Agri-E-april-2023-crop

Bruker CO2 til å løse miljøproblem

Menneskeskapte utslipp av CO2 skaper store klimamessige problemer. I naturen er CO2 en naturlig del av biologisk livssyklus. Arda Energy har utviklet en prosess som blir en del av den biologiske syklusen. Selskapet skal produsere hydrogen og CO2 fra biogass. CO2 blir enten bundet i et ferdig produkt, eller blir en del av den naturlige syklusen. Resultatet er at atmosfæren ikke blir tilført ytterligere CO2.

Utviklingen av konseptet startet i 2016. Personer med erfaring og kompetanse tok målsettingen for det grønne skiftet alvorlig. – Vi bruke vår erfaring fra olje og gassindustrien til å utvikle en prosess som produserer hydrogen og CO2 fra biogass, forteller Kjell Husabø. Husabø er CCO (finansdirektør) i Arda Energy. – Vi følger opp målsetting om at det grønne skifte må:

  • Gi tilgang på fornybar energi
  • Redusere klimautslipp
  • Øke ressursutnyttelsen

Ved forråtning av biologisk materiale, som er en naturlig prosess, frigjøres det metan og CO2. Når planter vokser bindes CO2. Når det er en forbrenning, uansett materiale, frigjøres CO. Så lenge mennesket ikke utnyttet råstoff som var lagret i jorden og holdt på CO2, var det balanse i atmosfæren. Og temperaturen holdt seg på et nivå som dagens flora og fauna håndterer.

– Et svært viktig poeng, som er blitt borte i dagens debatt i Norge, er at CO2er en naturlig del av den biologiske sirkel, sier Husabø. – Vi har utviklet en prosess som produserer grønt hydrogen og grønn CO2. Grønn COer et begrep vi ikke hører i den norske klima debatten.

Arda Energy tok kontakt med gartnerikompetanse, som fortalte at optimal tilførsel av COunder tomatproduksjon, kan øke veksten med opptil 40 prosent. I en verden hvor tilgang på mat er en knapphets ressurs, er en slik økning viktig.

– Ut fra dagens situasjon er det klart at det er for lite COtilgjengelig som råstoff, sier Husabø. Videre blir hydrogen stadig viktigere i det grønne skiftet. Nå jobber vi med CICERO for å få frem med aktuell dokumentasjon.

Interessen internasjonalt er stor

I Europa ble det etablert 254 nye biogass anlegg i 2022. I India planlegges det nå 5000 nye biogassanlegg. EU kommisjonens mål for biogass produksjon i 2030 er 360 TWh. 

Det internasjonale energibyrået IEA har foreslått at det ikke skal være CO2-avgift på grønn CO2. Grønn COkan produseres på tre måter:

  • fange fra luft, selvsagt med grønn energi
  • fange fra sjø
  • produsere fra biosirkelen

Løsningen med lavest energiforbruk er å benytte biogass som råstoff. Det ser ut til at i den norske debatten mener man at biogassproduksjonen en midlertidig løsning. – Vi er av en helt annen mening. Og vi kan dokumentere det, sier Husabø. – Når vii  tillegg kan produsere grønt hydrogen er vår prosess svært miljøvennlig og fremtidsrettet.

Hydrogen er godt fremme i den norske og internasjonale debatten. Et sentralt bruksområde er til transport.

– Fordelen med vår løsning er at vi vil produsere hydrogenet lokalet og derved reduserer store transportkostnader, mener Husabø. Den gir svært lave utslipp og miljøbelastninger. Råstoffet er lokalt og produktene hydrogen og CO2, kan utnyttes lokalt.

Arda Energys prosess unytter energi tre ganger så godt som i løsninger som nå er utviklet for å fange CO2.

Mye testing

– Arda Energy er en systemintegrator. Vi har testet en nedskalert industriell pilot, sier Husabø. Etter lang tids testing, som ga positive resultater, jobbes det nå med å få realisert konseptet kommersielt.

– Vår prosess videreforedler en gassreformeringsprosess som er industrielt kjent. Et kjent norsk konsern har mange års erfaring med denne produksjonsprosessen. Testene viser at vi kun bruker fem prosent av den energien som trengs fo produksjon av hydrogen ved tradisjonell elektrolyse.

I utvikling av Ardas prosess har man utnyttes kompetanse fra olje- og gassindustrien. Blant annet har Equinor og Shell vært involvert i prosjektet. Ved at selskapet greier å kombinere denne kompetansen med kunnskap fra andre bransjer, som blant annet biogassprodusenter besitter, har man kommet frem til et bærekraftig konsept.

