5g_salmar_telenor (1) crop

5G-teknologi åpner enorme muligheter for mange bransjer

Fremtidens supernett testes i havgapet

Oppdrettsnæringen har blitt døpt "den nye oljen". Nå har Telenor og SalMar åpnet et felles 5G-pilotprosjekt på Kattholmen i Frøya kommune, hvor fremtidens supernett testes i oppdrettsnæringen sammen med innovasjons- og teknologimiljøer.

Resultatene herfra vil på sikt kunne optimalisere drift, og bidra til enda bedre fiskevelferd.

– 5G-teknologi åpner enorme muligheter for mange bransjer og oppdrettsnæringen er intet unntak. Med 5G skal vi nå blant annet teste hvordan fremtidens supernett evner å håndtere den enorme datamengden som til enhver tid genereres i merdene, sier Ove Fredheim, leder for Telenor Bedrift.

Det brukes i dag mye ressurser på å bygge tung infrastruktur til oppdrettsanlegg, noe som kan gjøres rimeligere og mer fleksibelt for næringen med 5G-teknologi.

Fordel for både fisk og oppdretter

I en merd finnes det tusenvis av fisk. Friskt og rent sjøvann gir gode forutsetninger for fiskehelse og velferd, men biologiske utfordringer kan oppstå. Derfor er det et stort behov for å overvåke merdene, slik at uregelmessig fiskeatferd raskt avdekkes.

– For å overvåke merdene sender vi en konstant videostrøm til enten en fôrflåte eller til et fôrsenter, men dette krever enorm datakapasitet. Med 5G kan vi overvåke merdene i sanntid, og på sikt vil dette gi enda bedre forutsetning for bruk av teknologier som kunstig intelligens og Big Data. Dette vil være en viktig del av den digitale transformasjonen som næringen må igjennom, sier Håvar Sandvik, IT-sjef i SalMar ASA.

På sikt vil 5G-teknologi bli brukt til å understøtte fôringsprosesser på anleggene, samt annen relevant virksomhet for oppdrettsanlegg som eksempelvis autonome brønnbåter.

– Dette er en av flere 5G-piloter vi åpner og satsingen fortsetter. Nå skal vi lære, utforske og eksperimentere sammen med SalMar, og høste erfaringer som kommer bransjen til gode når vi lanserer 5G kommersielt i 2020. For innbyggerne og næringslivet i Trøndelag, blir dette en liten forsmak for hva som kommer, sier Fredheim.

Kan forske i havgapet, i sanntid

5G åpner også for nye og spennende samarbeidsmuligheter for innovasjons- og forskningsmiljøer. Fremtidens mobilnett vil gi tilgang til store datamengder som kan gi viktig innsikt og bidra til å styrke både næringen og miljøet.

Håkon Måløy er doktorgradsstipendiat ved NTNU. Med 5G kan han bruke data fra ekkosensorer og videooverføring sammen med maskinlæring til å detektere bevegelsesmønster og forstå hvordan laks i oppdrettsmerder har det og hva som påvirker livskvaliteten deres. Gjennom bedre å forstå fiskens behov kan han optimalisere prosesser for økt fiskevelferd og redusere klimaavtrykk. Dette er naturligvis av stor interesse for oppdrettsnæringen.

– For oss i oppdrettsnæringen er teknologiutvikling et viktig fokusområde. I en merd finnes det store verdier som må ivaretas, og hver dag produseres det gjerne fem til seks tonn laks. Med 5G vil vi få et nett med svært god kapasitet og stabilitet samt lav forsinkelse. Det vil effektivisere driften og også gjøre det enklere å ivareta fiskens behov, sier Sandvik i SalMar.

5G og kunstig intelligens skaper enormt spillerom

5G og kunstig intelligens er supplerende teknologier som vil skape nye muligheter innen en rekke bransjer. Forhåpningen er at denne teknologikombinasjonen vil gi en enda bedre forståelse og beslutningsgrunnlag.

– Når 5G sørger for at videooverføringen skjer i sanntid, kan vi etter hvert legge inn et lag med kunstig intelligens. Med millioner av timer med opptak, kan det være vanskelig å luke ut hva som er viktig og ikke. Men når 5G og kunstig intelligens jobber sammen, blir dette enklere. Den kunstige intelligensen vil over tid lære å oppdage avvik. Dette vil gjøre det enklere å se ting i sammenheng og skape et bedre beslutningsgrunnlag, sier Fredheim.

 

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

OO Logistikksenter Ålesund crop

Otto Olsen AS styrker sin markedsposisjon gjennom overtakelse av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund

Otto Olsen AS, en ledende leverandør innen tekniske løsninger og produkter i Norge, kunngjør med glede overtakelsen av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund. Denne overtagelsen vil ytterligere styrke Otto Olsen AS sin tilstedeværelse i det norske markedet. Transaksjonen forventes å bli avsluttet 30. april 2024.

Bygger verdens grønneste sinkverk

Bygger verdens grønneste sinkverk

I industribygda Odda er Fastlands-Norges største industriprosjekt, med en samlet investeringsramme på 850 millioner euro, nå i ferd med å realiseres. – Boliden har lagt 850 millioner Euro på bordet og bygger nå verdens grønneste sinkverk i Odda.

MDV 01 2024 kolasj crop

Min Drift & Vedlikehold 01 2024 er publisert

Redaksjonen får tilsendt en mengde nyheter innen alle fagfelt, hvor KI er hovedtema. Vedlikeholdsfeltet er intet unntak. I noen utstrekning blir vedlikeholdsarbeidet endret når KI blir en del av det daglige arbeidet. For det første vil man få mer data som grunnlag for å ta beslutninger. Det viktige i denne sammenheng er å ha god kvalitet på dataene.