EPOD fra det norske datasenterselskapet Nordic EPOD Foto NordicEPOD crop

Norsk datasenterselskap rigger seg for oppskalering – får internasjonale krefter i ryggen

De er blitt kalt et industrieventyr. Nå oppskalerer den norske datasenterleverandøren NordicEPOD driften for å ta markedsandeler på kontinentet. Med seg på laget får de utenlandske krefter. Datasenterindustrien er i stor vekst, og det merkes på etterspørselen etter kraftløsninger til bransjen. 

NordicEPOD, som har base i Sande i Vestfold, spesialiserer seg i produksjon og montering av standardiserte strømmoduler spesielt designet for datasenterindustrien. Nå har selskapet landet en strategisk samarbeidsavtale med internasjonalt snitt.

Bak samarbeidet står det internasjonale energistyringskonsernet Eaton, i tillegg til norske CTS Nordics, som planlegger og bygger datasentre og som allerede er heleier av NordicEPOD.

NordicEPOD bygger standardiserte energikomponenter som senker kostnadene og forenkler byggetiden av datasentre. EPODene som bygges inneholder komponenter innen reservekraft, kjøling, kontrollsystemer, UPSer, bryterutstyr og strømdistribusjon. Tilførselskapasiteten er på 2 MW elektrisk kraft, og EPODen plasseres mellom strømnettet og datasenterets kritiske IT-infrastruktur.

– Vi er veldig fornøyde med å ha fått Eaton i ryggen. Den store internasjonale rekkevidden deres vil hjelpe NordicEPOD med en betydelig oppskalering. Det øker leveransetryggheten vår og bidrar til å sikre at våre kunders krav og ønsker oppfylles. Eatons teknologi passer perfekt til EPOD-designet vårt, sier Morten Molven, daglig leder i NordicEPOD.

Det oslobaserte selskapet CTS Nordics, som eier NordicEPOD, designer og bygger datasentre, og leverer standardiserte løsninger som nettopp EPODer, som kutter tiden som trengs i tegning, konstruksjon og oppstart av datasentre.

Samarbeidsavtalen innebærer at NordicEPODs produksjonskapasitet øker med umiddelbar virkning. Selskapet flytter også inn i en ny og større fabrikk i Hanekleiva sør for Drammen over sommeren, for å ta unna de fulle EPOD-ordrebøkene. Det foreligger i tillegg planer om ytterligere en fabrikk på kontinentet, men lokasjonen er ennå ikke avklart.

– NordicEPOD har allerede før avtalen ble inngått vært en del av vårt xModular-partnerprogram, som er Eatons kraftløsninger for datasenterbransjen. Denne avtalen styrker dette forholdet. Vi synes det er spennende og unikt å se hvordan NordicEPOD og CTS Nordics har samkjørt seg innen standardisering, og vi ser hvordan det skaper verdi for datasenterbransjen, sier Ciarán Forde, Eatons visepresident for strategiske partnerskap.

– Begge disse selskapene ble opprettet for å kun fokusere på datasenterbransjen, og Eaton ser at det har formet selskapene og løsningene deres på en helt unik og innovativ måte, legger han til.

Additiliv prod crop

Setter opp global distribuert produksjon med On demand Manufacturing

Både produsenter av deler og sluttbrukere opplever ofte lange ledetider, utdaterte komponenter og variabel kvalitet på reservedeler – noe som utfordrer organisasjonens evne til å levere på mål. OEM-ene sliter med at det tar lang tid før deres kunder får et produkt de trenger, og litt for ofte får de komponenter med ikke tilfredsstillende ytelse. Pelagus 3D har etablert et nettverk av produsenter som kan levere kvalitet innen korte tidsfrister.

ABB Topsø crop

Topsøe, ABB og Fluor inngår allianse for å utvikle standardisert konsept for SOEC elektrolysefabrikk

Topsøe, en global leder innen teknologi for redusert karbonutslipp, ABB, en teknologileder innen elektrifisering og automatisering, og Fluor, en leder innen engineering, innkjøp og byggetjenester, har dannet en allianse for å designe et standardisert konsept for å bygge Topsøes neste SOEC-fabrikk (Solid Oxide Electrolysis Cells).

MDV 03 2024 Kolasj crop

Min Drift & Vedlikehold 03 2024 er publisert

Kunstig intelligens utvikles i raskt tempo. Alle må lære seg å håndtere denne teknologien. Nye produksjonsmetoder utvikles, som additiv produksjon, eller 3 D printing. Det er mye å forholde seg til. Men skal arbeidsplassene være trygge i fremtiden, må vi alle ta et tak for ny læring

Konsernsjef Steffen Syvertsen i Å Energi og Jonathan Cole CEO i

Corio og Å Energi styrker havvindsamarbeidet

Corio og Å Energi inngår strategisk avtale om fremtidig samarbeid innen havvind. Avtalen bygger videre på samarbeidet de to selskapene har etablert i havvindkonsortiet Nordvegen Vind. Corio Generation, en av verdens største havvindutviklere, og fornybarkonsernet Å Energi har signert en strategisk samarbeidsavtale om utvikling av fremtidig havvindprosjekter i Norge og Nord-Europa.