West Hercules corona crop

Måtte naturligvis øke frekvensen på rengjøring. Foto: Ole Jørgen Bratland

Slik holdt de koronaviruset unna oljeriggene

Da tiltakene mot koronapandemien for alvor ble iverksatt i Norge, visste arbeiderne ute på oljeplattformene lite om hva som utspilte seg på fastlandet. Det gjorde kantine- og serviceselskapet Sodexo, som satte i gang dramatiske tiltak for å hindre at smitten skulle spre seg i de sårbare småsamfunnene i Nordsjøen.

Den 12. mars 2020 presenterte statsminister Erna Solberg de mest inngripende tiltakene som er gjort i fredstid i Norge. Sodexo, som er ansvarlige for catering, renhold og vaskeritjenester ombord på 16 installasjoner offshore, måtte mobilisere alle sine forpleiningsledere for å legge en slagplan. Smitten måtte ikke komme ut på riggene.

– Etter Solbergs pressekonferanse samlet vi våre forpleiningslederne til en felles telefonkonferanse. Vi brainstormet rundt tiltakene som ble iverksatt, og i rekordfart fikk vi tilpasset driften etter påleggene fra myndighetene, sier Vibeke Fjordbakk, som er Operations Manager i Sodexo.

En ny hverdag

De drøyt 100 oljearbeiderne på boreriggen West Hercules fikk den 12. mars servert frokostbuffé, akkurat som vanlig. Men da de returnerte til byssa for å spise middag, var rutinene rundt måltidene drastisk endret.

– Vi måtte naturligvis øke frekvensen på vaskeri- og rengjøringsarbeidet, men den største endringen var i matkonseptet. Det var veldig uvant for gjestene våre. Plutselig var det porsjonsservering og regler for hvor tett de kunne sitte. De hadde ikke fått med seg hvor drastisk hverdagen vår var endret på land, sier Fjordbakk.

Kai Aleksander Strøm, som er forpleiningsleder på West Hercules, hadde ansvaret for organiseringen av dem som jobber i cateringen.

– Det å måtte servere hver enkelt gjest innebærer en del ekstra arbeid. I tillegg har vi ekstra renhold, spesielt på kontaktpunkter og steder man er innom før man skal inn i byssa. Men Sodexo har sørget for ekstra bemanning og alle nødvendige ressurser. Det gjorde at vi fikk gjennomført tiltakene uten å utsette oss for mer stress, flere skader eller forhøyet smittefare, sier han.

Et vellykket samarbeid

Til tross for at de siste månedene har bydd på en rekke krevende utfordringer, har de nye tiltakene også ført noe positivt med seg.

– Nå som vi samhandler mer med hver enkelt gjest, har vi også fått veldig god kontakt med dem. En sosial og hyggelig atmosfære rundt måltidene er ekstra viktig nå som andre velferdstilbud på riggen er såpass begrenset, sier Strøm.

Operations Manager Vibeke Fjordbakk understreker også hvor viktig samarbeidet og dialogen med forpleiningslederne, plattformsjefene og sykepleierne på plattformene har vært gjennom hele prosessen. Måten de har samarbeidet på denne våren, er nøkkelen til at de har klart å holde smitten unna alle de 16 oljeriggene som Sodexo er tilstede på.

– Vi hadde aldri klart dette uten at våre medarbeidere har gått dette i møte med et så åpent sinn og en såpass positiv innstilling. De har vært villige til å få gjøre alt som krevdes av dem, og forpleiningslederne våre har virkelig stått i bresjen for å lede denne krevende prosessen. Så all ære til våre crew ute på riggene, sier hun.

 

Ny utgave av Min Drift & Vedlikehold. Nr 3 -2025

Ny utgave ute!

Ny teknologi gir praktiske fordeler i drift og vedlikehold – fra lokalt printede reservedeler til droner i tunnelinspeksjon.

Les hvordan innovasjon allerede effektiviserer hverdagen i industrien.

Nscale tar i bruk HxGN EAM fr Prevas for vedlikeholdsstyring

Nscale tar i bruk HxGN EAM for vedlikeholdsstyring

Datasenteret i Glomfjord skal få bedre oversikt og kontroll med ny skyløsning fra Prevas og Hexagon.

NFV sesminar

Seminar om KI i industribedrifter

Hvordan kan du og din bedrift optimalisere industriprosesser gjennom KI? Og hva betyr dette egentlig? Norsk Forening for Vedlikehold arrangerer én-dags seminar der bransjeledere og KI-pionerer deler sine erfaringer og beste praksiser.

Mainteck konferansen

Klart for for Maintech-konferansen

Årets konferanse holdes 1. og 2. april på Britannia i Trondheim. Hovedparolen i jubileumsåret er Teknologiske krefter med menneskelig kontroll. Her får man innsikt i hvordan samspillet mellom mennesker og maskiner kan påvirke vedlikeholdet. Du kan også lære mer om hvordan levetiden til eksisterende utstyr kan forlenges med ny teknologi som maskinlæring, kunstig intelligens og smarte vedlikeholdssystemer.