Aqua crop

Renere, friskere og grønnere

På årets Aqua Nor som arrangeres denne uken er størst oppmerksomhet rettet mot produksjonsløsninger som gir friskere fisk og reduserer råvareforbruket. Miljøpåvirkningene skal reduseres og mange prosesser elektrifiseres. Stadig flere leverandører retter sin oppmerksomhet mot oppdrettsnæringen, som forventes å ha fortsatt god vekst.

En forutsetning for fortsatt god vekst er at helsetilstanden til fisken forbedres. Flere prosessleverandører viste effektive produksjonstekniske løsninger for vaksinering. Det er flere som presenterte vaksineringsløsninger, enn de som snakket om avlusing. Interessen for standarden for landbaserte oppdrettsanlegg, NS 9416, øker. RAS (Recirculating aquaculture systems) -anlegg vil redusere problemene med utslipp og forurensning.

I mange produksjonsprosesser hvor vi tidligere så hydraulikk som mest effektive løsning, begynner elektriske systemer å ta over. Det gjelder også for fremdrift av båter, enten ved ren elektrisk drift eller hybride løsninger.

Servi presenterte en løsning for å pumpe opp død fisk fra bunnen av merder. Dagens løsninger hydraulisk, men elektrisk drift er også utviklet. Systemet er fleksibelt og kan benyttes i alle typer merder, uten å påvirke den levende fisken.

Servi Aqua 200.jpg

Schneider Electric presenterte en fileteringsmaskin som er utviklet i samarbeid med prosessleverandør, som kjenner behovet godt. Målsettingen med nyutviklingen er å få redusert svinn av fiskekjøtt ved fileteringen. Nøyaktigheten ved fileteringen er god, slik at operatøren enkelt kan optimalisere produksjonen. Valka, et islandsk firma, presenterte en løsning for optimalisert oppdeling av fiskefileter i forpakningsferdig stykker. Filetene ble delt med vannjet, som ikke setter smak eller gir forurensende avfall. Med vison måler løsningen filetens dimensjoner og kan så optimalisere oppdelingen.

Selskapet Spillfree fra Trondheim kombinerer video og maskinlæring for å gi støtte til operatøren i drift av anlegg på grunnlag av fiskens oppførsel i merden. Systemet skal blant annet hjelpe til med å kunne fore fisken optimalt, slik at veksten er god uten at det forurenses med overforing.

Det var helt tydelig at all, både utstillere og besøkende, satte pris på å kunne diskutere faglige spørsmål ansikt til ansikt. Messen var litt mindre en tradisjonelt. Noe av årsaken er nok at mange utenlandske utstillere holdt seg hjemme på grunn av komplikasjoner med å overholde smitteverntiltak under reisen. På selve messeområdet ble nok smitteverntiltak glemt. Selv med mange personer med teknisk bakgrunn, ble det glemt hvor lang en meter er.

egmaintenance-havlandet crop

Havlandet Havbruk AS og EG Maintenance utvider samarbeid om vedlikeholdet

Havlandet Havbruk AS ønsker å effektivisere vedlikeholdsarbeidet og har valgt å utvide samarbeidet med EG ved å ta i bruk EG Maintenance.  Implementering av EG Maintenance hos Havlandet vil bidra til en effektiv og strømlinjeformet driftsforvaltning for selskapets enheter.

670658562

Kiwas NDT-virksomhet overføres til IKM Inspection

Fra 4. april 2024 vil Kiwa Norges NDT-virksomhet bli overført i sin helhet til IKM Inspection AS. Avtalen som nå er inngått mellom Kiwa AS og IKM Inspection AS medfører at all aktivitet og medarbeidere knyttet til NDT-tjenester med tilhørende utstyrspark i Norge overdras.

OO Logistikksenter Ålesund crop

Otto Olsen AS styrker sin markedsposisjon gjennom overtakelse av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund

Otto Olsen AS, en ledende leverandør innen tekniske løsninger og produkter i Norge, kunngjør med glede overtakelsen av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund. Denne overtagelsen vil ytterligere styrke Otto Olsen AS sin tilstedeværelse i det norske markedet. Transaksjonen forventes å bli avsluttet 30. april 2024.

GH_mvest crop

Havlandet Havbruk AS signerer avtale med EG Maintenance for effektiv administrasjon av vedlikeholdet

Havlandet Havbruk AS ønsker å effektivisere vedlikeholdsarbeidet og har valgt å utvide samarbeidet med EG ved å ta i bruk EG Maintenance. Implementering av EG Maintenance hos Havlandet vil bidra til en effektiv og strømlinjeformet driftsforvaltning for selskapets enheter. Derfor har Havlandet Havbruk og EG Maintenance nå signert en avtale for implementering av EG Maintenance-systemet.