Erko oversikt1 crop

Det koster tre ganger så mye å produsere energi som å spare energi

Anbefaler mer fokus på energiforbruk i akvakulturbransjen

Energibruk på akvakulturanleggene vil øke i fremtiden. Energieffektivisering bør være i fokus hos alle fiskeoppdretterne, mener Allan Ødegaard, akvakulturansvarlig hos energi- og automatiseringsspesialisten Schneider Electric.

Høyere produktivitet og effektivitet med økt hensyn til miljø og bærekraft er Schneider Electrics hovedfokus på Aqua Nor 2019, 20-23. august i Trondheim Spektrum. På standen vil selskapet vise og forklare hvordan elementene i deres komplette automatiserings- og energiløsning, EcoStruxure, spiller sammen. Nytt for i år er fokuset på energieffektivisering.

Digitalisering og automatisering for bedre kontroll

- Akvakulturbransjen vokser i hele Norge og er i rivende utvikling. Digitalisering og automatisering av anleggene tillater overvåking. Sanntidsinformasjon fra installasjonen blir direktesendt til mobil/PC når og hvor som helst man befinner seg. Det gjør livet lettere for både ledelsen og de ansatte i anleggene, påpeker Allan Ødegaard.

- Produktiviteten øker, og virksomheten får bedre kostnadskontroll med reduksjon av ressurs- og vedlikeholdskostnader.

Energieffektivisering et must

- Det er viktig å påpeke at energibruk – i en digitalisert/automatisert verden – er økende. Spesielt i moderne resirkulerende akvakultursystemer (RAS-anlegg) - som beskytter fisken før den smoltifiserer - er energibruk veldig høy. Her er det viktig med ressurseffektivisering i alle henseende. Det koster tre ganger så mye å produsere energi som å spare energi, sier Ødegaard.

- Derfor anbefaler vi at elektroinstallasjonen er like effektiv og digitalisert som resten av anlegget. Våre digitale løsninger for å overvåke og styre energi anvendes mye allerede i vanlige næringsbygg og ellers i industrien, presiserer Ødegaard.

Digitalisert energidistribusjon
Også tilgangen til elektrisitet skal kunne overvåkes og styres med systemer som kan integreres i automatiseringsanlegget.

- De enkelte komponentene – som smarte effektbrytere og PowerTag energimålere som monteres på sikringene og gir data om strømforbruk ned på kursnivå – sender informasjon til mobil/PC også uavhengig av toppsystemer. Det gjør energieffektivisering gjennomførbar på ulike nivåer og mindre kompleks. Dessuten bidrar de til økt sikkerhet i form av jevn tilgang til strøm, uten brudd og nedetid, sier Ødegaard.

IoT i praksis
På standen til Schneider Electric vises hva digitalisering og IoT (Internet of Things) i praksis består av og betyr for virksomhetene.

Schneider Electric stiller opp med eksperter, software og hardware-komponenter for både energidistribusjon og anleggsautomasjon. Meningen er å demonstrere – rent konkret - hvordan en komplett løsning fungerer.

- Våre eksperter gleder seg til å ta en prat og forklare de praktiske fordelene digitalisering medfører, både når det gjelder effektiviteten i prosessanlegg og i energidistribusjonen, avslutter Allan Ødegaard.

 

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

OO Logistikksenter Ålesund crop

Otto Olsen AS styrker sin markedsposisjon gjennom overtakelse av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund

Otto Olsen AS, en ledende leverandør innen tekniske løsninger og produkter i Norge, kunngjør med glede overtakelsen av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund. Denne overtagelsen vil ytterligere styrke Otto Olsen AS sin tilstedeværelse i det norske markedet. Transaksjonen forventes å bli avsluttet 30. april 2024.

Bygger verdens grønneste sinkverk

Bygger verdens grønneste sinkverk

I industribygda Odda er Fastlands-Norges største industriprosjekt, med en samlet investeringsramme på 850 millioner euro, nå i ferd med å realiseres. – Boliden har lagt 850 millioner Euro på bordet og bygger nå verdens grønneste sinkverk i Odda.

MDV 01 2024 kolasj crop

Min Drift & Vedlikehold 01 2024 er publisert

Redaksjonen får tilsendt en mengde nyheter innen alle fagfelt, hvor KI er hovedtema. Vedlikeholdsfeltet er intet unntak. I noen utstrekning blir vedlikeholdsarbeidet endret når KI blir en del av det daglige arbeidet. For det første vil man få mer data som grunnlag for å ta beslutninger. Det viktige i denne sammenheng er å ha god kvalitet på dataene.