TUNASTUDIO

Ørsted tildelt kontrakt – skal fange 430.000 tonn biogen CO2 og lagre på norsk sokkel

Den danske Energistyrelsen (DEA) har tildelt Ørsted en 20-årig kontrakt til 'Ørsted Kalundborg Hub' som er et prosjekt for karbonfangst og lagring (CCS). Prosjektet innebærer at Ørsted skal etablere karbonfangst ved to danske kraftverker – det treflisfyrte Asnæs kraftverk i Kalundborg i Vestsjælland og ved Avedøre kraftverkets halmfyrte kjele i København. CO2-en skal lagres i Norge.

– Vi er svært fornøyde med utfallet av anbudsprosessen, og vi ser frem til å starte arbeidet med å etablere et karbonfangstanlegg ved to av våre kombinerte varme- og kraftanlegg som går på bærekraftig halm og flis. Ifølge FNs klimapanel (IPCC) er fangst og lagring av biogen CO2 et av verktøyene vi må bruke for å bekjempe klimaendringene, og CCS-prosjektet vårt vil bidra vesentlig til å nå de politisk vedtatte danske klimamålene for 2025 og 2030, sier Ole Thomsen, direktør og sjef for Ørsteds bioenergivirksomhet.

I løpet av 2025 skal kraftvarmeverkene Asnæs og Avedøre begynne å fange og lagre biogent karbon, og i begynnelsen av 2026 skal de to enhetene fange og lagre ca. 430.000 tonn biogen CO2 hvert år. Realiseringen av prosjektet vil være det første skrittet i å etablere en storskala CO2-infrastruktur over hele Danmark, da Asnæs kraftverk ikke bare vil fungere som knutepunkt for fangst og skipsfart av Ørsteds egen biogene CO2, men potensielt også for frakt av  CO2 produsert av andre utslippere.

Ørsted har slått seg sammen med Aker Carbon Capture, den ledende norske aktøren innen karbonfangstteknologi med utprøvd og egenutviklet teknologi. Aker Carbon Capture skal levere fem Just Catch-enheter™ til kraftvarmeverkene. Just Catch™ er et standardisert konsept og et modulært og konfigurerbart system som muliggjør effektiv produksjon og distribusjon av karbonfangstenheter.

– Vi er stolte av vårt partnerskap med Ørsted og ser dette prosjektet som en milepæl for vårt standardiserte Just Catch-tilbud til markedet for mellomstore utslipp. Vi ser frem til å samarbeide med Ørsted og bidra til deres avkarbonisering og Danmarks CCUS-ambisjoner, sier Valborg Lundegaard, administrerende direktør i Aker Carbon Capture.

De 430.000 tonnene med biogen CO2 fra kraftvarmeverkene Asnæs og Avedøre skal skipes til Northern Lights sitt reservoar i den norske delen av Nordsjøen. Ørsted har inngått kontrakt med Northern Lights, som utvikler infrastruktur for CO2-transport og -lagring. Fase én av Northern Lights-prosjektet ferdigstilles i 2024 og er det mest modne karbonlageret i Nordsjøen.

– Vi er veldig glade for at Ørsted har valgt Northern Lights som leverandør av CO2-lagring. Denne avtalen bekrefter det kommersielle potensialet for CCS og viser at markedet for transport og lagring av CO2 er i rask utvikling, sier Børre Jacobsen, administrerende direktør i Northern Lights.

Ved å fange det biogene karbonet fra biomassefyrte kombinerte varme- og kraftverk og legge det under bakken, er det mulig å ikke bare redusere, men også fjerne CO2 fra atmosfæren, ettersom biogent  karbon fra bærekraftig biomasse er en del av en naturlig biogen karbonsyklus. Dermed skaper du negative utslipp.

Fjerning av karbon
I mars 2021 signerte Ørsted, Aker Carbon Capture og Microsoft en avtale om  blant annet å drive frem prosessen med å oppnå faktisk drift av et kommersielt og teknisk oppsett som kombinerer karbonfangst og ren energiproduksjon via biomassefyrte kraftvarmeverk.  

