Kommentar Vegard - 1

Nye HMS-regler er bra for helsa, lommeboka og omdømmet

I arbeidslivet er det ingenting viktigere enn helse, miljø, og sikkerhet (HMS). Det er ikke bare en forpliktelse, men en grunnleggende verdi som bør ligge til grunn for enhver virksomhet. Fra og med 1. januar i år har en rekke endringer i arbeidsmiljøregelverket trått i kraft.

Endringene, som er vedtatt av Stortinget og skal følges opp av Arbeidstilsynet, har direkte konsekvenser for hverdagen i bygg-, anlegg- og industribransjen.

Nytt av året er strengere språkkravene på bygge- og anleggsplasser.

Byggherreforskriften fastslår nå at all skriftlig dokumentasjon knyttet til jobben som gjøres må være formulert på en måte som alle arbeidstakere skjønner. Minst èn person på hvert arbeidslag skal kunne forstå og gjøre seg forstått på norsk eller engelsk, samt et språk som alle andre i laget behersker.

Det er ikke til å stikke under en stol at bygge- og anleggssektoren ofte inneholder et mangfold av arbeidstakere med ulike språkbakgrunner. De nye kravene vil derfor ikke bare forbedre den daglige kommunikasjonen på arbeidsplassen, men også øke sikkerheten ved å redusere risikoen for misforståelser som kan føre til farlige situasjoner.

En annen viktig endring i de nye reglene dreier seg om utvidelse av kravene til verneombud og arbeidsmiljøutvalg.

Tidligere lå terskelen for å ha et verneombud på 10 ansatte, men den er nå senket til 5.

Dette er et klart signal om at alle ansatte, uavhengig av bedriftens størrelse, har rett til en trygg arbeidsplass.

For større virksomheter med over 30 ansatte har det tidligere vært krav om å etablere et arbeidsmiljøutvalg. Fra 2024 utvides dette kravet til å omfatte virksomheter med over 10 ansatte. Vel og merke hvis én av partene i virksomheten krever det.

Skydda Norge har gjennom de siste 95 årene jobbet med HMS innenfor bygg, anlegg og industri. Innskjerping av regler fra offentlige myndigheter er nok ikke det som gjennom årene har høstet mest applaus, men resultatet er det ikke mulig å krangle på.

Lover, teknologi og kunnskap har sammen sørget for at vi i dag har historisk trygge arbeidsplasser. Samtidig er vi langt fra perfekte. Fortsatt har vi alt for mange alvorlig ulykker og dødsfall på jobben.

Med det i mente er det derfor vår klare oppfatning at de nye reglene er et ytterligere skritt i riktig retning for å oppnå det vi alle ønsker: å dra hjem fra jobben like uskadet som da vi kom.

Vi oppfordrer derfor alle bedrifter, uavhengig av størrelse, til å ønske endringene i arbeidsmiljøregelverket velkommen, og samtidig investere i nødvendige ressursene for å oppfylle de nye kravene.

Til sjuende og slutt er nemlig god HMS er nemlig lønnsomt for helse, omdømme og lommebok.

catchlight_nve

Fortsatt positiv kraftbalanse mot 2028

Kraftbalansen i Norge blir svakere de nærmeste årene, men vi forventer fortsatt et kraftoverskudd i 2028. Det viser NVEs nye analyse av den kortsiktige kraftbalansen. – Vi regner med at kraftforbruket vil øke en del, men vi forventer ikke et kraftunderskudd de nærmeste årene, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

Parker plus e crop

Parker kunngjør lanseringen av miljøvennlige Hyperchill Plus-E-prosessvannkjølere

Parker Hannifin lanserer Hyperchill Plus-E, en ny, miljøvennlig industriell prosesskjøler som brukes i HVAC og kjøling, industrielt produksjonsutstyr, biovitenskap, olje og gass, i tillegg til bruksområder for kraftgenerering og fornybar energi.

Rockwell ESK rendering crop

ROCKWOOL bygger ny steinullfabrikk i Sverige

Steinullprodusenten ROCKWOOL skal bygge en ny fabrikk på Eskilstuna i Sverige for å møte byggebransjens økte etterspørsel av isolering med lavt klimaavtrykk. Den toppmoderne, nye fabrikken skal skape 120 arbeidsplasser og skal drives av egenutviklet og storskala, grønn smelteteknikk.

GoliatVIND_3 crop

GoliatVIND - gode samarbeidsrelasjoner bidro til rekordrask levering av havbunnsundersøkelse

Takket være gode relasjoner med Akvaplan-niva og andre underleverandører så fikk GoliatVIND mobilisert til gjennomføring av havbunnundersøkelse på rekordtid. Som et avgjørende steg mot å sikre godkjenning av konsekvensutredningen for demonstrasjonsprosjektet for flytende havvind utenfor Hammerfest, fullførte GoliatVIND en havbunnsundersøkelse i rekordfart. Dette ble muliggjort på grunn av det gode samarbeidet innen norsk leverandørindustri.