Calanius Fabrikkskisse (1) crop

Vedtatt å bygge et første fullskala industrielt pilotanlegg

Calanus AS investerer NOK 170 millioner i industripilot for bioraffinering av raudåte

Calanus AS er et biomarint industriselskap med 25 ansatte i Tromsø og Sortland. Selskapet har utviklet hele verdikjeden for bærekraftig høsting og bioraffinering av den hittil uutnyttede ressursen raudåte, Norges største fornybare og høstbare marine ressurs.

Calanus AS fremstiller unike helse- og ernæringsprodukter som er i salg eller under lansering i en rekke land. På bakgrunn av Regjeringens beslutning om å åpne for kommersiell høsting av raudåte, og økende etterspørsel for selskapets produkter, har Calanus AS nå vedtatt å bygge et første fullskala industrielt pilotanlegg for bioraffinering av raudåte. Anlegget lokaliseres på Holmen industriområde i Sortland kommune.

Administrerende direktør Gunnar Rørstad i Calanus AS uttaler: “Vi er tilfreds med at Nærings- og fiskeridepartementet har vedtatt å åpne for kommersiell høsting av raudåte, ikke minst på bakgrunn av den omfattende kunnskapen Calanus AS har brakt til veie om høsting av ressursen og om produkt- og markedsmulighetene for denne spennende råvaren. Vi har fått bekreftet tilstrekkelig markedspotensial for våre unike helse- og ernæringsprodukter, både gjennom sterk kundevekst i Norge og betydelig interesse internasjonalt. For å kunne betjene eksisterende og fremtidige kunder på en god måte er det helt nødvendig å kunne øke vår produksjonskapasitet. Vi er derfor glade for å ha fått med oss solide regionalt forankrede investorer på å finansiere selskapets investeringer når vi nå går over i en mer industriell utviklingsfase».

Fabrikkprosjektet har en total investeringsramme på NOK 170 millioner, hvorav NOK 65 millioner skal finansieres med egenkapital. Det er inngått avtaler med DnB og Innovasjon Norge om samlet lånefinansiering av NOK 105 millioner. Hovedentrepriser for hhv. prosessanlegg og bygg er tildelt Skala AS og Total Bygg og Anlegg AS.

Calanus AS vil nå inngå langsiktige avtaler med flere fartøyeiere om høsting og levering av råstoff basert på selskapets kunnskap og teknologi. Selskapet vil stille strenge krav både til selve råstoffet og til hvordan kvalifiserte fartøy skal utøve selve høstingen: «Vi søker å etterleve de høyeste miljøstandardene i alle deler av vår aktivitet og vi stiller et absolutt krav om at fartøyene vi samarbeider med deler denne ambisjonen. Vi er trygg på at norske fiskere har kompetanse til å opptre bærekraftig også når det gjelder høsting av raudåte, og har full tillit til at myndighetene vil forvalte ressursen på en minst like bærekraftig måte som for andre viltlevende marine ressurser i Norge», sier Gunnar Rørstad.

Selskapets hovedprodukt er Calanus® Oil, en økologisk bærekraftig kilde til omega-3 fettsyrer for mennesker. Calanus® Oil har en unik sammensetning og har vist fordelaktige egenskaper så som økt insulinfølsomhet, reduksjon av intraabdominalt fett og kraftig betennelsesdempende effekt. Calanus AS jobber nå med videreutvikling av klinisk dokumentasjon i menneske i flere land med sikte på søknad om godkjenning av helsepåstander i henhold til EUs og andre myndigheters regelverk på området. Selskapet jobber også med funksjonelle ingredienser rettet bl.a. mot den globale akvakulturindustrien.

Calanus AS er et biomarint pionérselskap som utvikler en ny verdikjede basert på krepsdyret Calanus finmarchicus, raudåte. De viktigste forretningsområdene er helse- og ernæringsprodukter til mennesker, og funksjonelle fôringredienser til marin fisk og reker i akvakultur, samt til kjæledyr.

 

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

OO Logistikksenter Ålesund crop

Otto Olsen AS styrker sin markedsposisjon gjennom overtakelse av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund

Otto Olsen AS, en ledende leverandør innen tekniske løsninger og produkter i Norge, kunngjør med glede overtakelsen av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund. Denne overtagelsen vil ytterligere styrke Otto Olsen AS sin tilstedeværelse i det norske markedet. Transaksjonen forventes å bli avsluttet 30. april 2024.

Bygger verdens grønneste sinkverk

Bygger verdens grønneste sinkverk

I industribygda Odda er Fastlands-Norges største industriprosjekt, med en samlet investeringsramme på 850 millioner euro, nå i ferd med å realiseres. – Boliden har lagt 850 millioner Euro på bordet og bygger nå verdens grønneste sinkverk i Odda.

MDV 01 2024 kolasj crop

Min Drift & Vedlikehold 01 2024 er publisert

Redaksjonen får tilsendt en mengde nyheter innen alle fagfelt, hvor KI er hovedtema. Vedlikeholdsfeltet er intet unntak. I noen utstrekning blir vedlikeholdsarbeidet endret når KI blir en del av det daglige arbeidet. For det første vil man få mer data som grunnlag for å ta beslutninger. Det viktige i denne sammenheng er å ha god kvalitet på dataene.