tilstedeværelse i det norske markedet. Transaksjonen forventes å bli avsluttet 30. april 2024.

Bygger verdens grønneste sinkverk

Bygger verdens grønneste sinkverk

I industribygda Odda er Fastlands-Norges største industriprosjekt, med en samlet investeringsramme på 850 millioner euro, nå i ferd med å realiseres. – Boliden har lagt 850 millioner Euro på bordet og bygger nå verdens grønneste sinkverk i Odda.

MDV 01 2024 kolasj crop

Min Drift & Vedlikehold 01 2024 er publisert

Redaksjonen får tilsendt en mengde nyheter innen alle fagfelt, hvor KI er hovedtema. Vedlikeholdsfeltet er intet unntak. I noen utstrekning blir vedlikeholdsarbeidet endret når KI blir en del av det daglige arbeidet. For det første vil man få mer data som grunnlag for å ta beslutninger. Det viktige i denne sammenheng er å ha god kvalitet på dataene.