Norge tyskland crop

Valgte temaene grønn skipsfart og batteriteknologi fordi det har stort potensial

Norge og Tyskland vil jobbe enda tettere innen batteriteknologi og grønn skipsfart

5. og 6. januar 2023 besøkte Tysklands visekansler Robert Habeck Norge for andre gang på ett år. Temaet for besøket var blant annet gass- og energisamarbeidet mellom Norge og Tyskland og hvordan landene kan jobbe sammen for å lykkes med den grønne omstillingen.

Habeck møtte statsminister Jonas Gahr Støre, olje- og energiminister Terje Aasland, næringsminister Jan Christian Vestre og klima- og miljøminister Espen Barth Eide til samtaler om energisamarbeidet; et møte som endte med signering av en avtale om videre samarbeid fra begge land.

- Dette har vært en historisk dag. Vi har signert et dokument som gir oss gode muligheter for å jobbe videre sammen. Tyskland er vår beste venn og nærmeste allierte, fortalte Vestre etter møtet.

Grønn skipsfart og batteriteknologi

Under sitt besøk i Norge møtte også den tyske visekansleren og nærings- og klimaministeren Robert Habeck sin norske kollega Jan Christian Vestre samt representanter fra ulike norske og tyske bedrifter til diskusjon hos Norsk-Tysk Handelskammer om temaene grønn skipsfart og batteriteknologi.

Grønn skipsfart er et område med ypperlige muligheter for enda tettere samarbeid mellom landene, og både Norge og Tyskland har en velutviklet maritim industri. Norge har også etablert seg som et viktig testmarked både for elektrisk mobilitet til sjøs og autonom skipsfart.

Også batteriteknologi er et viktig tema i begge land, og blir ansett som veldig viktig for å lykkes med den grønne omstillingen. Norge er godt posisjonert i batterimarkedet og har mange av råvarene som trengs der.

- Jeg gleder meg veldig over å få kunne høre mer om hvor det er samarbeidsmuligheter mellom norsk og tysk industri innenfor disse områdene, sa Habeck. Og etter å ha hørt om hvor langt utviklingen med elektriske ferger har kommet i Norge tilføyde han:

- Jeg vil gjerne ha batteridrevne ferger i Tyskland også!

De ulike bedriftene som var til stede fortalte om sine ulike pilotprosjekter innen batteriteknologi og grønn skipsfart, til stor interesse fra begge ministrene. På spørsmål om hva bedriftene ønsker seg fra politisk side, ble det lagt vekt på at spesielt forutsigbarhet og incentiver til forandring er viktig for å kunne ta skrittet fra pilotprosjekt til større prosjekt.

Både Vestre og Habeck la vekt på viktigheten av å møte representanter for bedriftene for å høre deres meninger om hva som trengs for å lykkes med det grønne skiftet.

- Både Vestre og jeg ønsker å samle bedrifter fra begge land sammen for å komme opp med ulike kreative løsninger for hvordan vi kan løse fremtidens utfordringer, sa Habeck.

- Og vi vil helst begynne å jobbe med løsninger allerede neste uke, la Vestre til.

- I tillegg til energitemaene valgte vi bevisst temaene grønn skipsfart og batteriteknologi fordi det innenfor begge disse feltene er stort potensial for samarbeid mellom Norge og Tyskland, forklarte Michael Kern, administrerende direktør i Norsk-Tysk Handelskammer etter diskusjonsrunden.

- Norge har allerede samlet mye erfaring innenfor disse områdene, og eksportverdensmesteren Tyskland er selvfølgelig veldig interessert i å kunne eksportere sine varer til sjøs med et lavere CO2-avtrykk enn i dag. I tillegg ser vi at verdikjedene for batteriteknologi som blir bygget opp i begge land vil være viktige for fremtidens mobilitet, forklarte Kern videre.

Den tyske visekansleren Habeck er på et to dagers arbeidsbesøk i Norge for å treffe representanter for næringsliv og politikk, deriblant Norges statsminister Jonas Gahr Støre, olje- og energiminister Terje Aasland, næringsminister Jan Christian Vestre og klima- og miljøminister Espen Barth Eide. Habeck deltok også på NHOs årskonferanse den 5. januar.

Mongstad

Scana-selskap tildelt treårig vedlikeholdskontrakt med en estimert kontraktsverdi på 1,8 milliarder

Equinor har tildelt Scana-eide PSW Technology en treårig kontrakt på vedlikeholdstjenester til raffineriet på Mongstad. Avtalen har en estimert verdi på 200 millioner kroner i året og inneholder opsjoner på ytterligere seks år. – For PSW er dette en game changer, sier Oddbjørn Haukøy, konserndirektør i Scana og en av grunnleggerne av PSW tilbake i 2007.

Les mer
Schneider smarte_frekvensomformere crop

Norsk produksjonsindustri går daglig glipp av opptil 30 prosent energibesparelser

Industrien etterspør opplæring innen smarte frekvensomformere. Ved å utnytte deres fulle potensiale, kan produksjonsprosesser fort senke energikostnader med opptil 30 prosent.

Les mer
ELD-2202-1k (002) crop

Risikoen for cyberangrep har aldri vært større

I dag ser vi andre former for digitale trusler enn vi gjorde for bare et år sid

Cyberkriminelle retter seg i økende grad mot offentlig infrastruktur, herunder kritisk produksjonsvirksomhet, og dette kan ramme oss alle. Derfor ruster Eldor opp med spesialutdannede cybersecurity-medarbeidere.

Les mer
KUKA Lorentsson crop

Suksess for KUKA Nordic med sterk vekst i 2022 og gode utsikter for i år

KUKA er langt fremme når det gjelder programvare og digitale løsninger

Det går bra for KUKA Nordic, og for å oppfylle løftet om å bringe robotkunnskap ut til folket – Robots for the People – starter de nå opp med månedlige kurs i programvaren KUKA.Sim. – KUKA.Sim er et produkt som gjør livet betydelig enklere for en system-
integrator, sier Micael Amandusson, channel manager ved KUKA Nordic, som ser tilbake på et svært vellykket år for selskapet.

Les mer