
Mer bruk av roboter framfor manuelt arbeid er en av årsakene
Flyttet produksjonen tilbake til Norge
Det var ikke dyrere å produsere i Norge. Dermed flyttet oppfinneren produksjonen fra Polen, og valgte K. Lerøy Metallindustri. Gründer og oppfinner Ivar Ole Wiik har utviklet et løftesystem for byggebransjen, som gjør det enklere og raskere å få materiell inn på en byggeplass på.
Av Morten Dahl
NRK Hordaland skriver nå at gründeren har flyttet produksjonen fra Polen til Norge, da det viste seg at produksjonen ikke ble dyrere hjemlandet. Valget hans falt på K. Lerøy Metallindustri på Osterøy i Hordaland.
Oppfinnelsen går ut på at man enkelt kan løfte opp inntil 1,2 tonn, legge materialene på et bånd og rulle det inn gjennom et vindu – nesten som et slags bagasjebånd. Og ved K. Lerøy Metallindustri er de i gang med å lage deler til denne oppfinnelsen.
Wiik er dermed en av svært få som flytter produksjonen fra utlandet til Norge, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som NRK Hordaland har hentet inn. Kun 2 prosent – eller 56 bedrifter – returnerte heller deler av driften sin tilbake til gamlelandet i perioden 2014-2016. I samme periode var 5 prosent som flyttet produksjonen til utlandet.
Mer bruk av roboter framfor manuelt arbeid er en av årsakene som gjør det mulig å produsere i Norge, opplyser Wiik, som har gitt oppdraget med å produsere oppfinnelsen sin til nettopp K. Lerøy Metallindustri.
Daglig leder ved bedriften, Kjell Lerøy, sier at robotisering og automatisering er helt avgjørende for å klare å holde prisene nede.
- Samtidig trenger vi dyktige fagfolk til å betjene og programmere robotene, sier han til NRK.
Gründer og oppfinner Wik sier at hans produkt blir solgt til de tre nordiske landene, men at han fått forespørsel fra ytterligere 36 land, og at målet er å produsere 400 løftesystemer i 2020.
Dette vil i si få fall bety at fabrikken på Osterøy må utvides, og det må ansettes flere folk. Allerede neste år kan det bli 10 nye arbeidsplasser ved bedriften. Selskapet leter også etter en ny tomt på Osterøy.
Ny utgave ute!
Ny teknologi gir praktiske fordeler i drift og vedlikehold – fra lokalt printede reservedeler til droner i tunnelinspeksjon.
Les hvordan innovasjon allerede effektiviserer hverdagen i industrien.
Nscale tar i bruk HxGN EAM for vedlikeholdsstyring
Datasenteret i Glomfjord skal få bedre oversikt og kontroll med ny skyløsning fra Prevas og Hexagon.
Seminar om KI i industribedrifter
Hvordan kan du og din bedrift optimalisere industriprosesser gjennom KI? Og hva betyr dette egentlig? Norsk Forening for Vedlikehold arrangerer én-dags seminar der bransjeledere og KI-pionerer deler sine erfaringer og beste praksiser.
Klart for for Maintech-konferansen
Årets konferanse holdes 1. og 2. april på Britannia i Trondheim. Hovedparolen i jubileumsåret er Teknologiske krefter med menneskelig kontroll. Her får man innsikt i hvordan samspillet mellom mennesker og maskiner kan påvirke vedlikeholdet. Du kan også lære mer om hvordan levetiden til eksisterende utstyr kan forlenges med ny teknologi som maskinlæring, kunstig intelligens og smarte vedlikeholdssystemer.