Jotun test crop

Egendefinerte og internasjonale metoder og standarder er ivaretatt

Omfattende testing over mange år garanterer høy kvalitet

Få i bransjen kjører så grundige tester som malingprodusenten Jotun. – Norge har ett av de tøffeste klimaene i Norden, og det utnytter vi fullt ut i testing, forklarer Morten Eliassen.

– I tillegg til å utsette malingen for skiftende vær, legger Jotun vekt på en rekke kriterier når produktene skal testes. Kriteriene fastsettes spesielt etter kundenes krav, og omfatter blant annet skittopptak, sopp- og algevekst, glans og farge, dekkevne, påføring og holdbarhet.

Ekstern testing

Testing av eksteriørmaling foregår over minimum fem år, der egendefinerte og internasjonale metoder og standarder er ivaretatt. Malingprodusenten har egen spesialavdeling for testing under Jotun Research and Development, men benytter også eksterne aktører som Kiwa Teknologisk Institutt i Norge.

– Kiwa Teknologisk Institutt har ved flere anledninger gjennomført tester for Jotun. Som uavhengig aktør vil resultatene vi kommer frem til verifisere om produktene holder den kvaliteten som er lovet, for eksempel på pakninger og i markedsføring, sier Kristian Kaltenborn, seniorrådgiver i Kiwa Teknologisk Institutt.

– Vi opplever Jotuns prosedyrer og testmetoder som meget grundige, og kompetansen i avdelingen for forskning og utvikling er høy. Rutinene er omfattende og detaljerte, med meget god bredde og grundighet der de fagansvarlige tester utover den internasjonale standarden.

Uavhengig testavdeling

Bent Haflan, direktør ved Jotun Research and Development, har fokus på at Jotun alltid skal ha de beste produktene i markedet.

– Alle produktene gjennomgår et omfattende testregime før lansering, men også underveis i produktenes levetid for å sikre at vi er ledende på produktkvalitet. For et utendørs veggprodukt er eksponering på forskjellig representative steder, samt tilstrekkelig lange eksponeringstider, den aller viktigste og avgjørende testen. En egen testavdeling som er uavhengig av produktlaboratoriene er viktig for å sikre at testresultatene gir mest mulig realistisk bilde av produktenes kvalitet, sier Haflan.

Tester under alle forhold

Grunnlaget for de omfattende testprosedyrene er basert på over 90 års erfaring med overflatebehandling av trehus i Skandinavia. Jotun har testområder flere steder i Norge, blant annet i Bergen, som er en av de mest nedbørutsatte byene i landet. Produktene testes også ved virksomhetens øvrige teststasjoner globalt, som i Dubai for ekstrem soleksponering og høy temperatur, i Malaysia for fuktig klima og i Kina for forurensning. Betydelige klimaendringer stiller stadig høyere krav til maling og beis, og derfor er det nødvendig med kontinuerlig testing av eksisterende og nye produkter.

– Resultatene våre viser at Jotun kommer svært godt ut innenfor alle testkriterier. Malingen har minimalt skittopptak, og fremstår ren og glansfull selv etter mange års eksponering for forurensning og krevende værendringer. Jotuns produkter skal beskytte optimalt mot sopp- og algevekst, og ivareta bygninger. Med omfattende testing vet vi, og ikke minst kundene, at produktene holder hva de lover – også over tid, sier Morten Eliassen.

Testperiode på fem år

Når Jotun velger å teste over hele fem år, er det erfaringsmessig basert på at tiden er en kritisk faktor for nøyaktige resultater. Fem år ved en av Jotuns teststasjoner tilsvarer om lag ti år på husvegg, fordi panelene legges med 45 graders vinkel. På den måten eksponeres malingen maksimalt mot forurensning, UV-stråling, fuktighet og skiftende temperaturer.

– Kun med testing over fem år kan vi være sikre på at de resultatene vi oppnår er reelle. Ved kortere testperiode kan det være veldig vanskelig å skille mellom for eksempel skitt og soppdannelse, forklarer Eliassen.

– Vi baserer all produktutvikling på nøyaktige resultater, og ikke antagelser.

Grundig og omfattende testing er helt nødvendig for å komme frem til hvilke produkter i markedet som holder den høyeste kvaliteten, og for Jotun er det definert som ett av de viktigste suksesskriteriene i samhandelen mellom produsent, forhandler og kunde.

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

OO Logistikksenter Ålesund crop

Otto Olsen AS styrker sin markedsposisjon gjennom overtakelse av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund

Otto Olsen AS, en ledende leverandør innen tekniske løsninger og produkter i Norge, kunngjør med glede overtakelsen av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund. Denne overtagelsen vil ytterligere styrke Otto Olsen AS sin tilstedeværelse i det norske markedet. Transaksjonen forventes å bli avsluttet 30. april 2024.

Bygger verdens grønneste sinkverk

Bygger verdens grønneste sinkverk

I industribygda Odda er Fastlands-Norges største industriprosjekt, med en samlet investeringsramme på 850 millioner euro, nå i ferd med å realiseres. – Boliden har lagt 850 millioner Euro på bordet og bygger nå verdens grønneste sinkverk i Odda.

MDV 01 2024 kolasj crop

Min Drift & Vedlikehold 01 2024 er publisert

Redaksjonen får tilsendt en mengde nyheter innen alle fagfelt, hvor KI er hovedtema. Vedlikeholdsfeltet er intet unntak. I noen utstrekning blir vedlikeholdsarbeidet endret når KI blir en del av det daglige arbeidet. For det første vil man få mer data som grunnlag for å ta beslutninger. Det viktige i denne sammenheng er å ha god kvalitet på dataene.