Schneider Karoline_Nystrom crop

Skyldes omstillingen etter oljekrisen og en grønn vind i energisektoren

Klimaengasjementet spriker fra landsdel til landsdel

Få ledere har konkrete planer for å få ned CO2-utslippene. Administrerende direktør i Schneider Electric, Karoline Nystrøm, er sterkt engasjert i klima og grønn teknologi. Her under sin keynote på selskapets bransjekonferanse Let’s Connect.

Den siste tiden har klimaengasjementet blant unge vært streikende sterkt og mange hyller initiativet. Likevel må næringsliv og politikere ta grep dersom CO2-utslippene virkelig skal gå ned. Hele 40 prosent av verdens klimautslipp kommer fra bygg, og gjør man byggene smartere og mer klimavennlige, kan man utnytte et stort og gjemt potensial for klimakutt. En fersk undersøkelse fra Schneider Electric viser at det også er regionale forskjeller i landet for hvor sterkt ledere setter fokus på klimautslipp.

I undersøkelsen, som er gjennomført av Norstat blant et representativt utvalg av 600 ledere på landsbasis, sier 45 prosent av lederne på Vestlandet at de har en konkret plan for hvordan de skal bidra til å halvere CO2-utslippene, som er en del av FNs klimamål for de neste 30 årene. Tallet er det høyeste i Norge, noe som kan skyldes en omstilling etter oljekrisen og en grønn vind i energisektoren, uttrykker Karoline Nystrøm, administrerende direktør i Schneider Electric.

- Vi ser at andelen ledere som har konkrete planer for å få ned CO2-utslippene er høyest i denne delen av landet, noe som selvsagt kan skyldes at mange virksomheter i etterkant av oljekrisen har sett på hvordan de også kan spare penger i form av å ha mer energieffektive bygg, sier Nystrøm.

CO2-utslippene må halveres innen 30 år
I motsatt ende av skalaen finner vi sørlendingene. Her sier kun 31 prosent av lederne at de har en plan for å få ned klimautslippene.

- For å nå FNs klimamål må vi halvere CO2-utslippene fra dagens nivå innen 30 år. Da er det veldig viktig at vi tenker miljøvennlig også i næringslivet, og ikke bare på hjemmebane. For at norske virksomheter skal kunne bidra må det være et initiativ og en plan fra ledernivå. Når 58 prosent av norske ledere totalt sett, og faktisk 61 prosent av ledere på Sørlandet og 59 prosent av ledere i Trøndelag sier at de ikke har en plan for deres virksomhet ser vi at det er en vei å gå. Og selv om det kan virke lite i den store sammenhengen hva som skjer i Agder, Telemark eller Trøndelag er signaleffekten til andre deler av landet også viktig. Dessuten kan det lønne seg, også økonomisk, å ha mer energieffektive og miljøvennlige bygg, noe som kan bidra til lokal utvikling på andre områder, sier Karoline Nystrøm i Schneider Electric.


Ledere ser verdien av energistyring og IoT
Riktignok er mange ledere opptatt av miljø til en viss grad, spesielt når det kommer til miljøvennlige løsninger innen blant annet energistyring, IoT, byggautomasjon og ventilasjon til virksomheten.

- Selv om den regionale trenden også er tydelig her, med vestlendingene som best i klassen, er tallet totalt sett høyt for de alle landsdeler. Mens så mange som 86 prosent av vestlendingene er villig til å betale mer for konkrete miljøvennlige løsninger innen energistyring, IoT, byggautomasjon og ventilasjon til sin virksomhet, er trøndere og nordlendinger dårligst på dette området. Likevel er ikke tallene så lave her, da 74 prosent av ledere i disse regionene ser verdien i mer miljøvennlige løsninger. Det betyr at ledere generelt sett er interessert i teknologi og løsninger som bidrar til miljøet og økonomiske besparelser.

- Det handler egentlig om grønt lederskap - altså å prioritere grønn teknologi som blant annet gir økt energieffektivitet og bedre komfort med mulighet for økonomiske besparelser på sikt. Også her er det vestlendingene som troner øverst, da hele 72 prosent av ledere i regionen mener de utøver grønt lederskap. Det er mulig at det å tenke grønt, med de vestlandske fjorder og fjell, ligger mer iboende hos mennesker og da også ledere her, avslutter Karoline Nystrøm.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser. 

egmaintenance-havlandet crop

Havlandet Havbruk AS og EG Maintenance utvider samarbeid om vedlikeholdet

Havlandet Havbruk AS ønsker å effektivisere vedlikeholdsarbeidet og har valgt å utvide samarbeidet med EG ved å ta i bruk EG Maintenance.  Implementering av EG Maintenance hos Havlandet vil bidra til en effektiv og strømlinjeformet driftsforvaltning for selskapets enheter.

OO oppkjøp Jan-Erik Storsve og Øyvind Nistad crop

Otto Olsen AS utvider produktporteføljen med oppkjøp av TR Fastenings Norge AS

Otto Olsen AS kunngjør fullført oppkjøp av TR Fastenings Norge AS, en betydelig utvidelse av sin allerede omfattende produktportefølje. Som en anerkjent norskeid virksomhet med solid erfaring og høy teknisk ekspertise, leverer Otto Olsen AS allerede et bredt spekter av produkter til ulike industrier.

670658562

Kiwas NDT-virksomhet overføres til IKM Inspection

Fra 4. april 2024 vil Kiwa Norges NDT-virksomhet bli overført i sin helhet til IKM Inspection AS. Avtalen som nå er inngått mellom Kiwa AS og IKM Inspection AS medfører at all aktivitet og medarbeidere knyttet til NDT-tjenester med tilhørende utstyrspark i Norge overdras.