Vedlikeholdsplanlegging spill crop

Stort forbedringspotensiale som kan utløses ved å bli bedre på planlegging

Vedlikeholdsplanlegging -kan gi store gevinster

En av prosessene i vedlikeholdsstyringssløyfa (NORSOK Z-008) er Planlegging. De fleste har nok erfart en vedlikeholdsstans som ikke gikk helt som planlagt. Dette gir konsekvenser for økonomi og regularitet, og av og til sikkerhetsavvik.

Skjulte verdier

Studier fra industrien i Europa viser at det er stort forbedringspotensiale som kan utløses ved å bli bedre på planlegging. 20 til 30 prosent høyere effektivitet er ikke usannsynlig resultat. Det betyr at en organisasjon på 10 personer har 2 til 3 årsverk «skjult» som følge av ineffektiv planlegging. I tillegg vil effekten av høyere regularitet som regel ha en mye større verdi for selskapet. Dette potensialet er det mange som ønsker å utnytte.

Trening i planlegging

I november samlet en gruppe vedlikeholdsfolk seg hos MainTech for å bli bedre i vedlikeholdsplanlegging. Gjennom et todagers kurs med teori og gruppearbeid var rosinen i pølsa selve «Planlegger spillet». Høyst relevante utfordringer fra industriens hverdag var formulert i oppgaver og ble omsatt til oppgaver på et spillbrett.

Spillet er bygd opp gjennom tre trinn der kompleksiteten øker fra trinn til trinn. Når alt ser som klarest ut, dukker det selvfølgelig opp endringer både i produksjonssituasjon, deletilgang og mannskap. Da må teorien fra kurset benyttes for å holde kontroll på planleggingen. «Det er bra å ha en god plan, men enda viktigere er det å kunne planlegge», sier Håvard Vik hos MainTech som har deltatt i utviklingen av spillet.

Tilslutt ble det kåret det en vinner som har greid å gjennomføre den mest effektive stansen og gjort de rette forberedelser og tatt kloke valg underveis. Dette spillet har et stort potensialet mente deltagerne.

Effekten av samhandling

Erfaringer fra MainTech sine kurs er at over halvparten av effekten for deltagerne er erfaringsdeling. De å kunne høre hvordan andre gjør det og ikke minst diskutere relevante problemer med kollegaer blir framholdt som verdifulle effekter. «Det er slike tilbakemeldinger som gjør at vi alltid har mange oppgaver, både for to og to, og i grupper», sier Oddbjørn Fjesme som var en av kursholderne fra MainTech.

Teknisk Leder Einar Roan fra Marine Harvest uttalte: «Kurset i vedlikeholdsplanlegging hjalp oss med å få opp øynene for de viktige detaljene som ligger i god strukturert planlegging og som man lett overser i en hektisk hverdag. Det man lærer på kurset i vedlikeholdsplanlegging kan man ta i bruk første arbeidsdag. Uavhengig av vedlikeholdssystem og ståsted. Anbefales.»

Det kommer flere sill, første avholdes medio februar.

Schneider Karoline_Nystrom crop

Klimaengasjementet spriker fra landsdel til landsdel

Skyldes omstillingen etter oljekrisen og en grønn vind i energisektoren

Få ledere har konkrete planer for å få ned CO2-utslippene. Administrerende direktør i Schneider Electric, Karoline Nystrøm, er sterkt engasjert i klima og grønn teknologi. Her under sin keynote på selskapets bransjekonferanse Let’s Connect.

Les mer
HCMEog ABAX skal samarbeide crop

ABAX og Hitachi inngår internasjonal storavtale

Se brukstid og spore maskinene

Det norske teknologiselskapet ABAX har inngått en gigantavtale om å levere telematikk-løsninger til det Japanske industrikonsernet Hitachi. Samarbeidet betyr at ABAX sine løsninger vil inkluderes i flere av Hitachis maskiner, og dermed forenkle administrasjon og vedlikehold av maskiner i utstyrsindustrien.

Les mer
Meidell demmeler crop

P. Meidell AS tar Demmeler inn i porteføljen

De fleksible sveisebordene brukes av alle

– Vi har jobbet hardt for å få agenturet på 3D-oppspenningssystemet fra Demmeler. Dette er originalen, og den med klart mest fokus på kvalitet og nøyaktighet, forteller Glenn Paulsen hos P. Meidell AS.

Les mer
Maintech konf crop

En av vedlikeholdsbransjens største samling

Behandlet temaer om hvorledes bedriftene kan forbedre sitt vedlikehold

I forrige uke satte godt over 200 vedlikeholdspersoner hverandre stevne i Trondheim. MainTech arrangerte for 19 gang sin konferanse. Hovedtemaet i år var omstillingene industrien må gå gjennom e nærmeste årene. Digitalisering var sentralt i mange innlegg. Arrangørene hadde gjort en god jobb med å få dyktige foredragsholdere til å presentere interessante temaer.

Les mer