Draugen øvelse crop

Godt fornøyd med øvelse Draugen

Kompetanseoverføring og god stemning preget årets største oljevernøvelse. Øvelse Draugen ble avholdt 21. – 23. mars 2023, og tok utgangspunkt i tiltenkte hendelser på det OKEA-eide Draugen-feltet på Haltenbanken.

- Under denne øvelsen var det operatørselskapet OKEA som spilte hovedrollen. I operasjonsledelsen hadde de med seg beredskapsforeningen OFFB, og samarbeidet og kompetanseoverføringen mellom de to organisasjonene, samt oss i NOFO fungerte svært godt og har gitt gode resultater. Det forteller kommunikasjonsrådgiver i NOFO, Veronica Halvorsen.

NOFO stod for aksjonsledelse under øvelsen. De neste ukene skal NOFO samle erfaringer og evaluere øvelsen.


Øvingsscenariet startet i fase 3

En eventuell oljevernhendelse kan foregå over lang tid, og NOFOs øvelser tar utgangspunkt i forskjellige faser. Øvelse Draugens scenario starter i fase 3, én uke etter den tiltenkte hendelser. Øvingsscenariet sier at oljen har ligget på vann noen dager og driver nå mot land.

Dermed er det en hel rekke øvingslag, teknologier og taktikker som ble øvet. Alt fra store supplybåter og mindre oljeredningsfartøy som sjøsatte oljelenser og skimmere, til personell på land som skulle mobiliseres for å redusere oljepåslag. I tillegg ble det tatt i bruk droner og fly som både bistod i oljevernaksjonene, men også overvåket selve øvelsen. På land ble det hele koordinert fra OKEA sitt kontor i Kristiansund og NOFOs kontor på Forus.

Over 800 deltakere deltok i Øvelse Draugen. Deriblant fem interkommunale utvalg mot akutt forurensing lokalisert i Nordland og Troms og Finnmark.
På lag med været

- Været var på vår side, forteller Halvorsen. Mens noen fikk rene påskestemningen var det ellers vanlig mars-vær andre steder.

- Fint vær gjør at øvelsen kan gå i sitt tiltenkte tempo, vi trenger ikke vente på væromslag og alle teknologier og taktikker kan tas i bruk, forteller hun.

Om det skal kalles teknologi eller taktikk er uklart, men 40 kubikkmeter usaltet popcorn ble også tatt i bruk under øvelsen. Popcornet skal simulere olje på havet, og har flere fordeler. Blant annet er det svært synlig slik at det er lett å se områder med «popcornsøl», det er mulig for innsatsstyker på land ø øve på sine oljeoppsamlere, og i tillegg er popcornet organisk avfall som kan spises av både fugl og fisk.

Den formelle sluttrapporten etter Øvelse Draugen vil foreligge i slutten av juni.

Prevas ny crop

Prevas ønsker velkommen til ny Teamlead & prosjektleder i Norge

Prevas har fått en ny teamlead & prosjektleder på Oslo-kontoret, Sofya Kapustina (37). Sofya har lang erfaring fra IKT-leveranser, prosjekt- og teamledelse med spisskompetanse innen utvikling av IT- og virksomhetsprosesser. 

egmaintenance-havlandet crop

Havlandet Havbruk AS og EG Maintenance utvider samarbeid om vedlikeholdet

Havlandet Havbruk AS ønsker å effektivisere vedlikeholdsarbeidet og har valgt å utvide samarbeidet med EG ved å ta i bruk EG Maintenance.  Implementering av EG Maintenance hos Havlandet vil bidra til en effektiv og strømlinjeformet driftsforvaltning for selskapets enheter.

OO oppkjøp Jan-Erik Storsve og Øyvind Nistad crop

Otto Olsen AS utvider produktporteføljen med oppkjøp av TR Fastenings Norge AS

Otto Olsen AS kunngjør fullført oppkjøp av TR Fastenings Norge AS, en betydelig utvidelse av sin allerede omfattende produktportefølje. Som en anerkjent norskeid virksomhet med solid erfaring og høy teknisk ekspertise, leverer Otto Olsen AS allerede et bredt spekter av produkter til ulike industrier.

670658562

Kiwas NDT-virksomhet overføres til IKM Inspection

Fra 4. april 2024 vil Kiwa Norges NDT-virksomhet bli overført i sin helhet til IKM Inspection AS. Avtalen som nå er inngått mellom Kiwa AS og IKM Inspection AS medfører at all aktivitet og medarbeidere knyttet til NDT-tjenester med tilhørende utstyrspark i Norge overdras.