Ole Wiik crop

Mer bruk av roboter framfor manuelt arbeid er en av årsakene

Flyttet produksjonen tilbake til Norge

Det var ikke dyrere å produsere i Norge. Dermed flyttet oppfinneren produksjonen fra Polen, og valgte K. Lerøy Metallindustri. Gründer og oppfinner Ivar Ole Wiik har utviklet et løftesystem for byggebransjen, som gjør det enklere og raskere å få materiell inn på en byggeplass på.

Av Morten Dahl

NRK Hordaland skriver nå at gründeren har flyttet produksjonen fra Polen til Norge, da det viste seg at produksjonen ikke ble dyrere hjemlandet. Valget hans falt på K. Lerøy Metallindustri på Osterøy i Hordaland.

Oppfinnelsen går ut på at man enkelt kan løfte opp inntil 1,2 tonn, legge materialene på et bånd og rulle det inn gjennom et vindu – nesten som et slags bagasjebånd. Og ved K. Lerøy Metallindustri er de i gang med å lage deler til denne oppfinnelsen.

Wiik er dermed en av svært få som flytter produksjonen fra utlandet til Norge, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som NRK Hordaland har hentet inn. Kun 2 prosent – eller 56 bedrifter – returnerte heller deler av driften sin tilbake til gamlelandet i perioden 2014-2016. I samme periode var 5 prosent som flyttet produksjonen til utlandet.

Mer bruk av roboter framfor manuelt arbeid er en av årsakene som gjør det mulig å produsere i Norge, opplyser Wiik, som har gitt oppdraget med å produsere oppfinnelsen sin til nettopp K. Lerøy Metallindustri.

Daglig leder ved bedriften, Kjell Lerøy, sier at robotisering og automatisering er helt avgjørende for å klare å holde prisene nede.

- Samtidig trenger vi dyktige fagfolk til å betjene og programmere robotene, sier han til NRK.

Gründer og oppfinner Wik sier at hans produkt blir solgt til de tre nordiske landene, men at han fått forespørsel fra ytterligere 36 land, og at målet er å produsere 400 løftesystemer i 2020.

Dette vil i si få fall bety at fabrikken på Osterøy må utvides, og det må ansettes flere folk. Allerede neste år kan det bli 10 nye arbeidsplasser ved bedriften. Selskapet leter også etter en ny tomt på Osterøy.

SKF Grangex crop

Grangex og SKF inngår intensjonsavtale om bærekraftig gruvedrift

Grangex og SKF Group har undertegnet en intensjonsavtale (LOI, Letter of intent) om et partnerskap som forener Grangex' arbeid innen bærekraftig gruvedrift med SKFs tekniske ekspertise og innovative bærekraftige lagerløsninger. Grangex har som ambisjon å bli verdens første fossilfrie produsent av høykvalitets jernmalmkonsentrat for den grønne stålindustrien. 

SAP CO oversikt crop

Reell økonomisk verdi av CO2-utslipp - et must for virksomheters klimarapportering

SAP Green Ledger er her – det mest omfattende karbonregnskapssystemet i verden – nå tilgjengelig for alle kunder. Systemet integreres direkte med kundenes finansielle data og er en del av SAPs bærekraftsportefølje. SAP Green Ledger kobler karbondioksidutslipp til spesifikke økonomiske aktiviteter og transaksjoner fanget opp av SAPs forretningssystem. 

NORD-drives crop

Hvordan NORDs løsninger styrer bevegelser på en intelligent måte

Fra motor til vekselretter: NORD leverer individuelle drivløsninger fra én og samme leverandør. Drivelektronikk fra NORD DRIVESYSTEMS er nøkkelen til enhver frekvensomformerapplikasjon. Med sine NORDAC-frekvensomformere demonstrerer systemleverandøren sin løsningsekspertise også på feltene, der bevegelser må styres på en intelligent måte. Disse finnes i ulike applikasjoner, som også har innflytelse på dagliglivet.

JN and FANUC crop

FANUC NORDIC inngår partnerskap med Johan Nordström Verktøysmaskiner AB / AS

FANUC Nordic har gleden av å kunngjøre samarbeidet med Johan Nordstrøm Verktøymaskiner AB/AS (JN Maskiner) når de overtar som forhandler av ROBOCUT- og ROBODRILL- i Sverige og Norge, med start 1. januar 2025. Denne nye alliansen kommer ettersom Star Servus trekker seg etter år med vellykkede bidrag til FANUC`s EDM-virksomhet i Sverige og legger også til FANUC ROBODRILL porteføljen.