Jotun. Photo by Morten Rakke

Det har i lengre tid vært krevende markeder innen offshore og skipsbygging

Økt salg, men svakere resultat for Jotun

Jotun omsatte for 5 658 millioner og fikk et driftsresultat på 561 millioner i årets første fire måneder. Høye råvarepriser og nedgang i salg av skipsmaling påvirker resultatet negativt.

Salget økte med seks prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Segmentene for dekorative malinger, industrimalinger og pulverlakker er alle bidragsytere til veksten, mens segmentet for skipsmaling preges av nedgangen innen skipsindustrien globalt.

– Jotun er verdens største leverandør av skipsmaling, og når markedet er svekket slik det er nå, er det klart at også vi merker det godt. Vi forventer ikke bedring i dette markedet på kort sikt, men i Jotuns øvrige tre segmenter opplever vi god salgsvekst, sier konsernsjef Morten Fon.

Høye råvarepriser

Resultatet endte på 561 millioner, ned fra 670 millioner i første tertial i 2017. Nedgangen skyldes lavere marginer, i hovedsak knyttet til økte råvarepriser i alle segmenter samt lavere salg av skipsmaling.

– Det har i lengre tid vært krevende markeder innen offshore og skipsbygging. Vi regner med at dette vil vedvare også i tiden fremover, kommenterer Fon.

– Vi har tatt grep for å tilpasse oss den krevende situasjonen og har god kontroll på kostnadene. Prisøkninger blir nødvendig i tiden fremover, ikke minst ettersom effekten av økte råvarepriser vil ha betydning for Jotun også i månedene som kommer, fortsetter Fon.

Investerer videre

Samlede investeringer beløp seg i første tertial 2018 til 218 millioner, noe som utgjør fire prosent av omsetningen. Den pågående byggingen av nytt forskningssenter og hovedkontor i Sandefjord utgjør hoveddelen av investeringene, i tillegg til investeringer i økt kapasitet i Vietnam og Tyrkia.

Høydepunkter så langt i 2018:

  • Salgsvekst i tre av fire segmenter
  • Nedgang i resultat, i hovedsak som følge av økte råvarepriser og lavere salg til skipsindustrien
  • Jotun opprettholder sin organiske vekststrategi og investerte 218 millioner i første tertial 2018
Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

OO Logistikksenter Ålesund crop

Otto Olsen AS styrker sin markedsposisjon gjennom overtakelse av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund

Otto Olsen AS, en ledende leverandør innen tekniske løsninger og produkter i Norge, kunngjør med glede overtakelsen av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund. Denne overtagelsen vil ytterligere styrke Otto Olsen AS sin tilstedeværelse i det norske markedet. Transaksjonen forventes å bli avsluttet 30. april 2024.

Bygger verdens grønneste sinkverk

Bygger verdens grønneste sinkverk

I industribygda Odda er Fastlands-Norges største industriprosjekt, med en samlet investeringsramme på 850 millioner euro, nå i ferd med å realiseres. – Boliden har lagt 850 millioner Euro på bordet og bygger nå verdens grønneste sinkverk i Odda.

MDV 01 2024 kolasj crop

Min Drift & Vedlikehold 01 2024 er publisert

Redaksjonen får tilsendt en mengde nyheter innen alle fagfelt, hvor KI er hovedtema. Vedlikeholdsfeltet er intet unntak. I noen utstrekning blir vedlikeholdsarbeidet endret når KI blir en del av det daglige arbeidet. For det første vil man få mer data som grunnlag for å ta beslutninger. Det viktige i denne sammenheng er å ha god kvalitet på dataene.