Vedlikeholdsplanlegging spill crop

Stort forbedringspotensiale som kan utløses ved å bli bedre på planlegging

Vedlikeholdsplanlegging -kan gi store gevinster

En av prosessene i vedlikeholdsstyringssløyfa (NORSOK Z-008) er Planlegging. De fleste har nok erfart en vedlikeholdsstans som ikke gikk helt som planlagt. Dette gir konsekvenser for økonomi og regularitet, og av og til sikkerhetsavvik.

Skjulte verdier

Studier fra industrien i Europa viser at det er stort forbedringspotensiale som kan utløses ved å bli bedre på planlegging. 20 til 30 prosent høyere effektivitet er ikke usannsynlig resultat. Det betyr at en organisasjon på 10 personer har 2 til 3 årsverk «skjult» som følge av ineffektiv planlegging. I tillegg vil effekten av høyere regularitet som regel ha en mye større verdi for selskapet. Dette potensialet er det mange som ønsker å utnytte.

Trening i planlegging

I november samlet en gruppe vedlikeholdsfolk seg hos MainTech for å bli bedre i vedlikeholdsplanlegging. Gjennom et todagers kurs med teori og gruppearbeid var rosinen i pølsa selve «Planlegger spillet». Høyst relevante utfordringer fra industriens hverdag var formulert i oppgaver og ble omsatt til oppgaver på et spillbrett.

Spillet er bygd opp gjennom tre trinn der kompleksiteten øker fra trinn til trinn. Når alt ser som klarest ut, dukker det selvfølgelig opp endringer både i produksjonssituasjon, deletilgang og mannskap. Da må teorien fra kurset benyttes for å holde kontroll på planleggingen. «Det er bra å ha en god plan, men enda viktigere er det å kunne planlegge», sier Håvard Vik hos MainTech som har deltatt i utviklingen av spillet.

Tilslutt ble det kåret det en vinner som har greid å gjennomføre den mest effektive stansen og gjort de rette forberedelser og tatt kloke valg underveis. Dette spillet har et stort potensialet mente deltagerne.

Effekten av samhandling

Erfaringer fra MainTech sine kurs er at over halvparten av effekten for deltagerne er erfaringsdeling. De å kunne høre hvordan andre gjør det og ikke minst diskutere relevante problemer med kollegaer blir framholdt som verdifulle effekter. «Det er slike tilbakemeldinger som gjør at vi alltid har mange oppgaver, både for to og to, og i grupper», sier Oddbjørn Fjesme som var en av kursholderne fra MainTech.

Teknisk Leder Einar Roan fra Marine Harvest uttalte: «Kurset i vedlikeholdsplanlegging hjalp oss med å få opp øynene for de viktige detaljene som ligger i god strukturert planlegging og som man lett overser i en hektisk hverdag. Det man lærer på kurset i vedlikeholdsplanlegging kan man ta i bruk første arbeidsdag. Uavhengig av vedlikeholdssystem og ståsted. Anbefales.»

Det kommer flere sill, første avholdes medio februar.

Korrosjonstest crop

Galfan fra SSAB – best i langvarig korrosjonstest

En bedre målestokk enn laboratorietester

Nylig ble det presentert en realistisk korrosjonstest der Galfan fra SSAB var klart overlegen blant konkurrerende materialer når det gjelder evnen til å motstå korrosjon. Fremfor alt når det dreier seg om konstruksjoner som har profilerte, runde eller andre ikke helt plane former.

Les mer
Karsten Moholt ramme crop

Karsten Moholt AS er tildelt ny rammeavtale med Equinor

Et bevis på at har lykkes i satsningen med å beholde og utvikle kompetanse

Karsten Moholt AS ble 6.februar 2019 tildelt rammeavtale for tilstandskontroll, service og reparasjon av roterende elektrisk utstyr og tilhørende utstyr på alle Equinor sine installasjoner. Avtalen har en varighet på 10 år, inklusive opsjoner. 

Les mer
KUKA_OPC_UA crop

KUKA med i utviklingen av plattform for smarte fabrikker

Har vært drivende for utviklingen av OPC UAs tilpasning for roboter

– OPC UA knytter sømløst sammen maskiner og IT-systemer. Fremtiden med industri 4.0 er allerede her. Og realiseringen er nå enklere, takket være standarden OPC UA som KUKA har vært med på å utvikle for roboter.

Les mer
Smartest 15 crop

Jakten på industriheltene – Norges smarteste bedrift

At norsk industri er rustet for fremtiden er viktig for landet vårt

For sjette år på rad skal Norsk Industri og Siemens kåre «Norges smarteste industribedrift». Målet er å løfte frem de gode eksemplene på bedrifter som viser konkurransekraft for norsk industri.Vinneren blir kåret av Statsminister Erna Solberg på Industrikonferansen 7. mai.

Les mer