Morrow Batteries products crop

Morrow og Optimeering skal utvikle AI-drevet software

Det norske cleantech-selskaper Morrow Batteries ASA (Morrow) og Optimeering AS har undertegnet en intensjonsavtale om sammen å utvikle AI-drevet automasjonsprogramvare for kortsiktige kraftmarkedsoperasjoner.

Kraftproduksjonen må til enhver tid tilpasses forbruket for at kraftsystemet skal være stabilt. Norge hadde tidligere et stort overskudd av fleksibel vannkraft. Den grønne energiomstillingen vil endre dette ettersom samfunnet i økende grad elektrifiseres. Dette gjør at vi øker bruken av energikilder som er fornybare – men variable.

Nye teknologiløsninger trengs for at store kraftprodusenter og -leverandører skal balansere energisystemet ved å bruke kraftmarkedene effektivt.

– Batterier er en vesentlig del av overgangen til grønn energi. Implementering av AI-plattformen vil automatisere markedsoperasjoner, noe som er avgjørende for at Morrow skal kunne operere effektivt i fremtidens kraftmarked, sier Christian Van Veen Aas, leder for forretningsutvikling i Optimeering.

Veen Aas sammenligner AI-løsningen deres med autopilot i fly. «Autopiloten» vil automatisere flere beslutningsprosesser for batteriene:

  • Timing, prissetting og volum ved salg av energi og kapasitet/systemtjenester til markedene
  • Timing, priser og volum ved kjøp av strøm for oppbevaring i batteriene
  • Håndtere styring fra tilkoblet kraftverk, enten injisere det i nettet eller lagre det
  • Dekke tilsvarende etterspørsel – ved å bruke lagret energi, eller ta den fra nettet

Beslutningene vil bli tatt i sanntid og i forkant, avhengig av markedet. Systemet oppdateres fortløpende basert på fysiske posisjonsendringer – for eksempel høyere enn forventet vindproduksjon av en tilkoblet vindpark – og prognoser for markedspriser, likviditet samt relaterte produksjons- og etterspørselsnivåer.

De to selskapene har signert et Memorandum of Understanding (MoU). Morrow Batteries vil bruke AI-teknologi for å kombinere maskinvare og programvare for å etablere sine batterifabrikker.

– Vi planlegger å bygge Norges mest omfattende batterienergilagringssystem (BESS) i Arendal. Å innlemme Optimeering sin AI-teknologi er enda et skritt mot målet om å levere de mest kostnadseffektive og bærekraftige battericellene i verden, sier Amin El-Kouatli, direktør for strategiske partnerskap i Morrow.

Les mer på Morrow Batteries

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser. 

egmaintenance-havlandet crop

Havlandet Havbruk AS og EG Maintenance utvider samarbeid om vedlikeholdet

Havlandet Havbruk AS ønsker å effektivisere vedlikeholdsarbeidet og har valgt å utvide samarbeidet med EG ved å ta i bruk EG Maintenance.  Implementering av EG Maintenance hos Havlandet vil bidra til en effektiv og strømlinjeformet driftsforvaltning for selskapets enheter.

OO oppkjøp Jan-Erik Storsve og Øyvind Nistad crop

Otto Olsen AS utvider produktporteføljen med oppkjøp av TR Fastenings Norge AS

Otto Olsen AS kunngjør fullført oppkjøp av TR Fastenings Norge AS, en betydelig utvidelse av sin allerede omfattende produktportefølje. Som en anerkjent norskeid virksomhet med solid erfaring og høy teknisk ekspertise, leverer Otto Olsen AS allerede et bredt spekter av produkter til ulike industrier.

670658562

Kiwas NDT-virksomhet overføres til IKM Inspection

Fra 4. april 2024 vil Kiwa Norges NDT-virksomhet bli overført i sin helhet til IKM Inspection AS. Avtalen som nå er inngått mellom Kiwa AS og IKM Inspection AS medfører at all aktivitet og medarbeidere knyttet til NDT-tjenester med tilhørende utstyrspark i Norge overdras.