Equinor null crop

Forventer vi at opererte felt og anlegg skal skape betydelige verdier

Equinor med ambisjon om å kutte utslippene i Norge til nær null i 2050

Equinor lanserer i dag nye klimaambisjoner om å redusere de samlede klimagassutslippene fra sine opererte felt og landanlegg i Norge med 40 prosent innen 2030, 70 prosent innen 2040 og ned mot nær null utslipp innen 2050. Innen 2030 betyr dette årlige kutt på over fem millioner tonn CO2, tilsvarende om lag ti prosent av Norges samlede utslipp.

– Equinor støtter Parisavtalen og et mål om netto null utslipp for samfunnet. Vi er allerede industriledende når det gjelder å produsere med lave CO2-utslipp, og vi lanserer nå nye ambisjoner om omfattende tiltak som vil gi betydelige, absolutte utslippskutt i Norge, helt ned mot nær null utslipp i 2050. Dette er i tråd med samfunnets klimamål og vår strategi om høy verdiskaping med lave karbonutslipp, sier Eldar Sætre, konsernsjef i Equinor.

– Samtidig som vi realiserer disse ambisjonene, forventer vi at våre opererte felt og anlegg skal skape betydelige verdier. Feltene og anleggene har potensiale til å generere om lag 3 000 milliarder kroner i inntekter til den norske stat fram mot 2030. Nye felt, levetidsforlengelser, økt olje- og gassutvinning samt effektiv drift vil bidra til høy verdiskaping. De nye klimaambisjonene vil styrke den framtidige konkurransekraften for norsk sokkel og verdiskapingen for Equinor, samtidig som de støtter videre industriell utvikling i Norge, sier Sætre.

– Samarbeid er nøkkelen til å bekjempe klimaendringene. Vi setter pris på det nære samarbeidet med våre partnere og leverandører, og for å realisere disse ambisjonene må vi samarbeide enda tettere på tvers av bransjer og med norske myndigheter. Vi planlegger investeringer i størrelsesorden 50 milliarder kroner sammen med våre partnere innen 2030 for å kutte utslipp og styrke den langsiktige konkurransekraften til våre felt og anlegg. Equinor har lagt stabile rammevilkår og nødvendige investeringer i elektrisitetsnettet til grunn når vi har satt ambisjonene, sier konsernsjef Sætre.

 

Den første delen av planen med reduserte utslipp frem mot 2030 innebærer over fem millioner tonn i årlige kutt, og utgjør om lag 10 prosent av de samlede årlige klimagassutslippene i Norge i dag. På samme måte som for EUs kvotesystem, er 2005 brukt som utgangspunkt for beregningen av utslippskutt. De samlede utslippene fra Equinors egenopererte felt og anlegg i 2018 var på rundt 13 millioner tonn, om lag på samme nivå som i 2005.

Ambisjonen dekker alle klimagassutslipp fra offshore-felt og landanlegg i Norge der Equinor er operatør, medregnet både Scope 1 og Scope 2 utslipp av CO2 og metan. Siden metanutslippene er svært lave på norsk sokkel, utgjør CO2-utslippene den klart største delen.

En 40 prosents reduksjon innen 2030 vil realiseres gjennom storskala tiltak som energieffektivisering, digitalisering og iverksetting av elektrifiseringsprosjekter på sentrale felt og anlegg, inkludert Troll, Oseberg og Hammerfest LNG. Målet for 2030 vil kreve samlede investeringer på rundt 50 milliarder kroner for Equinor og partnerne.

Disse investeringene, som er betinget av positive investeringsbeslutninger i lisensene, vil ha en nøytral til positiv nåverdi, og vil i tillegg styrke framtidig konkurransekraft.

Ytterligere reduksjonsmål opp mot 70 prosent i 2040, og nær null utslipp i 2050, vil kreve flere tiltak, blant annet flere elektrifiseringsprosjekter, konsolidering av infrastrukturen samt mulighet til å utvikle teknologi og nye verdikjeder.

I 2050 forventer Equinor at den norske olje- og gassproduksjonen vil ligge på under halvparten av dagens nivå. Det er da lagt til grunn utbygging av de definerte prosjektene som ligger foran oss, betydelige tiltak for å øke produksjonen fra eksisterende felt og fortsatt letevirksomhet.

Equinor har som ambisjon å bruke sin kompetanse innen innovasjon, teknologi og storskala industrielle løsninger til å utvikle nye konkurransedyktige verdikjeder. Equinor utvikler og jobber med muligheter innen havvind, karbonfangst og -lagring samt utslippsfri hydrogen fra naturgass. Ambisjonene vil støtte utviklingen av nye verdikjeder innen hydrogen og karbonfangst og -lagring, og bidra til at norsk sokkel og norske landanlegg kan spille en viktig rolle og skape verdier også i en verden med netto null utslipp.

I arbeidet med å fastsette ambisjoner for betydelige kutt fram mot nær null utslipp i 2050, har Equinor lagt til grunn stabile rammevilkår, inkludert skattesystemet, og nødvendige investeringer i det landbaserte elektrisitetsnettet. En videreføring av Næringslivets NOX-fond og andre positive tiltak kan understøtte betydelige utslippskutt.

Equinors ambisjoner om betydelige utslippskutt i Norge er et viktig skritt for å tilpasse selskapets virksomhet til Parisavtalen. Equinor vil presentere nye klimaambisjoner for hele selskapet og en helhetlig klimaplattform, inkludert tilnærming til avkarbonisering og utslipp i et livssyklus-perspektiv, på selskapets kapitalmarkedsdag i februar. 

 

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

OO Logistikksenter Ålesund crop

Otto Olsen AS styrker sin markedsposisjon gjennom overtakelse av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund

Otto Olsen AS, en ledende leverandør innen tekniske løsninger og produkter i Norge, kunngjør med glede overtakelsen av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund. Denne overtagelsen vil ytterligere styrke Otto Olsen AS sin tilstedeværelse i det norske markedet. Transaksjonen forventes å bli avsluttet 30. april 2024.

Bygger verdens grønneste sinkverk

Bygger verdens grønneste sinkverk

I industribygda Odda er Fastlands-Norges største industriprosjekt, med en samlet investeringsramme på 850 millioner euro, nå i ferd med å realiseres. – Boliden har lagt 850 millioner Euro på bordet og bygger nå verdens grønneste sinkverk i Odda.

MDV 01 2024 kolasj crop

Min Drift & Vedlikehold 01 2024 er publisert

Redaksjonen får tilsendt en mengde nyheter innen alle fagfelt, hvor KI er hovedtema. Vedlikeholdsfeltet er intet unntak. I noen utstrekning blir vedlikeholdsarbeidet endret når KI blir en del av det daglige arbeidet. For det første vil man få mer data som grunnlag for å ta beslutninger. Det viktige i denne sammenheng er å ha god kvalitet på dataene.