Hystar_Alejandro_Firdaus crop

Vil gi betydelige kostnadsreduksjoner for produksjon av grønt hydrogen

Ny teknologi kan gjøre grønt hydrogen mer konkurransedyktig

Enova støtter Hystars teknologi med 38,2 millioner kroner. Hystar vil sammen med Equinor utføre pilottesting av Hystars teknologi for PEM-elektrolysører på Gassco sitt anlegg på Kårstø. Prosjektet er en sentral del i den videre utviklingen av selskapets mer energieffektive teknologi for produksjon av grønt hydrogen.

- Vi må kutte utslipp og skape jobber. Hystar står for en spennende og innovativ løsning bygd på mange år med forskning. Hydrogen vil spille en viktig rolle i det grønne skiftet. Men først er vi helt avhengig av å få ned kostnadene i produksjonen. Hystars planer kan derfor få stor betydning for å redusere klimagassutslippene, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Prosjektets vil demonstrere Hystars teknologi under relevante driftsbetingelser. Dette er nødvendig for videre kommersialisering av teknologien.

- Hystar har utviklet en unik, patentert PEM elektrolyseteknologi som vil gi betydelige kostnadsreduksjoner for produksjon av grønt hydrogen. I samarbeid med SINTEF har Hystars teknologi blitt verifisert over flere tusen timers testing. Pilottesting av et komplett 1 MW anlegg på Kårtsø er neste skritt på veien til storskala kommersialisering av Hystars produkter. Støtten fra Enova har vært særdeles viktig i denne sammenheng i tillegg til Equinors og Gasscos bidrag med kunnskap og ressurser til prosjektet. Vi ser frem til gjennomføringen av prosjektet som vil bidra til fremskyndet bruk av grønt hydrogen i stor skala, sier adm. direktør i Hystar Fredrik Mowill.

Viktig for utviklingen av grønt hydrogen
Enova er en pådriver for at Norge skal nå klimamålene for 2050. Det gjør Enova gjennom å støtte de som går foran i utviklingen av ny teknologi.

- Utslippsfri hydrogen er med stor sannsynlighet en av flere klimaløsninger for 2050. Men det gjenstår fremdeles teknologiutvikling før utslippsfritt hydrogen er konkurransedyktig. Hystar har en helt ny teknologi for produksjon av grønt hydrogen som ikke finnes på markedet i dag og som kan bidra til vesentlige kostnadsreduksjoner, sier adm. direktør i Enova Nils Kristian Nakstad og fortsetter

- Men for at denne teknologien skal kunne bli kommersielt tilgjengelig må både tekniske og kommersielle barrierer overkommes. Enova avlaster gjennom piloteringsstøtten den teknologiske risikoen i prosjektet. Et solid samarbeid sikrer kommersiell relevans og prosjektet vil kunne være viktig for utviklingen av grønt hydrogen.

Reduserer energibruken
Grønt hydrogen lages ved elektrolyse av vann med ren kraft. Ca. 70 prosent av kostnaden for produksjon av grønt hydrogen kommer fra kjøp av strøm.
Hystars teknologi er unik idet den muliggjør bruk av tynnere membraner enn det andre PEM-leverandører benytter. Dette gir økt virkningsgrad som reduserer energibruken med om lag 10 prosent.

Equinor og Gassco deltar i dette prosjektet som sluttbrukere av elektrolyseteknologi. Driftsbetingelsene vil velges ut fra Equinor og Gassco sine ønsker om å skape høy relevans for fremtidige prosjekter innenfor hydrogenproduksjon.

- Billigere utslippsfritt hydrogen vil for eksempel bidra til at hydrogen enklere kan introduseres som fossilfri innsatsfaktor i industrielle prosesser og som utslippsfritt drivstoff i tungtransport og maritime applikasjoner. Det tekniske potensialet for utslippsreduksjoner fra hydrogen er stort, men for å kunne realisere dette potensialet så må kostnaden for hydrogen reduseres, avslutter Nakstad.

HYSTAR AS er et nystartet selskap som utvikler avanserte PEM elektrolysører for hydrogenproduksjon. Hystar AS ble stiftet i september 2020, som et spinoff-selskap fra SINTEF og har vokst fra 1 ansatt i slutten av 2020 til 20 ansatte i mars 2022 og vil rekruttere ytterligere personer i løpet av 2022. Nøkkelinvestorer er SINTEF Venture, AP Ventures og Firda.

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

OO Logistikksenter Ålesund crop

Otto Olsen AS styrker sin markedsposisjon gjennom overtakelse av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund

Otto Olsen AS, en ledende leverandør innen tekniske løsninger og produkter i Norge, kunngjør med glede overtakelsen av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund. Denne overtagelsen vil ytterligere styrke Otto Olsen AS sin tilstedeværelse i det norske markedet. Transaksjonen forventes å bli avsluttet 30. april 2024.

Bygger verdens grønneste sinkverk

Bygger verdens grønneste sinkverk

I industribygda Odda er Fastlands-Norges største industriprosjekt, med en samlet investeringsramme på 850 millioner euro, nå i ferd med å realiseres. – Boliden har lagt 850 millioner Euro på bordet og bygger nå verdens grønneste sinkverk i Odda.

MDV 01 2024 kolasj crop

Min Drift & Vedlikehold 01 2024 er publisert

Redaksjonen får tilsendt en mengde nyheter innen alle fagfelt, hvor KI er hovedtema. Vedlikeholdsfeltet er intet unntak. I noen utstrekning blir vedlikeholdsarbeidet endret når KI blir en del av det daglige arbeidet. For det første vil man få mer data som grunnlag for å ta beslutninger. Det viktige i denne sammenheng er å ha god kvalitet på dataene.