Som direkte støtte til dette nye prosjektet har Microsoft inngått avtale om å kjøpe 2,76 millioner tonn bærekraftig karbonfjerning av høy kvalitet over 11 år fra fangst og lagring av biogent karbon fra Asnæs kraftverk. Dette representerer en av verdens største karbonfjerningsavtaler målt i volum, til dags dato.

– Vår langsiktige avtale med Ørsted om karbonfjerning av høy kvalitet støtter Microsofts forpliktelse til å bli karbonnegativ innen 2030, sender et sterkt etterspørselssignal for å skalere markedet, og viser kraften i partnerskap og den teknologiske innovasjonen som trengs for å hjelpe verden med overgangen til ren energi, sier Melanie Nakagawa, Chief Sustainability Officer i Microsoft.

Avtalen mellom Ørsted og Microsoft viser også den kommersielle verdien knyttet til karbonfangst og fjerning. Gitt at markedet for bioenergibasert CCS fortsatt er umodent, var både danske statssubsidier og Microsofts kontrakt nødvendig for å gjøre dette prosjektet levedyktig.

Dette partnerskapet demonstrerer hvordan karbonfjerningsløsninger kan modnes og skaleres når mottakere, operatører, teknologileverandører og beslutningstakere samarbeider tett. Ved å skape et kommersielt oppsett av negative utslipp som gir åpenhet og senker kostnadene og tiden til markedet for karbonforskyvninger, kan CCS gå fra å være avhengig av subsidier til å operere på markedsvilkår. Dette ligner på utviklingen av andre fornybare energiløsninger, som solenergi og vindenergi.

Ørsted er desuten verdens største havvindselskap, og kombinerer global erfaring med å utvikle, bygge, drifte og eie havvindparker. I samarbeid med to av Norges største fornybarselskaper, Hafslund og Fred. Olsen Seawind, ønsker Ørsted å realisere storskala havvind i Norge.

– Som den mest erfarne havvindutvikler i verden har vi store planer om å bidra til å kickstarte en ny industri i Norge med flytende vind sammen med våre Blåvinge-partnere. Norge har en sterk offshore serviceindustri som har svært gode forutsetninger for å levere løsninger som bringer oss nærmere en klimanøytral verden – både når det gjelder CCS og havvind, sier Sebastian Hald Buhl, landesjef i Ørsted Norge.

MIDSECTION OF WOMAN WORKING WITH MOBILE PHONE

9 av 10 selskaper som bruker AI til å forbedre KPI-er ser tydelige forbedringer

Et flertall av bedriftsledere ser behovet for å forbedre organisasjonens nøkkelindikatorer (KPIer). Kun en tredjedel har tatt i bruk AI i KPI-arbeidet, men de som gjør det ser raskt forbedringer i hvordan de kan analysere virksomheten og ta bedre beslutninger. Det viser en ny rapport fra MIT Sloan Management Review og Boston Consulting Group (BCG).

Alfa Laval crop

Ny pumpehåndbok fra Alfa Laval

Alfa Laval har nettopp publisert en helt ny utgave av selskapets anerkjente pumpehåndbok. Håndboken på 375 sider er gratis og inneholder vitenskapelig informasjon om grunnleggende pumpefunksjonalitet og grundige retningslinjer for dimensjonering og valg av riktig pumpetype for optimal virkningsgrad. 

OO Logistikksenter Ålesund crop

Otto Olsen AS styrker sin markedsposisjon gjennom overtakelse av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund

Otto Olsen AS, en ledende leverandør innen tekniske løsninger og produkter i Norge, kunngjør med glede overtakelsen av Parker Hannifin logistikksenter i Ålesund. Denne overtagelsen vil ytterligere styrke Otto Olsen AS sin tilstedeværelse i det norske markedet. Transaksjonen forventes å bli avsluttet 30. april 2024.

Bygger verdens grønneste sinkverk

Bygger verdens grønneste sinkverk

I industribygda Odda er Fastlands-Norges største industriprosjekt, med en samlet investeringsramme på 850 millioner euro, nå i ferd med å realiseres. – Boliden har lagt 850 millioner Euro på bordet og bygger nå verdens grønneste sinkverk i Odda.