
Bygger verdens grønneste sinkverk
I industribygda Odda er Fastlands-Norges største industriprosjekt, med en samlet investeringsramme på 850 millioner euro, nå i ferd med å realiseres. – Boliden har lagt 850 millioner Euro på bordet og bygger nå verdens grønneste sinkverk i Odda.
Novaform er med på laget og har tatt en skikkelig bit av det industrielle hardangereplet, smiler leder av Novaforms Odda kontor, Espen Tokheim. Ny storhetstid for Odda Tilgangen på billig vannkraft har gitt svært gode vekstvilkår for energikrevende industri, noe som har gjort Odda til en av landets ledende industribygder. Sinkverket i Odda ble etablert i 1924 og feirer i år altså sitt hundreårsjubileum. Bolidens relasjon til Odda ble etablert allerede i 1945, da de fikk en avtale om leveranser av sinkkontrast (malm). I 1960 kom de inn som medeier og i 2004 ble de eneste eier. I dag er selskapet den nest største produsenten av sink i Europa. Industrigiganten er nå i gang med å utvide smelteverket i Odda. Prosjektet er én av de største investeringene i selskapets historie.
– På mange måter opplever nå Odda en ny storhetstid. Boliden-prosjektet er det største industriprosjektet på Fastlands-Norge på mange år. Kapasiteten til sinkverket skal nesten dobles fra 200.000 tonn sink i året til 350.000 tonn, samtidig som sinkverket skal bli det grønneste og mest bærekraftige i verden, forteller Tokheim. Mange og varierte roller For å øke kapasiteten bygges det en tilnærmet ny fabrikk ved siden av dagens fabrikk, samtidig som normal produksjon opprettholdes. Prosjektet er både krevende og omfattende, og samlet er det nå rundt 1200 gjestearbeidere som bor og jobber i Odda.
– Novaform har ti medarbeidere som i forskjellige leder- og koordinatorroller jobber for Boliden i prosjektet. I tillegg har vi to som er involvert i byggingen av to nye fjellhaller. Samlet har vi med andre ord 12 medarbeidere som er involvert i ulike prosjekter for Boliden. De konkrete rollene som Novaform er involvert i, er både konstruksjonsleder, byggeleder, områdekoordinatorer, sikkerhetskoordinator og kontraktseiere, for å nevne noen av rollene.
– Boliden-prosjektet er ikke bare Fastlands-Norges største prosjekt, det er også Novaforms største i antall involverte medarbeidere. Lederen for Odda kontoret, forteller at de normalt teller åtte medarbeidere, men at de for å bemanne prosjektet, har hentet inn både kompetanse og kapasitet fra flere av Novaforms andre kontorer i regionen.
– Boliden har selv en stor prosjektorganisasjon, men vi besitter sentrale roller i prosjektet og som eksterne konsulenter inngår vi i Bolidens team og har kontorsted på fabrikken, forteller Tokheim, som legger til at prosjektet ferdigstilles i løpet av året. Bred portefølje Novaforms Odda-kontor så dagens lys bare én måned etter at Norge ble stengt ned av korona. Like etterpå fikk kontoret tildelt jobb som byggeleder på fjellhall 21 & 22 hos Boliden. Jobben med å finne kontorfasiliteter og rekrutteringen av nye medarbeidere ble dermed raskt igangsatt.
116 millioner til innovasjonsprosjekter i industri- og tjenestenæringer
10 prosjekter i ulike bedrifter fikk midler fra Forskningsrådet i november og desember og nå settes det i gang innovasjonsprosjekter som blant annet skal optimalisere prosesser for bærekraft og mindre utslipp innenfor alt fra offshoreindustrien til metallurgi og helse.
Heidelberg Materials mekanisk ferdigstilt med byggingen av karbonfangstprosjektet Brevik CCS
1.desember nådde Heidelberg Materials den siste store milepælen som innebærer at karbonfangstanlegget er ferdig bygget. Nå gjenstår det en fase med testing før anlegget er ventes åpnes i 2025. General Manager i Heidelberg Materials Northern Europe, Giv K. Brantenberg er fornøyd med progresjonen så langt, og stolt av prosjektet.
SSG ekspanderer til Norge – fortsetter å styrke sikkerheten i industrien
SSG Standard Solutions Group, Nordens ledende leverandør av digitale tjenester for sikrere industrier, tar nå et nytt skritt i sin internasjonale vekst ved å etablere seg i Norge. "Vi har allerede flere kunder i Norge og ser store muligheter for å bidra enda mer til å forbedre arbeidsmiljøet i norsk industri," sier SSGs CEO, Pål Bakken.
Produksjonsløsning med økt fokus på matsikkerhet og sporing
direct FOOD, fra AMS, er en solid og driftssikker bransjeløsning fra varemottak til ferdig produsert vare. Komplett system med støtte for produksjonsordre, planlegging, operatørløsning, rapportering og etterkalkyle. Løsningen har svært detaljert sporing og høy grad av maskinkommunikasjon tilpasset din matproduksjon.