Norge tyskland crop

Valgte temaene grønn skipsfart og batteriteknologi fordi det har stort potensial

Norge og Tyskland vil jobbe enda tettere innen batteriteknologi og grønn skipsfart

5. og 6. januar 2023 besøkte Tysklands visekansler Robert Habeck Norge for andre gang på ett år. Temaet for besøket var blant annet gass- og energisamarbeidet mellom Norge og Tyskland og hvordan landene kan jobbe sammen for å lykkes med den grønne omstillingen.

Habeck møtte statsminister Jonas Gahr Støre, olje- og energiminister Terje Aasland, næringsminister Jan Christian Vestre og klima- og miljøminister Espen Barth Eide til samtaler om energisamarbeidet; et møte som endte med signering av en avtale om videre samarbeid fra begge land.

- Dette har vært en historisk dag. Vi har signert et dokument som gir oss gode muligheter for å jobbe videre sammen. Tyskland er vår beste venn og nærmeste allierte, fortalte Vestre etter møtet.

Grønn skipsfart og batteriteknologi

Under sitt besøk i Norge møtte også den tyske visekansleren og nærings- og klimaministeren Robert Habeck sin norske kollega Jan Christian Vestre samt representanter fra ulike norske og tyske bedrifter til diskusjon hos Norsk-Tysk Handelskammer om temaene grønn skipsfart og batteriteknologi.

Grønn skipsfart er et område med ypperlige muligheter for enda tettere samarbeid mellom landene, og både Norge og Tyskland har en velutviklet maritim industri. Norge har også etablert seg som et viktig testmarked både for elektrisk mobilitet til sjøs og autonom skipsfart.

Også batteriteknologi er et viktig tema i begge land, og blir ansett som veldig viktig for å lykkes med den grønne omstillingen. Norge er godt posisjonert i batterimarkedet og har mange av råvarene som trengs der.

- Jeg gleder meg veldig over å få kunne høre mer om hvor det er samarbeidsmuligheter mellom norsk og tysk industri innenfor disse områdene, sa Habeck. Og etter å ha hørt om hvor langt utviklingen med elektriske ferger har kommet i Norge tilføyde han:

- Jeg vil gjerne ha batteridrevne ferger i Tyskland også!

De ulike bedriftene som var til stede fortalte om sine ulike pilotprosjekter innen batteriteknologi og grønn skipsfart, til stor interesse fra begge ministrene. På spørsmål om hva bedriftene ønsker seg fra politisk side, ble det lagt vekt på at spesielt forutsigbarhet og incentiver til forandring er viktig for å kunne ta skrittet fra pilotprosjekt til større prosjekt.

Både Vestre og Habeck la vekt på viktigheten av å møte representanter for bedriftene for å høre deres meninger om hva som trengs for å lykkes med det grønne skiftet.

- Både Vestre og jeg ønsker å samle bedrifter fra begge land sammen for å komme opp med ulike kreative løsninger for hvordan vi kan løse fremtidens utfordringer, sa Habeck.

- Og vi vil helst begynne å jobbe med løsninger allerede neste uke, la Vestre til.

- I tillegg til energitemaene valgte vi bevisst temaene grønn skipsfart og batteriteknologi fordi det innenfor begge disse feltene er stort potensial for samarbeid mellom Norge og Tyskland, forklarte Michael Kern, administrerende direktør i Norsk-Tysk Handelskammer etter diskusjonsrunden.

- Norge har allerede samlet mye erfaring innenfor disse områdene, og eksportverdensmesteren Tyskland er selvfølgelig veldig interessert i å kunne eksportere sine varer til sjøs med et lavere CO2-avtrykk enn i dag. I tillegg ser vi at verdikjedene for batteriteknologi som blir bygget opp i begge land vil være viktige for fremtidens mobilitet, forklarte Kern videre.

Den tyske visekansleren Habeck er på et to dagers arbeidsbesøk i Norge for å treffe representanter for næringsliv og politikk, deriblant Norges statsminister Jonas Gahr Støre, olje- og energiminister Terje Aasland, næringsminister Jan Christian Vestre og klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Habeck deltok også på NHOs årskonferanse den 5. januar.

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

Bygger verdens grønneste sinkverk

Bygger verdens grønneste sinkverk

I industribygda Odda er Fastlands-Norges største industriprosjekt, med en samlet investeringsramme på 850 millioner euro, nå i ferd med å realiseres. – Boliden har lagt 850 millioner Euro på bordet og bygger nå verdens grønneste sinkverk i Odda.

elkem-thamshavn-plant crop

Vi skal bli bedre enn World Class

Elkem er på World Class nivå i det meste de gjør. Divisjonen Silicon Products, hvor Fahad Rehman er vedlikeholdsdirektør, har mange kompetente og lojale medarbeidere. – Vi tok et meget kritisk blikk på oss selv, sa Rehman til Min Drift & Vedlikehold. Konklusjonen var at vi kunne bli bedre innen vedlikehold. Blant annet ved å ta godt vare på de ansatte og å sette klare mål. 

MDV 01 2024 kolasj crop

Min Drift & Vedlikehold 01 2024 er publisert

Redaksjonen får tilsendt en mengde nyheter innen alle fagfelt, hvor KI er hovedtema. Vedlikeholdsfeltet er intet unntak. I noen utstrekning blir vedlikeholdsarbeidet endret når KI blir en del av det daglige arbeidet. For det første vil man få mer data som grunnlag for å ta beslutninger. Det viktige i denne sammenheng er å ha god kvalitet på dataene.