Tools Slip og kapp crop

En av faktorene i dette er å se på hvilket materiale du skal jobbe med

Hvordan lykkes med slip og kapp? Dette er ekspertens råd

Nøkkelen til å lykkes med sliping og kapping handler mye om å velge riktig skive ut fra hva slags materiale du skal jobbe med og hvilken maskin du skal bruke. Du må også vite hva som er riktig teknikk og fremgangsmåte for best mulig resultat, og du må vite hvilke sikkerhetshensyn du må ta.

Vi har snakket med Alf Nagel fra TOOLS i Viken Vest, som til daglig hjelper blant annet mekaniske bedrifter med å finne riktige produkter og løsninger. Her er hans råd for å lykkes med sliping og kapping.

Velg riktig skive

– For best mulig resultat, enten du skal slipe eller kappe, gjelder det å velge riktig skive til jobben. En av faktorene i dette er å se på hvilket materiale du skal jobbe med. Det er hardheten og strukturen i bindemiddelet som er den største forskjellen mellom skivene som er beregnet til de ulike materialene, sier Alf Nagel. Han forklarer at det hovedsakelig er fire typer skiver å velge mellom:

Skiver til stål. Disse kan ikke brukes til rustfritt stål, da bindemiddelet inneholder jernfragmenter, som vil føre til rust.

Riktig og viktig teknikk

En vanlig feil ved slip og kapp er å bruke for mye trykk på maskinen. Noen maskinleverandører oppgir at man kan bruke et trykk på 3-6 kg, men en god tommelfingerregel er å kun bruke maskinens egenvekt. For mye trykk kan nemlig gi varmgang i materialet og slite ut skiven.

– Nøkkelen er å bruke et lett trykk sammen med en pendlende bevegelse på maskinen. Da får du fordelt varmen godt, samtidig som at slipekornene blir frigitt i en hastighet som gir optimal effekt. Ved kapping gir det også finest snitt, og øker levetiden på skiven.

– Husk også å kappe så rett som mulig. Hvis kappeskiven bøyes eller belastes sideveis, kan det innebære en sikkerhetsrisiko, avslutter Alf Nagel fra TOOLS.

kke brukes til rustfritt stål, da bindemiddelet inneholder jernfragmenter, som vil føre til rust.

Semcon hydrogen crop

Ny teknologi for produksjon av grønt hydrogen vil støtte fremtidens energibehov

Potensiale til å redusere kapitalkostnadene ved elektrolyse med opptil 60 %

Sammen med norske Hystar utvikler Semcon ny teknologi for hydrogenproduksjon.  Målet er å øke mengden hydro-gen som kan produseres gjennom elektrolyse med over 150 % sammenliknet med dagens elektrolyseteknologi – uten å bruke mer energi enn dagens prosess gjør. Produksjon av fornybart grønt hydrogen er en av EUs prioriteringer og avgjørende for å nå EUs grønne vekststrategi.

Les mer
Victoria prosessoperatør crop

Victoria (24) jobber som prosessoperatør

Økningen er ikke stor, men det går riktig vei

Stadig flere jenter søker seg til yrkesfag. Kvinner i bransjen mener det er viktig å vise at også de kan jobbe i mannsdominerte yrker.  Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at det aldri før har vært så mange jenter som søker seg til de tradisjonelle "mannsyrkene" innen bygg, anlegg og teknologifag. 

Les mer
Parker PTFE slange crop

Ny, avansert PTFE-slange fra Parker overgår begrensningene til andre typer slanger

Har mange fordeler takket være avansert design og optimaliserte materialer

Parker Hannifin lanserer 2030T-V70CON avansert PTFE-slange, utviklet av Polymer Hose Division Europe. Dette avanserte nye produktet er ideelt for en rekke krevende bruksområder, som for eksempel områder som involverer aggressive medier, høyt trykk, mekanisk stress, høy temperatur, korrosjon eller UV.

Les mer
NORD-SAFOMI crop

Teknisk innovasjon for blande- og røreprosesser

Gir en fleksibel enhet med lavt vedlikeholdsbehov.

NORD DRIVESYSTEMS har utviklet en effektiv kombinasjon til bruk i blande- og røreprosesser: MAXXDRIVE®-industrigirene med den nye SAFOMI-IEC-adapteren er spesialutviklet for blandemaskiner. Den gir bedre driftssikkerhet og reduserer behovet for utskiftning av slitedeler. 

Les mer