DCIM100MEDIADJI_0081.JPG

Alle faller inn under nye forskriftskrav til rømmingssikkerhet

Laksefjord AS fikk historiens to første og siste brukstillatelser for landbaserte akvakulturanlegg

Norconsult har bistått Laksefjord AS i å prosjektere det eneste settefiskanlegget som har fått brukstillatelser i henhold til landbasertforskriften. Etter en revisjon av forskriften er kravene endret, så de to ferdigstilte avdelingene er både de første og de siste til å få brukstillatelser fra Fiskeridirektoratet.

Norconsults kontor i Lakselv har i flere år hatt større oppdrag for Laksefjord AS, et datterselskap av Lerøy Aurora AS. De siste par årene har Norconsult vært engasjert i utvikling og prosjektering av tre nye avdelinger ved Laksefjord AS sitt anlegg ved Friarfjorden i Finnmark, som alle faller inn under nye forskriftskrav til rømmingssikkerhet. De to avdelingene som per i dag er ferdigstilt, er de første i Norge som har fått brukstillatelse i henhold til landbasertforskriften og NS 9416.

Omfattende dokumentasjonskrav i ny standard

Som ledd i en strategi for å hindre rømming fra oppdrettsanlegg, innførte Fiskeridirektoratet 1. januar 2018 «Forskrift om krav til teknisk standard for landbaserte akvakulturanlegg for fisk» (landbasertforskriften). I denne forskriften stilles klare krav til hvordan nye anlegg skal bygges, og krav som sier at anleggene skal ha brukstillatelse fra Fiskeridirektoratet før det kan settes inn fisk. Forskriften krever videre at landbaserte akvakulturanlegg for fisk skal prosjekteres og utføres i samsvar med krav i NS 9416:2013 – «Landbaserte akvakulturanlegg for fisk. Krav til risikoanalyse, prosjektering, utførelse, drift, brukerhåndbok og produktdatablad».

Norconsult har på oppdrag fra Laksefjord AS koordinert arbeidet med brukstillatelser for de to avdelingene ved Friarfjorden som ble ferdigstilt i 2019. Selskapet har også gjennomført søknadsprosessen og deltatt i all kommunikasjon mot Fiskeridirektoratet. Fiskeridirektoratets krav til dokumentasjon har vært omfattende, noe som har bidratt til at arbeidet har vært både komplekst og tidkrevende.

Verdens første brukstillatelser ble også de siste

– Vi har hatt et meget godt samarbeid med Fiskeridirektoratet, og sammen har vi fått all dokumentasjon på plass, slik at Fiskeridirektoratet kunne utstede historiens to første brukstillatelser til de to avdelingene i Friarfjorden. I ettertid viser det seg at det også blir de siste brukstillatelsene av denne typen som direktoratet vil gi, sier Egil Larsen, markedskontakt for akvakultur i Norconsult.

Ved en revisjon av forskriften 5. november 2019 ble nemlig både kravet til, og selve begrepet brukstillatelse fjernet. Kravene til dokumentasjon er imidlertid uforandret, men Fiskeridirektoratet skal ikke lenger godkjenne anleggene før de tas i bruk. På den måten unngår direktoratet å bli en flaskehals, og de vil fremover følge opp anleggene gjennom risikobasert tilsyn.

Klok forenkling

Fra Lerøy sin side understrekes viktigheten av at Fiskeridirektoratet la vekk kravet om brukstillatelse, og fant en bedre og forsvarlig måte å følge opp forskriftens intensjon. Innretningen med brukstillatelse viser seg å påføre næringsaktørene unødige kostnader og ville blitt svært kapasitetskrevende for Fiskeridirektoratet.

– Dette er en forenkling som kommer både næringen og Fiskeridirektoratet til gode. Jeg er fornøyd med det arbeidet Norconsult har bidratt med sammen med våre kompetente RAS-medarbeidere i Laksefjord, sier fagsjef for RAS-produksjon i Lerøy Seafood Group ASA, Klemet Steen.

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

OO Logistikksenter Ålesund crop

Otto Olsen AS styrker sin markedsposisjon gjennom overtakelse av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund

Otto Olsen AS, en ledende leverandør innen tekniske løsninger og produkter i Norge, kunngjør med glede overtakelsen av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund. Denne overtagelsen vil ytterligere styrke Otto Olsen AS sin tilstedeværelse i det norske markedet. Transaksjonen forventes å bli avsluttet 30. april 2024.

Bygger verdens grønneste sinkverk

Bygger verdens grønneste sinkverk

I industribygda Odda er Fastlands-Norges største industriprosjekt, med en samlet investeringsramme på 850 millioner euro, nå i ferd med å realiseres. – Boliden har lagt 850 millioner Euro på bordet og bygger nå verdens grønneste sinkverk i Odda.

MDV 01 2024 kolasj crop

Min Drift & Vedlikehold 01 2024 er publisert

Redaksjonen får tilsendt en mengde nyheter innen alle fagfelt, hvor KI er hovedtema. Vedlikeholdsfeltet er intet unntak. I noen utstrekning blir vedlikeholdsarbeidet endret når KI blir en del av det daglige arbeidet. For det første vil man få mer data som grunnlag for å ta beslutninger. Det viktige i denne sammenheng er å ha god kvalitet på dataene.