Washington Mills crop

Prosessen de har utviklet vil gi store energi- og klimabesparelser

Washington Mills får 37,2 Enova-millioner til teknologidemonstrasjon

Washington Mills får 37,2 millioner kroner i støtte fra Enova for å demonstrere en ny industriell prosess for produksjon av høyren silisiumkarbid. Produktet brukes blant annet i elektronikk for el-kjøretøy og annen elektronikk der det er enten høy effekt, frekvens og/eller temperatur.

Washington Mills AS (WaMas) har siden 1960-tallet utviklet produksjonsprosessen sin i flere trinn til blant annet solindustri og bilindustri, og nå ønsker de å ta et steg videre. Prosessen de har utviklet, vil gi store energi- og klimabesparelser sammenlignet med alternative prosesser. Det anslås 80% reduksjon av energibruk og 40% reduksjon av klimagassutslipp som følge av forbedringene.

Administrerende direktør i Washington Mills, Ole Johan Svorkdal, sier at dette er en meget velkommen støtte til bedriften og satsningen på nye og framtidsrettede produkter. Støtten er også avgjørende for at prosjektet blir realisert.

-Det er et langt utviklingsarbeid som ligger bak og tidligere pilotprosjekt har fått støtte både fra Forskningsrådet og Innovasjon Norge. Med denne støtten fra Enova bekrefter myndighetene at de er villige til å gi skikkelige bidrag til det grønne skiftet også i prosessindustrien, sier Svorkdal.

-Stort spredningspotensial

Enova har innvilget støtten på 37,2 millioner kroner gjennom programmet Demonstrasjon av ny energi- og klimateknologi.

-Ser man på spredningsmulighetene for teknologien globalt, så er det potensielle energi- og klimaresultatet av dette prosjektet stort, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

-Det dyktige og innovative miljøet på Orkanger får sjansen til å demonstrere energieffektive løsninger for fornybar energibruk i industrien. Det treffer Enovas mål godt, og vil bidra til å bringe oss nærmere lavutslippssamfunnet, sier Nakstad.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn roser også prosjektet til Washington Mills:

-Regjeringen ønsker å satse på grønn industri. Fremtidens klimaløsninger skapes i Norge, og mange av våre industribedrifter er verdensledende innenfor grønne løsninger, sier statsråd Sveinung Rotevatn. 

- Jeg er veldig glad for tildelingen til Washington Mills i Orkanger. Prosjekter som dette viser at det offentlige støtteapparatet fungerer, og at det er attraktivt å investere i fremtidsrettet energi- og klimateknologi i Norge.

Forventet ferdig i 2024

Oppstart for selve prosjektet vil skje etter en endelig beslutning i WaMas’ styre. Anlegget forventes å være ferdig bygget i 2021, og demonstrasjonsperioden for prosjektet forventes å være ferdig i 2024.

Videreutvikling og demonstrasjon vil foregå kontinuerlig i prosjektperioden. Avhengig av markedsutviklingen kan et positivt prosjektresultat føre til

videre investering i et fullskalaanlegg på Orkanger hvor også etterbehandling vil være inkludert.

Det er en risiko for at den pågående korona-krisen vil kunne påvirke både selskapet og underleverandører i prosjektet, slik at tidsplanen kan påvirkes.

WaMas er byggherre og prosjekteier med innleide teknologileverandører i ulike deler av prosjektet. Selskapet er heleid av amerikanske Washington Mills Group Inc, som opererer globalt og eier åtte fabrikker med 600 ansatte innenfor produksjon av syntetiske mineraler. 95 av disse jobber i dag ved fabrikken på Orkanger.

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

Bygger verdens grønneste sinkverk

Bygger verdens grønneste sinkverk

I industribygda Odda er Fastlands-Norges største industriprosjekt, med en samlet investeringsramme på 850 millioner euro, nå i ferd med å realiseres. – Boliden har lagt 850 millioner Euro på bordet og bygger nå verdens grønneste sinkverk i Odda.

elkem-thamshavn-plant crop

Vi skal bli bedre enn World Class

Elkem er på World Class nivå i det meste de gjør. Divisjonen Silicon Products, hvor Fahad Rehman er vedlikeholdsdirektør, har mange kompetente og lojale medarbeidere. – Vi tok et meget kritisk blikk på oss selv, sa Rehman til Min Drift & Vedlikehold. Konklusjonen var at vi kunne bli bedre innen vedlikehold. Blant annet ved å ta godt vare på de ansatte og å sette klare mål. 

MDV 01 2024 kolasj crop

Min Drift & Vedlikehold 01 2024 er publisert

Redaksjonen får tilsendt en mengde nyheter innen alle fagfelt, hvor KI er hovedtema. Vedlikeholdsfeltet er intet unntak. I noen utstrekning blir vedlikeholdsarbeidet endret når KI blir en del av det daglige arbeidet. For det første vil man få mer data som grunnlag for å ta beslutninger. Det viktige i denne sammenheng er å ha god kvalitet på dataene.