
GoliatVIND - gode samarbeidsrelasjoner bidro til rekordrask levering av havbunnsundersøkelse
Takket være gode relasjoner med Akvaplan-niva og andre underleverandører så fikk GoliatVIND mobilisert til gjennomføring av havbunnundersøkelse på rekordtid. Som et avgjørende steg mot å sikre godkjenning av konsekvensutredningen for demonstrasjonsprosjektet for flytende havvind utenfor Hammerfest, fullførte GoliatVIND en havbunnsundersøkelse i rekordfart. Dette ble muliggjort på grunn av det gode samarbeidet innen norsk leverandørindustri.
Mandag 17. juni mottok Goliatvind AS en tilbakemelding fra Energidepartementet på forslag til konsekvensutredningsprogram for GoliatVIND. Energidepartementet informerte om at det også var nødvendig å gjennomføre en visuell kartlegging av havbunnen i prosjektområdet. Kartleggingen skal gi nødvendig kunnskap om eventuelle forekomster av svampesamfunn, koraller eller andre naturverdier i området.
– Vi setter stor pris på informasjonen fra Energidepartement nå før sommeren. Slike tidlige tilbakemeldinger fra myndighetene øker forutsigbarheten til våre prosjekter, og det bidrar til å finne gode og effektive løsninger. Dette understreker hvor viktig det er med dialog mellom embetsverket og industrien for å oppnå ønsket fremdrift, sier Gunnar Birkeland, CEO i Source Galileo Norge og Goliatvind AS.
GoliatVIND handlet umiddelbart og undersøkte mulighetene for å utføre havbunnsundersøkelsen så raskt som mulig. Ved hjelp av AIS-verktøy fant man at DeepOcean hadde fartøyet Olympic Ares i nærheten, på oppdrag i Barentshavet.
Kontraktsforhandlingene startet på torsdag 20. juni og pågikk gjennom påfølgende lørdag. Havbunnsundersøkelsen ble påbegynt natt til søndag og fullført natt til mandag. Olympic Ares kartla 30 km i prosjektområdet for GoliatVIND, med arbeidsomfang og beskrivelser utarbeidet av FoU-selskapet Akvaplan-niva. Sistnevnte ble kontaktet samme uke for å lage en arbeidsbeskrivelse for å dekke kravene til visuell kartlegging fra Energidepartementet.
Selve kartleggingen og analysen av data følger vanlig praksis, men ved å utnytte de ressursene som allerede var i området, sparte prosjektet to uker med ekstra seilingstid – og dermed var det også betydelig reduserte utslipp og kostnader.
– Denne helgen har vist hva vi kan oppnå når alle involverte jobber mot et felles mål med høy grad av fleksibilitet og besluttsomhet. Vi er svært takknemlige for støtten fra involverte parter, samt effektiv leveranse fra DeepOcean og Akvaplan-niva. Dette viser styrken i samarbeid, som vi har lang tradisjon for i Norge, sier Gunnar Birkeland.
Innen 15. august skal Akvaplan-niva ha ferdigstilt dataanalyse og oppsummert funn av ulike arter og habitater på havbunnen. Deretter avventer man den endelige fastsettelsen av utredningsprogrammet. Når programmet er godkjent, vil Goliatvind AS sende inn selve konsekvensutredningen og søknaden om konsesjon.
- Vi ser frem til å gjennomføre analysen og takker for et spennende oppdrag og for et godt samarbeid, uttaler prosjektansvarlig ved Akvaplan-niva, Virginie Ramasco.
Ny utgave ute!
Ny teknologi gir praktiske fordeler i drift og vedlikehold – fra lokalt printede reservedeler til droner i tunnelinspeksjon.
Les hvordan innovasjon allerede effektiviserer hverdagen i industrien.
Nscale tar i bruk HxGN EAM for vedlikeholdsstyring
Datasenteret i Glomfjord skal få bedre oversikt og kontroll med ny skyløsning fra Prevas og Hexagon.
Seminar om KI i industribedrifter
Hvordan kan du og din bedrift optimalisere industriprosesser gjennom KI? Og hva betyr dette egentlig? Norsk Forening for Vedlikehold arrangerer én-dags seminar der bransjeledere og KI-pionerer deler sine erfaringer og beste praksiser.
Klart for for Maintech-konferansen
Årets konferanse holdes 1. og 2. april på Britannia i Trondheim. Hovedparolen i jubileumsåret er Teknologiske krefter med menneskelig kontroll. Her får man innsikt i hvordan samspillet mellom mennesker og maskiner kan påvirke vedlikeholdet. Du kan også lære mer om hvordan levetiden til eksisterende utstyr kan forlenges med ny teknologi som maskinlæring, kunstig intelligens og smarte vedlikeholdssystemer.