UR Kameleon[1]

Stor interesse for den nye roboten fra Universal Robots

Det er ikke hver dag det lanseres helt nye roboter i Norge, men 24. august var det folksomt i det splitter nye Kameleonhuset på Åros i Asker kommune. Da inviterte Kameleon Robotics til Norgeslansering av den helt nye samarbeidende roboten UR20 fra Universal Robots.

100 personer møtte opp for å se og prøve den nye roboten som er første robot ut i en helt ny generasjon roboter fra den danske robotprodusenten Universal Robots.

UR20 ble første gang vist under messen Automatica i Munchen juni 2022 og fikk stor internasjonal oppmerksomhet. Siden den gang har det vært gjort omfattende felttester og serieproduksjonen er nå endelig i gang i Odense, Danmark

Kameleon Robotics er distributør av Universal Robots i Norge og daglig leder, Lars Kjelling, kunne fortelle at forhåndssalget i Norge har vært over all forventning. De første robotene er ventet til Norge allerede i oktober og alle som har bestilt skal få den levert i 2023.

Emil Nissfolk, teknisk leder i Kameleon Robotics, forklarer at UR20 har en rekkevidde på hele 175 cm. Sammenlignet med UR10e, som til nå har vært UR’s mestselgende og fysisk største robot, er arbeidsområdet altså utvidet med 90 cm i diameter. Det åpner for helt nye arbeidsoppgaver innen sveising, palletering og maskinbetjening der man trenger å betjene et større arbeidsområde og løftekapasitet på opptil 20 kg. Det som er oppsiktsvekkende er at roboten ikke taper løfteevne på strak arm slik enkelte konkurrerende roboter gjør. Selv med mye offset, det vil si verktøy som monteres langt ut fra robotarmen, faller ikke løfteevnen betydelig. I praksis medfører dette at roboten kan øke produktiviteten ytterligere ved å løfte flere gjenstander samtidig, såkalt multigrip, avslutter Nissfolk.

Kameleon benyttet også anledningen til å vise eksempler på andre robotapplikasjoner som roboter med maskinsyn (vision), sveising, palletering og plukking. I tillegg viste de også selvkjørende roboter fra MiR.

Vi håper vårt nye bygg, Kameleonhuset, på Åros kan være et samlingssted for kunder, studenter og bransjefolk og at mange innovative automasjonsløsninger finner veien ut i markedet herfra i årene som kommer, sier en tydelig stolt Lars Kjelling og inviterer til omvisning i deres nye bygg på toppen av Røyken Næringspark.

Xylem crop

Hva skal du pumpe

Få fagfolk og bedrifter har spesialisert seg på pumpeteknologi og valg av pumpeløsninger. I prosessindustri, og vann og avløpsbransjen er det i stor utstrekning faste installasjoner. Men ofte er det behov for en pumpeløsning kun i relativt kort tidsperiode. For ikke-permanente installasjoner kan driftsforholdene bli svært forskjellige. 

ABB besparelse crop

Energianalyse av motordrifter i industrien avdekker et sparepotensiale på 2,1 TWt

En gjennomsnittlig energibesparelse på 31 prosent

I perioden juni til september 2023 gjennomførte ABB energianalyse på mer enn 2000 elektriske motorer med tjenesten ABB Energy Appraisal, og resultatet indikerer en gjennomsnittlig energibesparelse på 31 prosent. Det tilsvarer et sparepotensiale på mer enn 2,1 terrawatt-timer (TWt), basert på en antatt levetid på 20 år.

AF crop

AF Gruppen og Aventi med stor avtale i Innlandet

AF Gruppen har inngått avtale med Aventi og samarbeidspartner Omega Holtan om totalunderentreprise for elektro- og automasjonsarbeidene på AFs E6-prosjekter i Innlandet. Avtalen omfatter prosjektering og bygging av elektro- og automasjonsanlegg i prosjektet E6 Storhove – Øyer, hvor AF Gruppen er godt i gang med anleggsarbeidene. Den nesten ti kilometer lange strekningen inkluderer blant annet den 2,7 kilometer lange Fåbergtunnelen.

NORD-IE5plus-synchronous-motor crop

IE5+ synkronmotorer fra NORD DRIVESYSTEMS. Banebrytende når det gjelder å spare CO2 og material

Tilbyr en konstant høy virkningsgrad på opptil 93 prosent

De europeiske standardene DIN EN 60034-30-1: 2014-12 (nettdrift) og DIN VDE 0530-30-2: 2019-02 (frekvensomformerdrift) definerer de fire effektivitetsklassene for elektriske motorer fra IE1 til IE4+. Basert på de underliggende kriteriene er enda mer effektive stasjoner kjent som IE5 innen industrien.