2482533925

Energifleksibilitet er en nøkkel til et bærekraftig energisystem i Europa

Overgangen til fornybar energi i Europa skjer raskere enn forventet. Med utfordringer som økt etterspørsel, geopolitisk uro og behovet for en stabil energiforsyning, er fleksibilitet på etterspørselssiden avgjørende for å sikre en bærekraftig fremtid, hevder toppsjef.

I 2023 har overgangen til fornybar energi i europeiske strømnett utviklet seg raskere enn opprinnelig forventet. Tidslinjen for det grønne skiftet, som tidligere var anslått til 25 til 30 år, har nå blitt redusert til bare 10 år. Dette setter energibransjen under press for å tilpasse seg de nye utfordringene og mulighetene.

Geopolitisk uro påvirker energimarkedet

Den geopolitiske situasjonen, spesielt krigen i Ukraina, har endret Europas avhengighet av russisk gass og reist bekymringer knyttet til energisikkerhet. EU står nå overfor et økt press for å fremskynde utviklingen av alternative energikilder.

– Den geopolitiske uroen har akselerert behovet for å utvikle et mer fleksibelt og bærekraftig energisystem, sier Jon Helsingeng, nordisk sjef i energistyringsselskapet Eaton.

Betydningen av et fleksibelt kraftmarked

En rapport fra Smart Energy Europe understreker viktigheten av et fleksibelt kraftmarked for å nå EUs klimamål om 55 prosent reduksjon i klimagassutslipp. 

– Et moderne og intelligent energisystem som benytter seg av etterspørselsbasert fleksibilitet, kan avlaste og stabilisere strømnettet under toppbelastningsperioder, forklarer Helsingeng, og legger til:

– I tillegg kommer fordeler som styrket forsyningssikkerhet, redusert avhengighet av dyrere kraftkilder og lavere kostnader for forbrukerne.

Investeringer i energifleksibilitet

For å oppnå større fleksibilitet peker alt på at markedet trenger bedre tilgang til ulike energiressurser og lokal strømproduksjon, både fra bedrifter, offentlige institusjoner og privatpersoner. Solceller med energilagring er et typisk eksempel. Dette krever investeringer i energilagring, elektriske ladere og varmepumper.
– Slike investeringer, kombinert med politiske initiativer, vil gjøre energilagring og smarte strømstyringssystemer mer attraktive, sier Helsingeng.

For å holde tritt med den raske utviklingen må produkter og tjenester raskere på markedet, driftseffektiviteten forbedres, og nye energiprosjekter fremskyndes. 

– En tradisjonelt konservativ bransje må ta i bruk verktøy som raskere lar dem finne riktige leverandører, oppskalere produksjon og tilpasse seg nye krav, sier han og nevner økt digitalisering og automatisering som grunnleggende for å oppnå dette. Implementeringen av et digitalt sektorkoblet energisystem med intelligent måling kan også bli et avgjørende tiltak.

Ny utgave av Min Drift & Vedlikehold. Nr 3 -2025

Ny utgave ute!

Ny teknologi gir praktiske fordeler i drift og vedlikehold – fra lokalt printede reservedeler til droner i tunnelinspeksjon.

Les hvordan innovasjon allerede effektiviserer hverdagen i industrien.

Nscale tar i bruk HxGN EAM fr Prevas for vedlikeholdsstyring

Nscale tar i bruk HxGN EAM for vedlikeholdsstyring

Datasenteret i Glomfjord skal få bedre oversikt og kontroll med ny skyløsning fra Prevas og Hexagon.

NFV sesminar

Seminar om KI i industribedrifter

Hvordan kan du og din bedrift optimalisere industriprosesser gjennom KI? Og hva betyr dette egentlig? Norsk Forening for Vedlikehold arrangerer én-dags seminar der bransjeledere og KI-pionerer deler sine erfaringer og beste praksiser.

Mainteck konferansen

Klart for for Maintech-konferansen

Årets konferanse holdes 1. og 2. april på Britannia i Trondheim. Hovedparolen i jubileumsåret er Teknologiske krefter med menneskelig kontroll. Her får man innsikt i hvordan samspillet mellom mennesker og maskiner kan påvirke vedlikeholdet. Du kan også lære mer om hvordan levetiden til eksisterende utstyr kan forlenges med ny teknologi som maskinlæring, kunstig intelligens og smarte vedlikeholdssystemer.