Draugen øvelse crop

Godt fornøyd med øvelse Draugen

Kompetanseoverføring og god stemning preget årets største oljevernøvelse. Øvelse Draugen ble avholdt 21. – 23. mars 2023, og tok utgangspunkt i tiltenkte hendelser på det OKEA-eide Draugen-feltet på Haltenbanken.

- Under denne øvelsen var det operatørselskapet OKEA som spilte hovedrollen. I operasjonsledelsen hadde de med seg beredskapsforeningen OFFB, og samarbeidet og kompetanseoverføringen mellom de to organisasjonene, samt oss i NOFO fungerte svært godt og har gitt gode resultater. Det forteller kommunikasjonsrådgiver i NOFO, Veronica Halvorsen.

NOFO stod for aksjonsledelse under øvelsen. De neste ukene skal NOFO samle erfaringer og evaluere øvelsen.


Øvingsscenariet startet i fase 3

En eventuell oljevernhendelse kan foregå over lang tid, og NOFOs øvelser tar utgangspunkt i forskjellige faser. Øvelse Draugens scenario starter i fase 3, én uke etter den tiltenkte hendelser. Øvingsscenariet sier at oljen har ligget på vann noen dager og driver nå mot land.

Dermed er det en hel rekke øvingslag, teknologier og taktikker som ble øvet. Alt fra store supplybåter og mindre oljeredningsfartøy som sjøsatte oljelenser og skimmere, til personell på land som skulle mobiliseres for å redusere oljepåslag. I tillegg ble det tatt i bruk droner og fly som både bistod i oljevernaksjonene, men også overvåket selve øvelsen. På land ble det hele koordinert fra OKEA sitt kontor i Kristiansund og NOFOs kontor på Forus.

Over 800 deltakere deltok i Øvelse Draugen. Deriblant fem interkommunale utvalg mot akutt forurensing lokalisert i Nordland og Troms og Finnmark.
På lag med været

- Været var på vår side, forteller Halvorsen. Mens noen fikk rene påskestemningen var det ellers vanlig mars-vær andre steder.

- Fint vær gjør at øvelsen kan gå i sitt tiltenkte tempo, vi trenger ikke vente på væromslag og alle teknologier og taktikker kan tas i bruk, forteller hun.

Om det skal kalles teknologi eller taktikk er uklart, men 40 kubikkmeter usaltet popcorn ble også tatt i bruk under øvelsen. Popcornet skal simulere olje på havet, og har flere fordeler. Blant annet er det svært synlig slik at det er lett å se områder med «popcornsøl», det er mulig for innsatsstyker på land ø øve på sine oljeoppsamlere, og i tillegg er popcornet organisk avfall som kan spises av både fugl og fisk.

Den formelle sluttrapporten etter Øvelse Draugen vil foreligge i slutten av juni.

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

OO Logistikksenter Ålesund crop

Otto Olsen AS styrker sin markedsposisjon gjennom overtakelse av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund

Otto Olsen AS, en ledende leverandør innen tekniske løsninger og produkter i Norge, kunngjør med glede overtakelsen av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund. Denne overtagelsen vil ytterligere styrke Otto Olsen AS sin tilstedeværelse i det norske markedet. Transaksjonen forventes å bli avsluttet 30. april 2024.

Bygger verdens grønneste sinkverk

Bygger verdens grønneste sinkverk

I industribygda Odda er Fastlands-Norges største industriprosjekt, med en samlet investeringsramme på 850 millioner euro, nå i ferd med å realiseres. – Boliden har lagt 850 millioner Euro på bordet og bygger nå verdens grønneste sinkverk i Odda.

MDV 01 2024 kolasj crop

Min Drift & Vedlikehold 01 2024 er publisert

Redaksjonen får tilsendt en mengde nyheter innen alle fagfelt, hvor KI er hovedtema. Vedlikeholdsfeltet er intet unntak. I noen utstrekning blir vedlikeholdsarbeidet endret når KI blir en del av det daglige arbeidet. For det første vil man få mer data som grunnlag for å ta beslutninger. Det viktige i denne sammenheng er å ha god kvalitet på dataene.