EOS_systems crop

Additiv produksjon er avgjørende for innovasjon og store kostnadsbesparelser

Norske bedrifter omfavner industriell 3D-printing

For at norske produsenter skal få hjelp til å utnytte potensialet i additiv produksjon (AM) fullt ut, har Innovasjon Norge Tyskland, i samarbeid med NCE iKuben og Norsk Katapult (Siva), lansert et AM-akseleratorprogram med 8 norske selskaper fra ulike bransjer. Programmet er det første i sitt slag i Norge, og selskapene får eksperthjelp og praktisk støtte fra Innovasjon Norge i Tyskland og EOS, som er blant de ledende på verdensbasis innen ekspertise og teknologi på området industriell 3D-printing.

Additiv produksjon kan være avgjørende for innovasjon og store kostnadsbesparelser og får stadig større betydning når eksisterende forretningsmodeller og forsyningskjeder nå utfordres på grunn av den pågående covid-19-pandemien. Teknologien kan hjelpe produsentene med å ta produksjonen til neste nivå. Og for å hjelpe norske bedrifter med nettopp dette, har Innovasjon Norge Tyskland startet opp programmet Industry 4.0 Accelerator Program (IAP) – Additive Manufacturing med selskapene Tine AS, Brunvoll AS, Effee Induction AS, Hycast AS, Ably Medical AS, Grip Offshore AS, Flux Valvision AS og Mechantronics Innovation Lab (MiL).

– Vi mener at AM er en av de viktigste teknologiene i verktøysett 4.0, der Bayern er et av stedene i verden det skjer mest. Vi ønsker at programmet skal gjøre norske bedrifter i stand til både å øke kompetansen når det gjelder å velge riktige deler, forbedre designen og til slutt lage konkrete og bedriftsspesifikke businesscaser som gjelder AM. Programmet er nå i gang og har fått svært positive tilbakemeldinger og viser lovende resultater. Både vi og vår partner EOS er imponert over deltakernes kompetansenivå og har allerede identifisert umiddelbare fordeler, sier Martin Nietz, seniorrådgiver i Export Norway hos Innovasjon Norge i München.

Reelle businesscaser
Alle bedriftene som deltar har et felles ønske om å kunne bruke AM, og Innovasjon Norges og EOS’ rolle i programmet er å veilede dem og hjelpe dem med å kartlegge om dette er en teknologi de kan ta i bruk, og hvordan det i så fall skal skje. For å kunne formidle det omfattende kurs‑ og rådgivningsinnholdet til en stor gruppe deltakere fra ulike selskaper til tross for reiserestriksjoner og anbefalinger om hjemmekontor, har Innovasjon Norge og EOS laget et heldigitalt konsept bestående av e-læringskurs, interaktive webinarer, gruppeoppgaver, digitale møter 1-til-1 og fjernanalyse av deler.

Programmet omfatter en generell innføring i teknologien, analyse av deleporteføljen og analyse av konkrete caser med applikasjoner som virker lovende, og tar også for seg redesign og optimalisering av deler med bruk av AM. EOS har over 30 års teknologisk ekspertise og en egen konsulentavdeling med navnet Additive Minds som er helt viet 3D-printing. I tillegg har de det nystartede Additive Minds Academy, og har dermed mye erfaring å dele.

– Vi ønsker å tilby en systematisk prosess, helt fra å forstå teknologien og forretningsmulighetene til å grave dypere i hva slags potensial AM kan ha for hver enkelt bedrift som deltar i programmet. Til slutt ønsker vi at de skal sitte igjen med et tydelig bilde av hvorvidt AM er noe som kan tilføre verdi for dem, nå eller i fremtiden. Vi sørger for rammene, ekspertisen og beste praksis, sier Detlef Scholz, Team Manager Additive Manufacturing Consulting i EOS.

Ably Medical AS ble med i programmet for å finne ut hvordan det er mulig å kombinere komplekse, høytolerate deler og raske gjentakelser.

