default

Vesterålen Marine Oil åpnet ny stor fabrikk

Vesterålen Marine Olje har utvidet produksjonslokalene og investert i ny innovativ teknologi som gir banebrytende muligheter i produksjon av fiskeolje. Onsdag 22.mai ble det nye anlegget åpnet av statssekretær Kristina Sigurdsdottir Hansson (AP) i Nærings- og Fiskeridepartementet.

Det nye anlegget har kapasitet til å ta imot langt større mengder råstoff, og er modernisert med ny teknologi som vesentlig øker utnyttelsesgraden av råstoffet som brukes i fiskeoljeproduksjon.

- Nytt anlegg øker produksjons- og lagringskapasitet, samtidig som vi iverksetter en mer avansert råvareutnyttelse der vi utnytter potensialet til råvarene til fulle. Vi har investert i nytt prosessutstyr for enzymatisk hydrolyse, en teknologi som ikke tidligere er benyttet i produksjon av tran. Vi er stolte over å påbegynne et arbeid som er banebrytende i vår bransje. Med høy utnyttelsesgrad får vi en bedre ressursøkonomi, og kan utnytte mer av fisken til humant konsum, sier Stian Frivåg, daglig leder i Vesterålen Marine Olje.

Det nye anlegget ligger helt ytterst i havna på Myre i Øksnes kommune i Vesterålen, som i dag er en av Norges største og viktigste havner for mottak av hvitfisk. Gjennom enzymatisk hydrolyse skal anlegget på sikt kunne oppnå en vesentlig bedre ressursutnyttelse av marine proteiner fra lever. I dag benyttes all protein fra lever til fiskefôr, mens den nye teknologien gjør at det nå kan benyttes til humant konsum.

Dette betyr i praksis at restråstoff som tidligere gikk til dyrefor eller ble kastet får en fornyet verdi som høyverdig proteiner, forklarer Frivåg.

Investerer for fremtiden

Vesterålen Marine Olje har investert om lag 100 millioner kroner i det nye anlegget, som nå blir et hovedanlegg for Möller’s Tran. Vesterålen Marine Olje henter råstoff langs hele kysten i Nordland, Troms og Finnmark.

- Vi har store forventinger til dette anlegget, som ikke bare effektiviserer og moderniserer produksjonen, men også blir ett av våre viktige vekstanlegg. Norske råvarer er ettertraktet langt utover Norges grenser og med slike investeringer sikrer vi både en god verdikjede, og en mer robust forretningsvirksomhet, sier Tomas Settevik, som er styreleder i Orkla Health, som eier Vesterålen Marine Olje. Settevik deltok på åpningen av anlegget.

Møllers Tran er i dag en stor eksportvare og selges i mer enn 30 markedet over hele verden. Produktet er ettertraktet fordi det har en unik verdikjede basert på råvarer fra villfisk i norske farvann.

Fra kjeller til storskala produksjonsanlegg

Vesterålen Marine Olje ble etablert som et grunder foretak i 2005 og har i løpet av 19 år utviklet fra enkeltmannsforetak etablert i et kjellerlokale i havna til å bli et stort industrianlegg. Utvidelsen av anlegget bidrar til nye arbeidsplasser og er et løft også tiltrekker seg ny kompetanse.

Fabrikken består i dag av 15 medarbeidere. Utbyggingen bengyte i mai i fjor, og det nye anlegget består også av nytt kjølerom, nytt lager, verksted, kontorlokaler og garderobe.

Vesterålen Marine Olje samarbeider blant annet med Nofima og Universitetet i Tromsø. Innovasjon Norge har også bidratt med støtte til prosjektet.

catchlight_nve

Fortsatt positiv kraftbalanse mot 2028

Kraftbalansen i Norge blir svakere de nærmeste årene, men vi forventer fortsatt et kraftoverskudd i 2028. Det viser NVEs nye analyse av den kortsiktige kraftbalansen. – Vi regner med at kraftforbruket vil øke en del, men vi forventer ikke et kraftunderskudd de nærmeste årene, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

Parker plus e crop

Parker kunngjør lanseringen av miljøvennlige Hyperchill Plus-E-prosessvannkjølere

Parker Hannifin lanserer Hyperchill Plus-E, en ny, miljøvennlig industriell prosesskjøler som brukes i HVAC og kjøling, industrielt produksjonsutstyr, biovitenskap, olje og gass, i tillegg til bruksområder for kraftgenerering og fornybar energi.

Rockwell ESK rendering crop

ROCKWOOL bygger ny steinullfabrikk i Sverige

Steinullprodusenten ROCKWOOL skal bygge en ny fabrikk på Eskilstuna i Sverige for å møte byggebransjens økte etterspørsel av isolering med lavt klimaavtrykk. Den toppmoderne, nye fabrikken skal skape 120 arbeidsplasser og skal drives av egenutviklet og storskala, grønn smelteteknikk.

GoliatVIND_3 crop

GoliatVIND - gode samarbeidsrelasjoner bidro til rekordrask levering av havbunnsundersøkelse

Takket være gode relasjoner med Akvaplan-niva og andre underleverandører så fikk GoliatVIND mobilisert til gjennomføring av havbunnundersøkelse på rekordtid. Som et avgjørende steg mot å sikre godkjenning av konsekvensutredningen for demonstrasjonsprosjektet for flytende havvind utenfor Hammerfest, fullførte GoliatVIND en havbunnsundersøkelse i rekordfart. Dette ble muliggjort på grunn av det gode samarbeidet innen norsk leverandørindustri.