Tidens kraftigste crop

Uninett Sigma2 har det nasjonale ansvaret for å tilby regnekraft til norske fors

Tidenes kraftigste norske superdatamaskin til forskere

5G etterfølger 4G-nettet, som vi kjenner i dag. Mer enn bare et oppgradert nett med økt hastighet, representerer 5G-nettet en helt annen verden hva gjelder muligheter til å tilby nye tjenester via nettverksløsninger. Selvkjørende biler er ett eksempel på teknologi som behøver 5G-kapasitet for å kunne etableres i stor skala.

Med en regnekraft tilsvarende over 34 000 laptoper vil Norges nye nasjonale superdatamaskin femdoble regnekapasiteten til norsk forskning.

Skal Norge drive forskning som løser store vitenskapelig og samfunnsmessige utfordringer, må forskerne ha tilgang til superdatamaskiner som kan foreta svært omfattende beregninger.

Uninett Sigma2 har det nasjonale ansvaret for å tilby regnekraft til norske forskere. Selskapet har nå anskaffet en ny superdatamaskin, og valget falt på BullSequana XH2000 levert av Atos. 

Med en teoretisk ytelse på til sammen 5,9 petaflops vil beregningskapasiteten i norsk forskning femdobles.

– Skal vi løse kreftgåten og forstå klimautfordringer, utvikle nye medisiner og varsle ekstremvær, trenger forskere mer superdatakraft. Sigma2s nye superdatamaskin er et skritt på veien mot å finne svaret på de store utfordringene samfunnet står overfor, sier daglig leder i Uninett Sigma2 Gunnar Bøe.

Maskinen skal plasseres ved NTNU i Trondheim, og den vil bli tilgjengelig for forskere i løpet av våren 2020.

Tungregning til flere

Kampen om forskningsmidler tilspisser seg for norske forskere, og konkurransen fra utlandet blir stadig tøffere.

– Med denne nye superdatamaskinen vil vi ha muligheten til å gi betydelig bedre tilgang til beregningsressursene de trenger. I tillegg ser vi også at stadig flere forskningsdisipliner tar i bruk tungregning. For eksempel språkforskning, psykologi og humaniora, forklarer Bøe. 

Grønn profil 

Et annet viktig aspekt ved den nye superdatamaskinen er varmegjenvinning. Den kan gjenvinne store deler av energien som brukes til beregninger, dette i form av varmt vann som skal benyttes til å varme opp bygninger på NTNU. All strøm vil også komme fra fornybar energi.

Tekniske spesifikasjoner for BullSequana XH2000

Antall beregningsnoder

1344

Prosessorkjerner per node

2 x 64

Prosessortype

AMD Epyc Rome 2,2 GHz – 225W

Totalt antall prosessorkjerner

172 032

Totalt minne

372 TB

Høyhastighetsnettverk

Mellanox Infiniband HDR100, Dragonfly+

Intregrert datalagring

2,55 PB DDN Lustre

Teoretisk ytelse

5,9 Pflops

Kraftforbruk ved maks ytelse

952 kW

Gulvareal

14,78 m2 (29,56 m2)

Effektivitet varmegjenvinning

95%


Pressemelding på sigma2.no

Uninett Sigma2 er ansvarlig for å skaffe, drive og utvikle den nasjonale e-infrastrukturen for datavitenskap i Norge, og selskapet tilbyr beregnings- og datalagringstjenester. 

Sigma2 samarbeider nært med universitetene i Oslo, Tromsø, Bergen og Trondheim om å levere en attraktiv og bærekraftig e-infrastruktur til forskning og høyere utdanning i Norge. 

De årlige kostnadene til investering og drift av nasjonal e-infrastruktur er omtrent 150 millioner kroner og finansieres av Forskningsrådet og de fire universitetene. 

Sigma2 leder og koordinerer norsk deltakelse i internasjonalt samarbeid innenfor e-infrastruktur.

 

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

OO Logistikksenter Ålesund crop

Otto Olsen AS styrker sin markedsposisjon gjennom overtakelse av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund

Otto Olsen AS, en ledende leverandør innen tekniske løsninger og produkter i Norge, kunngjør med glede overtakelsen av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund. Denne overtagelsen vil ytterligere styrke Otto Olsen AS sin tilstedeværelse i det norske markedet. Transaksjonen forventes å bli avsluttet 30. april 2024.

Bygger verdens grønneste sinkverk

Bygger verdens grønneste sinkverk

I industribygda Odda er Fastlands-Norges største industriprosjekt, med en samlet investeringsramme på 850 millioner euro, nå i ferd med å realiseres. – Boliden har lagt 850 millioner Euro på bordet og bygger nå verdens grønneste sinkverk i Odda.

MDV 01 2024 kolasj crop

Min Drift & Vedlikehold 01 2024 er publisert

Redaksjonen får tilsendt en mengde nyheter innen alle fagfelt, hvor KI er hovedtema. Vedlikeholdsfeltet er intet unntak. I noen utstrekning blir vedlikeholdsarbeidet endret når KI blir en del av det daglige arbeidet. For det første vil man få mer data som grunnlag for å ta beslutninger. Det viktige i denne sammenheng er å ha god kvalitet på dataene.