Victoria prosessoperatør crop

Økningen er ikke stor, men det går riktig vei

Victoria (24) jobber som prosessoperatør

Stadig flere jenter søker seg til yrkesfag. Kvinner i bransjen mener det er viktig å vise at også de kan jobbe i mannsdominerte yrker.  Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at det aldri før har vært så mange jenter som søker seg til de tradisjonelle "mannsyrkene" innen bygg, anlegg og teknologifag. 

I 2012 var kun fire prosent av søkerne til bygg- og anleggsteknikk jenter. På teknologi- og industrifag var andelen jenter 12 prosent. I år var andelen henholdsvis 10 og 16 prosent, skrev Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

- Vi mener dette er svært positivt og hyggelig for bransjen. Økningen er ikke stor, men det går riktig vei, sier Karoline Klatran, markedssjef i HMS-selskapet Skydda Norge.

Markedssjefen forklarer at mangfold er viktig for bedriftene, noe som gir både bedre arbeidsmiljø og økt lønnsomhet.

- I tillegg vil dette bidra til å skape tillit og trygghet på jobb. Arbeidsplasser med begge kjønn fører til godt arbeidsmiljø og gode løsninger, poengterer Klatran.

Jobbhverdagen på Instagram

Victoria von Rummelhoff (24) fra Porsgrunn jobber som prosessoperatør i offshorebransjen, og forteller at mange blir overrasket når hun forteller om sitt utradisjonelle yrkesvalg.

- Jeg er en veldig feminin jente som liker å pynte og sminke meg, så det er ikke mange som tror meg når jeg sier hva jeg driver med. De fleste tilbakemeldingene er positive, og folk syntes det er kult at jeg gjør noe utenom det vanlige. Flesteparten lar seg imponere og det er jo kjempehyggelig, forteller 24-åringen.

Victoria mener det er viktig at man normaliserer at en jente kan ha såkalte feminine interesser samtidig som man kan være god på byggfag, tekniske og mekaniske fag.

- Det er viktig at vi setter fokus på at vi trenger ALLE de kloke hodene der ute. I tillegg tror jeg også at vi jenter som jobber i mannsdominerte yrker, må vise at dette er noe vi trives godt med og at jobben passer oss like bra, sier hun.

Prosessoperatøren har over 17,500 følgere på Instagram, og bruker sosiale medier til å vise fram sin egen jobbhverdag. Victoria er også opptatt av at folk selv må få velge hvilken yrkesvei de ønsker å gå. 24-åringen forteller hun ofte får spørsmål om hvordan hun turte å bli prosessoperatør, og hvordan det er å være den eneste jenta på skift.

- Velg din egen fremtid! Det er du som skal jobbe med dette og da er det viktig at du trives. Den veien andre velger er ikke alltid veien for deg.

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

OO Logistikksenter Ålesund crop

Otto Olsen AS styrker sin markedsposisjon gjennom overtakelse av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund

Otto Olsen AS, en ledende leverandør innen tekniske løsninger og produkter i Norge, kunngjør med glede overtakelsen av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund. Denne overtagelsen vil ytterligere styrke Otto Olsen AS sin tilstedeværelse i det norske markedet. Transaksjonen forventes å bli avsluttet 30. april 2024.

Bygger verdens grønneste sinkverk

Bygger verdens grønneste sinkverk

I industribygda Odda er Fastlands-Norges største industriprosjekt, med en samlet investeringsramme på 850 millioner euro, nå i ferd med å realiseres. – Boliden har lagt 850 millioner Euro på bordet og bygger nå verdens grønneste sinkverk i Odda.

MDV 01 2024 kolasj crop

Min Drift & Vedlikehold 01 2024 er publisert

Redaksjonen får tilsendt en mengde nyheter innen alle fagfelt, hvor KI er hovedtema. Vedlikeholdsfeltet er intet unntak. I noen utstrekning blir vedlikeholdsarbeidet endret når KI blir en del av det daglige arbeidet. For det første vil man få mer data som grunnlag for å ta beslutninger. Det viktige i denne sammenheng er å ha god kvalitet på dataene.