Smartest 2023 crop

Glencore Nikkelverk kåret til Norges smarteste industribedrift 2022

I tøff konkurranse med en rekke norske industrieventyr, er Kristiansand-bedriften Glencore Nikkelverk kåret til Norges smarteste industribedrift 2022. Statssekretær Elisabeth Sæther overrakk prisen under «Industrikonferansen 2023» som ble arrangert av Norsk Industri i Oslo, 9. mai.

- De tre finalistene i konkurransen, Glencore Nikkelverk AS, Mustad Autoline AS og Rolls-Royce Electrical Norway AS, er alle bedrifter som kjennetegnes av innovative løsninger med bruk av ny teknologi og digitalisering, kombinert med et stort engasjement for miljø og bærekraft. Finalistene representerer det beste av norsk industri og er gode eksempler på hvordan innovasjon og bærekraft kan gå hånd i hånd for å skape en bedre fremtid for oss alle, sier Torger Reve, juryleder og professor emeritus Handelshøyskolen BI. 

Det grønne skiftet

Vinneren er en teknologibedrift med en sterk historie om innovasjon og fokus på miljøvennlig produksjon. Etablert i Kristiansand i 1910, er selskapet i dag anerkjent som et av verdens mest effektive og bærekraftige raffinerier. Med en årlig produksjonskapasitet på 94 000 tonn Nikkel, 30 000 tonn Kobber og 5200 tonn Kobolt, har selskapet etablert seg som en ledende aktør i bransjen.

 - Årets vinner er et etablert industriselskap som har klart å utnytte avanserte teknologi- og digitaliseringsløsninger og blitt en sterk bidragsyter til det grønne skiftet, sier Torger Reve. Forskning og utvikling sammen med kontinuerlig nye forbedringsprosesser, har gjort at de i dag fremstår som en bedrift som nærmest gjør alt riktig. Resultatet er en produktivitet som tåler norsk kostnadsnivå og en produksjon som har verden som sitt marked.

En ledestjerne på Sørlandet

- Juryen er imponert over selskapets klare fremtidsplaner, hvor resirkulering av råvarer er ett av satsningsområdene. Selskapet er unikt i hvordan de deler sin kompetanse med andre bedrifter og fremstår som en ledestjerne for prosessindustrien på Sørlandet, fortsetter juryleder Torger Reve.

En viktig del av selskapets miljøstrategi er å gjenvinne og gjenbruke spillvarme. Gjennom et samarbeid med Agder Energi Varme utnyttes spillvarme fra Glencore Nikkelverk i et fjernvarmeanlegg i Kristiansand. Dette gir en betydelig reduksjon i utslipp og er nok et eksempel på selskapets engasjement for å bidra til en mer bærekraftig fremtid.

– Vi er utrolig stolte over å bli kåret til Norges smarteste industribedrift. Vi jobber systematisk med prosessutvikling og teknologi for å bli mer effektive og øke kvaliteten i produktene våre og for å resirkulere råvarer. Kontinuerlig videreutvikling er avgjørende og vi skal bli enda smartere og mer effektive, sier adm. direktør i Glencore Nikkelverk, Nils Gunnar Gjelsten.

Vi gratulerer Glencore Nikkelverk AS med prisen!

Juryen har bestått av:

  • Torger Reve, juryleder, professor emeritus Handelshøyskolen BI
  • Anita Hager, administrerende direktør Intek Engineering
  • Odd Myklebust, forskningsdirektør SINTEF Manufacturing
  • Frank Bråthen, direktør Digital Industries Norway, Siemens AS
  • Hans Erik Vatne, teknologidirektør Norsk Hydro
  • Knut E. Sunde, direktør Norsk Industri

Tidligere vinnere:

2021: Aarbakke
2020: Norsk Gjenvinning
2019: Tronrud Engineering
2018: Thermo Fisher
2017: Brunvoll
2016: GKN Aerospace
2015: Hexagon Ragasco
2014: Borregaard

Næringsminister crop

116 millioner til innovasjonsprosjekter i industri- og tjenestenæringer

10 prosjekter i ulike bedrifter fikk midler fra Forskningsrådet i november og desember og nå settes det i gang innovasjonsprosjekter som blant annet skal optimalisere prosesser for bærekraft og mindre utslipp innenfor alt fra offshoreindustrien til metallurgi og helse.

JN and FANUC crop

FANUC NORDIC inngår partnerskap med Johan Nordström Verktøysmaskiner AB / AS

FANUC Nordic har gleden av å kunngjøre samarbeidet med Johan Nordstrøm Verktøymaskiner AB/AS (JN Maskiner) når de overtar som forhandler av ROBOCUT- og ROBODRILL- i Sverige og Norge, med start 1. januar 2025. Denne nye alliansen kommer ettersom Star Servus trekker seg etter år med vellykkede bidrag til FANUC`s EDM-virksomhet i Sverige og legger også til FANUC ROBODRILL porteføljen. 

Chi H Hoang, prosessingeniør. Hun laster sensorskiver som skal få en overflatebehandling i et plasmakammer. Dette er en del av produksjonen som foregår på MiNaLab, og disse sensorene skal leveres til kunder innen norsk og internasjonal industr

90 millioner til norsk satsing på mikrobrikker

Et nytt kompetansesenter vil gjøre det enklere for bedrifter og forskningsorganisasjoner å få tilgang til teknologi og infrastruktur i Norge og Europa. SINTEF, fire norske universiteter og Electronics Coast er utpekt som ett av 27 europeiske kompetansesentra for mikrobrikker, med støtte fra EU og Forskningsrådet. USA, Kina og EU investerer tungt i design, utvikling og produksjon av mikrobrikker, som er strategisk viktige i nesten alle næringer fra helse til energi, industri, havbruk, transport og forsvar.

SSG Pl_Bakken crop

SSG ekspanderer til Norge – fortsetter å styrke sikkerheten i industrien

SSG Standard Solutions Group, Nordens ledende leverandør av digitale tjenester for sikrere industrier, tar nå et nytt skritt i sin internasjonale vekst ved å etablere seg i Norge. "Vi har allerede flere kunder i Norge og ser store muligheter for å bidra enda mer til å forbedre arbeidsmiljøet i norsk industri," sier SSGs CEO, Pål Bakken.