Servi Lærdal crop

Imponert over FFIs kompetanse, profesjonalitet og evne til å lede

Rask utvikling av nød respiratorer – ikke bare i Norge

Under den daglige pressekonferansen torsdag 31. mars annonsert statsminister Erna Solberg at norske bedrifter hadde utviklet en nød respirator på rekordtid. Regjeringen har bestilt 1 000 respiratorer. Også i Danmark er et liknende prosjekt kommet omtrent like langt i utvikling av nød respiratorer.

Nød-respiratoren skal produseres i Kristiansand av den norske teknologibedriften Servi i samarbeid med Lærdal Medical. Den originale ideen kom fra sivilingeniør og teknologigründer Eivind Gransæther fra Edge Health Technologies. 

Utviklingen har involvert noen av landets fremste kompetansemiljøer innen forskning og utvikling, teknologisk industridesign og medisinske fagmiljøer. FFIs rolle har vært å lede, koordinere og kvalitetssikre innovasjons- og utviklingsprosessen fra idé til prototyp, og forberede norske myndigheter på rask anskaffelse og implementering. 

Effektivt samarbeid

Koronapandemien har utløst et akutt merbehov for respiratorer i hele verden, og leveringstiden fra produsentene er derfor både lenger og mer usikker enn normalt. Med den norskutviklede nød-respiratoren vil kapasiteten ved norske sykehus nå forsterkes for å unngå en situasjon som i Italia, hvor respiratormangel har ført til at mennesker som kunne ha vært reddet ikke nådde opp i prioriteringen av hvem som skal få respiratorbehandling.

– Det har vært inspirerende og lærerikt å jobbe så tett med FFI og de andre samarbeidspartnerne i dette unike utviklingsprosjektet. Jeg er imponert over FFIs kompetanse, profesjonalitet og evne til å lede et hurtig innovasjonsløp med flere aktører på en så smidig og effektiv måte, sier Tore Lærdal, daglig leder ved Lærdal Medical.

For å ytterligere forsterke den nasjonale helseberedskapen, ser Forsvarets sanitet på mulighetene for å integrere nød-respiratorene med sitt feltsykehuskonsept. Målet er å kunne tilby sykehusene avlastning dersom også behovet for intensivsengeplasser blir høyere enn det sykehusene kan tilby. –  Denne tverrfaglige innovasjonsdugnaden har vært en god test og validering av FFIs nye konsept for hurtig innovasjon og teknologiutvikling, sier Bjørk. Innovasjonsmodellen er basert på tett og effektivt trekantsamarbeid mellom forskning, industriaktører og sluttbrukere. 

– Vi er svært fornøyde med hva vi sammen har fått til på under tre uker. Men først og fremst er vi glade for at vi sammen har greid å ta fram en løsning som kan bidra til å redde liv dersom koronapandemien overgår helsevesenets kapasitet, sier Hanne Bjørk, forskningsdirektør ved FFI.

Ikke alle er like fornøyde

– Norsk Sykepleierforbund har ikke vært med i de vurderingene, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen. Det er vanskelig fra intensivsykepleiere og anestesisykepleiere ståstedet å se hva nytten av de 1000 nød-respiratorene skal være. Larsen understreker at det ikke bare er kapasiteten på respiratorer, men intensivplasser, som er problemet. Hun mener at statsministeren og regjeringen ikke har forstått hovedutfordringen

– Det er ikke det som er behovet per i dag - vi mangler intensivsykepleiere, anestesisykepleiere, og leger, sier hun.

Dansk nød respirator crop.jpg

Ikke alene om å utvikle nød respiratorer

En forskergruppe ved Aalborg Universitet (AAU) i danmarkutvikler en nød respirator med det formål å redde langt flere menneskeliv under korona-pandemien. Prosjektet er et av ni prosjekter som har mottatt midler fra Kunnskapsdepartementet til koronarelatert forskning.

- Vi forventer at prototypen er ferdig og testet denne uken, sier professor og dekan Lars Hvilsted Rasmussen fra Det Sundhedsvidenskabelige. Deretter planlegger vi å bygge 10 prototyper, som vi forventer å kunne gjøre manuelt i løpet av en kort uke.

Ved Aalborg Universitet (AAU) jobber forskningsgruppen Respiratory and Critical Care Group (RCare) ved Institutt for medisin og helseteknologi i samarbeid med en rekke industripartnere med høyt trykk for å møte en alvorlig mangel på respiratorer.
De har to mål med prosjektet:
1) Å utvikle en enkel respirator som kan masseproduseres raskt.
2) Utvikle hjelpeprogramvare for å gjøre respiratoren brukervennlig for respiratorpersonalet.

Se hele saken her; https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/nod-respirator-skal-afhjaelpe-alvorlig-mangel-pa-materiel-og-personel?publisherId=8155951&releaseId=13590872

MIDSECTION OF WOMAN WORKING WITH MOBILE PHONE

9 av 10 selskaper som bruker AI til å forbedre KPI-er ser tydelige forbedringer

Et flertall av bedriftsledere ser behovet for å forbedre organisasjonens nøkkelindikatorer (KPIer). Kun en tredjedel har tatt i bruk AI i KPI-arbeidet, men de som gjør det ser raskt forbedringer i hvordan de kan analysere virksomheten og ta bedre beslutninger. Det viser en ny rapport fra MIT Sloan Management Review og Boston Consulting Group (BCG).

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

OO Logistikksenter Ålesund crop

Otto Olsen AS styrker sin markedsposisjon gjennom overtakelse av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund

Otto Olsen AS, en ledende leverandør innen tekniske løsninger og produkter i Norge, kunngjør med glede overtakelsen av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund. Denne overtagelsen vil ytterligere styrke Otto Olsen AS sin tilstedeværelse i det norske markedet. Transaksjonen forventes å bli avsluttet 30. april 2024.

Bygger verdens grønneste sinkverk

Bygger verdens grønneste sinkverk

I industribygda Odda er Fastlands-Norges største industriprosjekt, med en samlet investeringsramme på 850 millioner euro, nå i ferd med å realiseres. – Boliden har lagt 850 millioner Euro på bordet og bygger nå verdens grønneste sinkverk i Odda.