– En viktig partner i arbeidet med å utvikle konseptet har vært Siemens. For det første har de gode løsninger for kontrollsystem, instrumentering og kraftstyringssystemer. For det andre er de et globalt selskap, sier Husabø.

Arda Energys forretningside er å levere anlegg i hele verden. Da må de ha en partner som er til stede i de markeder Arda vil satse. Siemenser en leverandør av flere aktuelle teknologier som dekker godt kravene. 

Viktig produkt og kompetansepartner

– Siemens har både støttet oss i utviklings og test fasen, sier Husabø. – De har også vært rådgivere innen de felt selskapet har kompetanse. Alle anlegg vi kommer til å levere, skal kunne overvåkers fra en sentral driftskontroll her i Norge. Den valgte kontrolleverandøren har god kompetanse på slik løsning. I tillegg skal det selvsagt i hvert anlegg være lokal kontroll og overvåking. I denne sammenheng er den lokale tilstedeværelse viktig. Vi kan ikke ha lokale representanter på alle lokasjoner vi forhåpentligvis vil levere anlegg. Da må det finnes aktuell kunnskap på disse lokasjonene.

Nå arbeides det for å få kommersialisert produksjonen.

– Vi har hatt et lite gjennombrudd ved at vi har inngått kontakt på å gjennomføre en studie som skal lede frem til leveranse av anlegg, forteller Husebø. Forventet oppstart i dette prosjektet er i andre eller tredje kvartal i 2025. Da er det viktig å finne så mange gode anvendelser av CO2 som mulig. Et godt eksempel er produksjon nav tørr is, som krever CO2. Tørris er viktig i lagring og transport av fisk. Je mer miljøvennlig fisk kan distribueres, dess bedre er det for det grønne skiftet.

Lett tilgang på råstoff

I de fleste markeder er det enkelt å få tilgang på biogass. Oversikt fra EU og IEA viser det. I Norge er det nå kommet krav på at oppdrettsprodusenter må samle opp slam fra produksjonen. Dette er godt råstoff for å produsere biogass. Vi ser også på sirkulære prosesser. COkan benyttes i produksjon av proteiner til fiskefor, noe som reduserer både bruk av råstoffer og energi. I denne sammenheng vil Arda Energy være en viktig partner for å gjøre fiskeoppdrett mer miljøvennlig.

SKF Grangex crop

Grangex og SKF inngår intensjonsavtale om bærekraftig gruvedrift

Grangex og SKF Group har undertegnet en intensjonsavtale (LOI, Letter of intent) om et partnerskap som forener Grangex' arbeid innen bærekraftig gruvedrift med SKFs tekniske ekspertise og innovative bærekraftige lagerløsninger. Grangex har som ambisjon å bli verdens første fossilfrie produsent av høykvalitets jernmalmkonsentrat for den grønne stålindustrien. 

SAP CO oversikt crop

Reell økonomisk verdi av CO2-utslipp - et must for virksomheters klimarapportering

SAP Green Ledger er her – det mest omfattende karbonregnskapssystemet i verden – nå tilgjengelig for alle kunder. Systemet integreres direkte med kundenes finansielle data og er en del av SAPs bærekraftsportefølje. SAP Green Ledger kobler karbondioksidutslipp til spesifikke økonomiske aktiviteter og transaksjoner fanget opp av SAPs forretningssystem. 

NORD-drives crop

Hvordan NORDs løsninger styrer bevegelser på en intelligent måte

Fra motor til vekselretter: NORD leverer individuelle drivløsninger fra én og samme leverandør. Drivelektronikk fra NORD DRIVESYSTEMS er nøkkelen til enhver frekvensomformerapplikasjon. Med sine NORDAC-frekvensomformere demonstrerer systemleverandøren sin løsningsekspertise også på feltene, der bevegelser må styres på en intelligent måte. Disse finnes i ulike applikasjoner, som også har innflytelse på dagliglivet.

JN and FANUC crop

FANUC NORDIC inngår partnerskap med Johan Nordström Verktøysmaskiner AB / AS

FANUC Nordic har gleden av å kunngjøre samarbeidet med Johan Nordstrøm Verktøymaskiner AB/AS (JN Maskiner) når de overtar som forhandler av ROBOCUT- og ROBODRILL- i Sverige og Norge, med start 1. januar 2025. Denne nye alliansen kommer ettersom Star Servus trekker seg etter år med vellykkede bidrag til FANUC`s EDM-virksomhet i Sverige og legger også til FANUC ROBODRILL porteføljen.