– Akseleratorprogrammet passet perfekt og har allerede vist seg å ha stor nytteverdi. Vi har fått langt dypere forståelse av både mulighetene og utfordringene med AM, og nye komponenter vil bli utviklet på grunnlag av denne kunnskapen. Vi kommer sannsynligvis til å produsere flere av komponentene i vårt første produkt ved bruk av EOS’ polymerprintere, sier Jørn S. Refsnæs, partner i Ably Medical AS.

Magne Gøran Lyngstad, fabrikkdirektør ved Brunvoll AS, sier at programmet er den beste og mest detaljerte kilden til kunnskap om AM-produksjon de hittil har vært borti.

– Noen av ingeniørene våre har vært med på ulike 3D-printingprogrammer tidligere, men ingen av dem har vært så omfattende som dette. Her utforskes beste praksis innen konstruksjonsprinsipper, metallurgi i printingprosessen, produksjonsoptimaliseringsteknikker, motforestillinger og så videre, avslutter han.

Om EOS       
EOS er verdens ledende leverandør av teknologi innen industriell 3D-printing av metaller og polymerer. Selskapet ble stiftet i 1989 og er en pioner og innovatør innen omfattende løsninger for additiv produksjon. Produktporteføljen omfatter EOS-systemer, materialer og prosessparametere som gir kundene avgjørende konkurransefortrinn når det gjelder produktkvalitet og langsiktig bærekraft i produksjonsprosessene. Videre tilbyr EOS bred teknisk ekspertise innen global service, applications engineering og konsulenttjenester.

 

NFV region crop

Norsk Forening for Vedlikehold har kommet godt gjennom koronaåret 2020

NFV håper å kunne gjenoppta fysiske møter

Mandag 12. april ble årsmøtet i Norsk Forening for Vedlikehold (NFV), selvsagt digitalt. Virksomheten har holdt seg på et godt nivå. Medlemsmassen er stabil, og økonomien er sund. 2020 har stått i omstillingen og digitaliseringens år. Både styret og administrasjonen har gjort en formidabel innsats.

Les mer
Tine crop

Lokale råvarer og resirkulering gjør at Tine oppleves som Norges mest bærekraftige merkevare

Forbrukerne legger større vekt på innenlands produksjon

Europas største merkevarestudie på bærekraft, Sustainable Brand Index, lanserte i dag den offisielle listen over hvilke merkevarer som oppfattes å være mest bærekraftige i Norge.  I år er det meieriproduktleverandøren Tine som topper listen, noe som blant annet skyldes deres bidrag til kortreist mat og resirkulering.

Les mer
EOS_systems crop

Norske bedrifter omfavner industriell 3D-printing

Additiv produksjon er avgjørende for innovasjon og store kostnadsbesparelser

For at norske produsenter skal få hjelp til å utnytte potensialet i additiv produksjon (AM) fullt ut, har Innovasjon Norge Tyskland, i samarbeid med NCE iKuben og Norsk Katapult (Siva), lansert et AM-akseleratorprogram med 8 norske selskaper fra ulike bransjer. Programmet er det første i sitt slag i Norge, og selskapene får eksperthjelp og praktisk støtte fra Innovasjon Norge i Tyskland og EOS, som er blant de ledende på verdensbasis innen ekspertise og teknologi på området industriell 3D-printing.

Les mer
804500502

Gavdi setter medarbeideropplevelsen i fokus på fremtidens arbeidsplass

Dekker alle HR-aspekter en virksomhet trenger

SAP og Gavdi utvider deres samarbeid ved å tilby SAP SuccessFactors HR Cloud-løsninger i Norge. Det er en aktør med erfaring som nå trår inn i det norske markedet for digitale HR-løsninger. Gavdi har siden 1999 solgt, utviklet og implementert SAPs HR-løsninger, og har på den måten også vært med helt fra start, da SAP SuccessFactors ble introdusert i 2012.

Les mer