Nord Elkem salten crop

Nordnorsk forening for industrivedlikehold

Etter 8 år som bedriftsnettverk har en rekke industribedrifter i nord Norge har gått sammen om å etablere Nord-Norges første forening innen industrivedlikehold, Vedlikeholdsnettverk- Nord.

Vedlikeholdsnettverk-Nord ble opprinnelig etablert som et bedriftsnettverk for 8 år siden finansiert av Innovasjon Norge. Gjennom prosjektet ble det lagt grunnlag for et varig samarbeid mellom en rekke industribedrifter, utdanningsinstitusjoner og leverandører av vedlikeholdstjenester i Nor-Norge.

I oktober 2023 ble nettverket registrert som en selvstendig, medlemsstyrt forening innen industrivedlikehold for industrien i nord Norge. Foreningen har også et godt samarbeid med Norsk forening for vedlikehold.

Vi ser et stort potensial for effektivisering og kostnadsreduksjon gjennom kompetanseheving, erfaringsdeling og bruk av ny teknologi i industrien. Havarier og driftsstans på grunn av manglende eller feil vedlikehold koster bedriftene og samfunnet flere 100 millioner hvert år

Arbeidet i foreningen skal være praktisk rettet, anvendbart og har gjennom flere år vist varige og konkrete resultater ute i bedriftene gjennom tett samarbeid mellom industri, universiteter, leverandører og forskningsinstitusjoner både i Norge, Sverige og Finland.

I og med at Finland er NATO medlem og Sverige er på vei inn i NATO har Vedlikeholdnettverk-Nord også etablert nettverket «Nordic Maintenance Cluster» i samarbeid med Universitetet i Narvik, Luleå Tekniske Universitet og Oulu universitet. Dette samarbeidet vil i tillegg til sivil industri også rette seg mot forsvarsindustri i de nordiske land

Målsetningen for foreningen er å skape relasjoner, vekst og utvikling innen industrivedlikehold, bidra til økt driftssikkerhet og ivaretakelse av lokal kompetanse.

Foreningen gjennomfører årlige nettverkssamlinger hvor medlemmer og samarbeidspartnere fra industri og universiteter i Norge, Sverige og Finland deltar. Vi arrangerer medlemsmøter, kurs, fagdager og bedriftsbesøk etter medlemmenes behov. I tillegg gjennomfører vi små og store prosjekter i fellesskap med ekstern finansiering.

I styret i foreningen sitter blant andre representanter fra UiT i Narvik, Statkraft, Nexans AS Rognan og Momek Services i Mo Industripark.

Se også nettsiden www.vedlikeholdsnettverknord.no

catchlight_nve

Fortsatt positiv kraftbalanse mot 2028

Kraftbalansen i Norge blir svakere de nærmeste årene, men vi forventer fortsatt et kraftoverskudd i 2028. Det viser NVEs nye analyse av den kortsiktige kraftbalansen. – Vi regner med at kraftforbruket vil øke en del, men vi forventer ikke et kraftunderskudd de nærmeste årene, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

Parker plus e crop

Parker kunngjør lanseringen av miljøvennlige Hyperchill Plus-E-prosessvannkjølere

Parker Hannifin lanserer Hyperchill Plus-E, en ny, miljøvennlig industriell prosesskjøler som brukes i HVAC og kjøling, industrielt produksjonsutstyr, biovitenskap, olje og gass, i tillegg til bruksområder for kraftgenerering og fornybar energi.

Rockwell ESK rendering crop

ROCKWOOL bygger ny steinullfabrikk i Sverige

Steinullprodusenten ROCKWOOL skal bygge en ny fabrikk på Eskilstuna i Sverige for å møte byggebransjens økte etterspørsel av isolering med lavt klimaavtrykk. Den toppmoderne, nye fabrikken skal skape 120 arbeidsplasser og skal drives av egenutviklet og storskala, grønn smelteteknikk.

GoliatVIND_3 crop

GoliatVIND - gode samarbeidsrelasjoner bidro til rekordrask levering av havbunnsundersøkelse

Takket være gode relasjoner med Akvaplan-niva og andre underleverandører så fikk GoliatVIND mobilisert til gjennomføring av havbunnundersøkelse på rekordtid. Som et avgjørende steg mot å sikre godkjenning av konsekvensutredningen for demonstrasjonsprosjektet for flytende havvind utenfor Hammerfest, fullførte GoliatVIND en havbunnsundersøkelse i rekordfart. Dette ble muliggjort på grunn av det gode samarbeidet innen norsk leverandørindustri.