Draugen crop[1]

Også til dels store mangler i system og prosesser for styringav vedlikehold

Ptil fant 10 feil med vedlikeholdet på Draugen

Ptil har ført tilsyn med Okea rettet mot styring av vedlikehold på Draugenfeltet. Tilsynet identifiserte ti brudd på regelverket, og Ptil har nå gitt operatøren pålegg. Norske Shell var operatør for Draugenfeltet fram til desember 2018, da eierandeler og operatørskap ble overført til Okea.

«Tilsynet viste at selskapet har hatt utfordringer med å etablere og/eller overføre prosessene og verktøyene fra tidligere operatør til egne systemer, og at systemene fremdeles ikke er fullt ut operative. 

Tilsynet påviste også til dels store mangler i selskapets system og prosesser for styring av vedlikeholdet. Det nye databaserte verktøyet for styring av vedlikeholdet (Star) var ikke implementert fullt ut selv om overgangen ble gjennomført 1. desember 2018».

Det skriver Ptil i sin rapport.

Stengte tilgang til SAP 1. desember

«En rekke styrende dokumenter og prosedyrer var ikke oppdatert på tilsynstidspunktet. Tilgangen til tidligere operatør sine systemer (inkl. Sap for vedlikehold) ble stengt 1. desember 2018.

Gjennom samtaler og intervjuer kom det fram usikkerhet i organisasjonen om mål og styringssystemer samt grunnlaget for vurdering av systemer og utstyrs tekniske integritet, og betydningen dette har for sikkerhet. Sett i lys av lang driftshistorikk og andre tilsyn er funnene overraskende og alvorlige.»

Det ble i tilsynet avdekket 10 avvik og 1 forbedringspunkt.

Avvikene omfattet:

  • Mangler i styringssystemer og styrende dokumenter for vedlikeholdsstyring
  • Mangelfullt system for vedlikeholdsstyring
  • Mangelfullt vedlikeholdsprogram for sikkerhetsventiler
  • Mangelfull barrierestrategi og setting av ytelseskrav
  • Mangelfullt vedlikeholdsprogram
  • Mangelfull merking av utstyr i felt
  • Mangelfull klassifisering av systemer og utstyr
  • Mangelfull dokumentering ved bruk av normer

Avviksbehandling

Mangelfull oppfølging av styringssystemet for vedlikehold

Ptil pålegger derfor Okea å «gjennomgå selskapets vedlikeholdsstyringssystem, prosedyrer med tilhørende arbeidsprosesser og implementere tiltak slik at dette fungerer etter intensjonen».

OKEAs svar

I en uttalelse på sin egen nettside, skriver OKEA at selskapet jobber hardt for å forbedre vedlikeholdsstyringen etter overtakelsen av operatørskapet på Draugen og at dette arbeidet er blitt intensivert etter tilsynet.

Selskapet skriver videre at arbeidet som nå legges ned vil sikre at vedlikeholdet på Draugen er i henhold til regelverket innen desember 2019, som krevd av myndighetene.

 

GH_mvest crop

Havlandet Havbruk AS signerer avtale med EG Maintenance for effektiv administrasjon av vedlikeholdet

Havlandet Havbruk AS ønsker å effektivisere vedlikeholdsarbeidet og har valgt å utvide samarbeidet med EG ved å ta i bruk EG Maintenance. Implementering av EG Maintenance hos Havlandet vil bidra til en effektiv og strømlinjeformet driftsforvaltning for selskapets enheter. Derfor har Havlandet Havbruk og EG Maintenance nå signert en avtale for implementering av EG Maintenance-systemet. 

MDV 01 2024 kolasj crop

Min Drift & Vedlikehold 01 2024 er publisert

Redaksjonen får tilsendt en mengde nyheter innen alle fagfelt, hvor KI er hovedtema. Vedlikeholdsfeltet er intet unntak. I noen utstrekning blir vedlikeholdsarbeidet endret når KI blir en del av det daglige arbeidet. For det første vil man få mer data som grunnlag for å ta beslutninger. Det viktige i denne sammenheng er å ha god kvalitet på dataene.

Marthe Thu

Zooca og Skretting går sammen om å utvikle en banebrytende fôr-løsning i startfôr-segmentet

Zooca® (Calanus AS), en pioner innenfor produksjon av bærekraftige marine ingredienser, og Skretting, en global innovasjonsdrevet leverandør av fôr til akvakulturnæringen, kunngjør et spennende partnerskap rettet mot utviklingen av et nyskapende og bærekraftig start-fôr. Målet er å dra nytte av Zoocas ekspertise innen høsting og prosessering av Calanus finmarchicus, bedre kjent som raudåte, en liten marin hoppekreps rik på essensielle næringsstoffer.

SIVA Skjervøy crop

Siva sentral i regjeringens grønne industriløft 2.0

Regjeringen satser også tydelig på manufacturing-industrien i Norge

Regjeringen presenterte i dag Veikart 2.0 for Grønt industriløft og foreslår 1 milliard kroner i økt investeringskapital til Siva. Pengene vil stimulere til grønn industrivekst i Norge.