KUKA DeviceConnect crop

Å lære seg å bruke informasjonen er en modningsprosess

KUKAs programvare løfter robotene inn i fremtiden

For å oppnå industri 4.0 fullt ut må produksjonsutstyr være tilkoblet og distribuere data. Og det må skje mer eller mindre sømløst mens produksjonen er i gang. Denne store mengden data utgjør grunnlaget for preventivt vedlikehold, maskinlæring og prosessoptimering.

– Dette er akkurat det vår programvare KUKA.DeviceConnector gjør. Den er en fantastisk muliggjører, sier Micael Amandusson, Channel Manager i KUKA Nordic.

Alle driftsdataene som KUKA.DeviceConnector samler inn på ett enkelt sted, sekund etter sekund, er det i og for seg mulig å få frem manuelt. – Ja, hvis du er innstilt på å legge ned hundrevis av ingeniørtimer, sier Micael Amandusson.

Flere bruksområder
Med KUKA.DeviceConnector samles dataene inn lynraskt og distribueres via en av kommunikasjonsprotokollene OPC UA eller MQTT.
– Den vanligste i vår del av verden er OPC UA. Men begge er standardiserte måter å formidle data på mellom produksjonsutstyr, innen produksjonsutstyr og oppover i hierarkiene, sier Micael Amandusson.
Det er flere bruksområder der KUKA.DeviceConnector forenkler på en avgjørende måte:

  • Asset management. Å holde orden på hvilke roboter som brukes, med alt fra serienummer til nettverksadresser og hvilken programvare de har.
  • Condition monitoring. Innsamling av driftsdata. For eksempel hvilken last roboten håndterer, hvilke vinkler robotarmene har, og temperaturen til servomotorene.
  • Communication. Hvilket eksternt utstyr er koblet til robotene? Inn- og utganger, eksterne signaler med mer.
  • Safety. Kontroll på om roboten har utført bremsetestene sine, hvilken sikkerhetsmodus den er i ved nødstopp, om sikkerheten er like bra som ved levering, og mer.

Den enkleste versjonen, KUKA.DeviceConnector Preinstalled, er med som standard når roboten kjøpes inn. Med den går det an å se hvilken informasjon som er tilgjengelig. Men for å kunne benytte seg av dataene fullt ut, kreves en av de to lisensierte versjonene – Standard eller Full – med ulik grad av kompleksitet.

En prosess som lønner seg
Alt dette gir mulighet for å analysere og trekke konklusjoner, og dermed oppnå fordeler som redusert energibruk, kortere syklustider, diagnostisering av feil før de blir til alvorlige problemer og så videre.
– Å lære seg å bruke informasjonen er en modningsprosess som skjer i flere trinn, men en prosess som er vel verdt å gå gjennom, sier Micael Amandusson.
Ifølge ham muliggjør KUKA.DeviceConnector den maskinlæringen som er en av hjørnesteinene innen kunstig intelligens.
– Om ti år kommer dette til å være en selvfølge. Og den som er raskest ut med å blir gode til det, kommer til å ha en enorm konkurransefordel, sier han.

 

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

OO Logistikksenter Ålesund crop

Otto Olsen AS styrker sin markedsposisjon gjennom overtakelse av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund

Otto Olsen AS, en ledende leverandør innen tekniske løsninger og produkter i Norge, kunngjør med glede overtakelsen av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund. Denne overtagelsen vil ytterligere styrke Otto Olsen AS sin tilstedeværelse i det norske markedet. Transaksjonen forventes å bli avsluttet 30. april 2024.

Bygger verdens grønneste sinkverk

Bygger verdens grønneste sinkverk

I industribygda Odda er Fastlands-Norges største industriprosjekt, med en samlet investeringsramme på 850 millioner euro, nå i ferd med å realiseres. – Boliden har lagt 850 millioner Euro på bordet og bygger nå verdens grønneste sinkverk i Odda.

MDV 01 2024 kolasj crop

Min Drift & Vedlikehold 01 2024 er publisert

Redaksjonen får tilsendt en mengde nyheter innen alle fagfelt, hvor KI er hovedtema. Vedlikeholdsfeltet er intet unntak. I noen utstrekning blir vedlikeholdsarbeidet endret når KI blir en del av det daglige arbeidet. For det første vil man få mer data som grunnlag for å ta beslutninger. Det viktige i denne sammenheng er å ha god kvalitet på dataene.