Calanius Fabrikkskisse (1) crop

Vedtatt å bygge et første fullskala industrielt pilotanlegg

Calanus AS investerer NOK 170 millioner i industripilot for bioraffinering av raudåte

Calanus AS er et biomarint industriselskap med 25 ansatte i Tromsø og Sortland. Selskapet har utviklet hele verdikjeden for bærekraftig høsting og bioraffinering av den hittil uutnyttede ressursen raudåte, Norges største fornybare og høstbare marine ressurs.

Calanus AS fremstiller unike helse- og ernæringsprodukter som er i salg eller under lansering i en rekke land. På bakgrunn av Regjeringens beslutning om å åpne for kommersiell høsting av raudåte, og økende etterspørsel for selskapets produkter, har Calanus AS nå vedtatt å bygge et første fullskala industrielt pilotanlegg for bioraffinering av raudåte. Anlegget lokaliseres på Holmen industriområde i Sortland kommune.

Administrerende direktør Gunnar Rørstad i Calanus AS uttaler: “Vi er tilfreds med at Nærings- og fiskeridepartementet har vedtatt å åpne for kommersiell høsting av raudåte, ikke minst på bakgrunn av den omfattende kunnskapen Calanus AS har brakt til veie om høsting av ressursen og om produkt- og markedsmulighetene for denne spennende råvaren. Vi har fått bekreftet tilstrekkelig markedspotensial for våre unike helse- og ernæringsprodukter, både gjennom sterk kundevekst i Norge og betydelig interesse internasjonalt. For å kunne betjene eksisterende og fremtidige kunder på en god måte er det helt nødvendig å kunne øke vår produksjonskapasitet. Vi er derfor glade for å ha fått med oss solide regionalt forankrede investorer på å finansiere selskapets investeringer når vi nå går over i en mer industriell utviklingsfase».

Fabrikkprosjektet har en total investeringsramme på NOK 170 millioner, hvorav NOK 65 millioner skal finansieres med egenkapital. Det er inngått avtaler med DnB og Innovasjon Norge om samlet lånefinansiering av NOK 105 millioner. Hovedentrepriser for hhv. prosessanlegg og bygg er tildelt Skala AS og Total Bygg og Anlegg AS.

Calanus AS vil nå inngå langsiktige avtaler med flere fartøyeiere om høsting og levering av råstoff basert på selskapets kunnskap og teknologi. Selskapet vil stille strenge krav både til selve råstoffet og til hvordan kvalifiserte fartøy skal utøve selve høstingen: «Vi søker å etterleve de høyeste miljøstandardene i alle deler av vår aktivitet og vi stiller et absolutt krav om at fartøyene vi samarbeider med deler denne ambisjonen. Vi er trygg på at norske fiskere har kompetanse til å opptre bærekraftig også når det gjelder høsting av raudåte, og har full tillit til at myndighetene vil forvalte ressursen på en minst like bærekraftig måte som for andre viltlevende marine ressurser i Norge», sier Gunnar Rørstad.

Selskapets hovedprodukt er Calanus® Oil, en økologisk bærekraftig kilde til omega-3 fettsyrer for mennesker. Calanus® Oil har en unik sammensetning og har vist fordelaktige egenskaper så som økt insulinfølsomhet, reduksjon av intraabdominalt fett og kraftig betennelsesdempende effekt. Calanus AS jobber nå med videreutvikling av klinisk dokumentasjon i menneske i flere land med sikte på søknad om godkjenning av helsepåstander i henhold til EUs og andre myndigheters regelverk på området. Selskapet jobber også med funksjonelle ingredienser rettet bl.a. mot den globale akvakulturindustrien.

Calanus AS er et biomarint pionérselskap som utvikler en ny verdikjede basert på krepsdyret Calanus finmarchicus, raudåte. De viktigste forretningsområdene er helse- og ernæringsprodukter til mennesker, og funksjonelle fôringredienser til marin fisk og reker i akvakultur, samt til kjæledyr.

 

AI produkt

Bruk av kunstig intelligens i industribedrifter

Kunstig Intelligens (AI) er blitt et kraftig verktøy for å øke bedrifters konkurransekraft. Det gjelder både for å øke oppetid og optimalisere vedlikeholdet. Spørsmålet er ofte, hvordan skal bedriftene komme i gang med å utnytte teknologien. Har vi kunnskap nok og hva kreves av oss?

MATS HOLST

Har millioner – leter etter teknikkbransjens beste nyskapingsprosjekter

Movu Mobility og PPM Robotics er blant mottakerne av innovasjonsmidler fra DOGA. Nå skal ytterligere 11 millioner kroner sprøytes inn i norske bedrifter som vil bruke designdrevet innovasjon til å tenke nytt og forstå brukerne sine bedre. DIP er en støtteordning som stimulerer til bruk av designmetodikk i idéfasen av innovasjonsprosjekter i næringslivet. Det er fasen der du har en problemstilling, men ikke enda har kommet fram til en løsning.   

MDV 02 2024 Kolasj crop

Min Drift og vedlikehold 02 2024 er publisert

Den norske befolkning har høyere utdannelse og datakunnskap enn de fleste europeiske land. Men industriledere har til nå ikke evnet å utnytte dette potensialet. Vi har nå en gylden mulighet til å styrke norsk industris konkurransekraft. Resultatet var konseptet Industri 5.0. Her blir mennesket satt i sentrum, for å kunne utnytte teknologien best mulig. 

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser.