EPOD fra det norske datasenterselskapet Nordic EPOD Foto NordicEPOD crop

Norsk datasenterselskap rigger seg for oppskalering – får internasjonale krefter i ryggen

De er blitt kalt et industrieventyr. Nå oppskalerer den norske datasenterleverandøren NordicEPOD driften for å ta markedsandeler på kontinentet. Med seg på laget får de utenlandske krefter. Datasenterindustrien er i stor vekst, og det merkes på etterspørselen etter kraftløsninger til bransjen. 

NordicEPOD, som har base i Sande i Vestfold, spesialiserer seg i produksjon og montering av standardiserte strømmoduler spesielt designet for datasenterindustrien. Nå har selskapet landet en strategisk samarbeidsavtale med internasjonalt snitt.

Bak samarbeidet står det internasjonale energistyringskonsernet Eaton, i tillegg til norske CTS Nordics, som planlegger og bygger datasentre og som allerede er heleier av NordicEPOD.

NordicEPOD bygger standardiserte energikomponenter som senker kostnadene og forenkler byggetiden av datasentre. EPODene som bygges inneholder komponenter innen reservekraft, kjøling, kontrollsystemer, UPSer, bryterutstyr og strømdistribusjon. Tilførselskapasiteten er på 2 MW elektrisk kraft, og EPODen plasseres mellom strømnettet og datasenterets kritiske IT-infrastruktur.

– Vi er veldig fornøyde med å ha fått Eaton i ryggen. Den store internasjonale rekkevidden deres vil hjelpe NordicEPOD med en betydelig oppskalering. Det øker leveransetryggheten vår og bidrar til å sikre at våre kunders krav og ønsker oppfylles. Eatons teknologi passer perfekt til EPOD-designet vårt, sier Morten Molven, daglig leder i NordicEPOD.

Det oslobaserte selskapet CTS Nordics, som eier NordicEPOD, designer og bygger datasentre, og leverer standardiserte løsninger som nettopp EPODer, som kutter tiden som trengs i tegning, konstruksjon og oppstart av datasentre.

Samarbeidsavtalen innebærer at NordicEPODs produksjonskapasitet øker med umiddelbar virkning. Selskapet flytter også inn i en ny og større fabrikk i Hanekleiva sør for Drammen over sommeren, for å ta unna de fulle EPOD-ordrebøkene. Det foreligger i tillegg planer om ytterligere en fabrikk på kontinentet, men lokasjonen er ennå ikke avklart.

– NordicEPOD har allerede før avtalen ble inngått vært en del av vårt xModular-partnerprogram, som er Eatons kraftløsninger for datasenterbransjen. Denne avtalen styrker dette forholdet. Vi synes det er spennende og unikt å se hvordan NordicEPOD og CTS Nordics har samkjørt seg innen standardisering, og vi ser hvordan det skaper verdi for datasenterbransjen, sier Ciarán Forde, Eatons visepresident for strategiske partnerskap.

– Begge disse selskapene ble opprettet for å kun fokusere på datasenterbransjen, og Eaton ser at det har formet selskapene og løsningene deres på en helt unik og innovativ måte, legger han til.

catchlight_nve

Fortsatt positiv kraftbalanse mot 2028

Kraftbalansen i Norge blir svakere de nærmeste årene, men vi forventer fortsatt et kraftoverskudd i 2028. Det viser NVEs nye analyse av den kortsiktige kraftbalansen. – Vi regner med at kraftforbruket vil øke en del, men vi forventer ikke et kraftunderskudd de nærmeste årene, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

Parker plus e crop

Parker kunngjør lanseringen av miljøvennlige Hyperchill Plus-E-prosessvannkjølere

Parker Hannifin lanserer Hyperchill Plus-E, en ny, miljøvennlig industriell prosesskjøler som brukes i HVAC og kjøling, industrielt produksjonsutstyr, biovitenskap, olje og gass, i tillegg til bruksområder for kraftgenerering og fornybar energi.

Rockwell ESK rendering crop

ROCKWOOL bygger ny steinullfabrikk i Sverige

Steinullprodusenten ROCKWOOL skal bygge en ny fabrikk på Eskilstuna i Sverige for å møte byggebransjens økte etterspørsel av isolering med lavt klimaavtrykk. Den toppmoderne, nye fabrikken skal skape 120 arbeidsplasser og skal drives av egenutviklet og storskala, grønn smelteteknikk.

GoliatVIND_3 crop

GoliatVIND - gode samarbeidsrelasjoner bidro til rekordrask levering av havbunnsundersøkelse

Takket være gode relasjoner med Akvaplan-niva og andre underleverandører så fikk GoliatVIND mobilisert til gjennomføring av havbunnundersøkelse på rekordtid. Som et avgjørende steg mot å sikre godkjenning av konsekvensutredningen for demonstrasjonsprosjektet for flytende havvind utenfor Hammerfest, fullførte GoliatVIND en havbunnsundersøkelse i rekordfart. Dette ble muliggjort på grunn av det gode samarbeidet innen norsk leverandørindustri.