Aquarobotics crop

Nysnø Klimainvesteringer og Skeie teknologi investerer i Aqua Robotics

Det norske selskapet Aqua Robotics leverer automatiserte og robotiserte not-vaskesystem til aquakulturbransjen. Nå investerer Nysnø og Skeie teknologi rundt 85 millioner kroner for å bidra til å realisere selskapets ambisjoner som teknologileverandør innenfor fiskehelse, fiskevelferd og bærekraft. Selskapet vil etter transaksjonen være godt posisjonert til å nå sine ambisiøse vekstplaner om å bli den ledende aktøren innen renhold av nøter.

Aqua Robotics har utviklet et automatisk not-vaskesystem. En not som alltid er ren fjerner behovet for bruk av kobber eller andre groehemmende impregneringer. Dette gir null avfall, og krever dermed mindre energi. Systemet gjør at fisken trenger færre medisiner, hindrer rømming av fisk og det kreves færre båtanløp til anlegget. Dette bidrar blant annet til å redusere energiforbruket knyttet til nøter med 98 % årlig og CO2-utslippet med 24 tonn per merd per år i snitt.

Unik merittliste med suksessfull utvikling

– Gründer-teamet og ledelsen i Aqua Robotics har en unik merittliste med suksessfull utvikling og kommersialisering av teknologi, i og utenfor akvakulturbransjen. Selskapets HALO-robot vil gjøre livet bedre for både oppdretter og fisk, og i tillegg bidra til å redusere klimagassutslipp og forhindre kobberforurensing til det marine miljøet, sier investeringsansvarlig i Nysnø Klimainvesteringer, John Egil Johannessen.

Som et resultat av renhold vil Aqua Robotics løsninger gi et bedre miljø for fisken – med mindre stress, færre smittekilder og generelt bedret fiskehelse. Noe som også fører til bedre lønnsomhet for brukerne.

Erfaring og kjennskap til bransjen appellerer

– Vi er svært fornøyde med å ha fått med oss eiere av en slik kvalitet som deler våre visjoner og ambisjoner for hvordan vi kan lykkes med å skape verdier til hele oppdrettsbransjen. Skeie teknologi og Nysnø sin erfaring og kjennskap til bransjen appellerer til oss, dette sammen med deres fokus på teknologiutvikling for å løse utfordringer innenfor fiskehelse, fiskevelferd og bærekraft. Å utvikle ny teknologi er alltid krevende, vi har brukt betydelige ressurser for å komme dit vi er nå – med suksess i et krevende marked. Hele aksjonærfelleskapet gleder seg til samarbeidet for å sikre selskapets videre positive utvikling, sier daglig leder, Kjetil Njærheim, og styreleder, Knut Molaug, i Aqua Robotics.

Med på investeringen er også Skeie teknologi som er en del av Skeiegruppen, og er en aktiv investor innenfor det digitale og grønne skiftet, særlig innenfor havbaserte næringer.

– Vi ser på Aqua Robotics som et meget innovativt selskap som adresserer kritiske utfordringer som oppdrettsbransjen sliter med i dag. Selskapets fokus på teknologiutvikling som eksempelvis kontinuerlig renhold og inspeksjon/overvåkning av nøtene er viktig bidrag for å utvikle næringen videre. Vi anser havbruk som en kritisk del av matforsyningen til en voksende befolkning, men videre vekst avhenger av at fiskevelferden bedres. Aqua Robotics er i våre øyne godt posisjonert til å bli en sentral bidragsyter til dette, sier CEO i Skeie teknologi, Håkon André Berg.

Aqua Robotics AS har gjennomført en transaksjon på totalt ca. NOK 85 millioner rettet mot den Kristiansandsbaserte investoren Skeie teknologi AS og Stavangerbaserte Nysnø Klimainvesteringer AS, samt de eksisterende aksjonærer T.D. Veen AS, Jakob Hatteland Holding AS og Kkera Invest AS.

Om Aqua Robotics AS

Aqua Robotics ble grunnlagt av familien Molaug i 2016, samme familie som står bak oppstarten av AKVA, som i dag er AKVA Group. Selskapets forretningside baserer seg på å automatisere vask av oppdrettsnøter gjennom den autonome HALO-roboten som kontinuerlig renholder oppdrettsnøter, uten bruk av kobberimpregnering eller høytrykksspyling. Som et resultat av kontinuerlig renhold skaper Aqua Robotics’ løsninger gir et bedre miljø for fisken med mindre stress, redusert smittepress og generelt bedret fiskehelse. Samtidig fører robotiseringen til en mer karbon-effektiv oppdrettsproduksjon. www.aquarobotics.no

Om Skeie teknologi AS

Skeie teknologi er en del av Skeiegruppen og er en aktiv investor innenfor det digitale og grønne skiftet med et særlig fokus på selskaper innenfor havbaserte næringer. Skeie teknologi har en sterk forpliktelse til å være med å bygge selskaper som løser morgendagens problemer. Selskapet investerer i virksomheter som allerede har bevist et betydelig kommersielt potensial, men som har behov for tilførsel av kapital og kompetanse for å kunne realisere ambisiøse målsetninger om vekst og utvikling. www.skeiegruppen.no

 

SKF ansys-app-top crop

Mindre CO2 med CO-design

Visste du at den største miljøpåvirkningen fra lagre kommer fra bruksfasen? Hvis man velger og designer lagre som minimerer friksjonen, kan det derfor være svært positivt for det samlede industrielle CO2-avtrykket.

Kerry crop

John Kerry; vi kan stopp oppvarming av kloden til under 1,9 grader

Under Yara Internationals bærekraftsseminar i forrige uke var Jon Kerry den viktigste deltakeren. Kerry er USAs spesialutsending for klima og en del av Bidens administrasjon. Hvis vi utnytter de teknologiske mulighetene, er Kerry optimistisk. Vi kan bremse oppvarmingen.

Les mer
OO Egenproduserte-tetninger crop

Egenproduserte tetninger

Otto Olsen AS presenterer en brosjyre med en oversikt over tetningene selskapet produserer i sine lokaler på Skedsmokorset. I sortimentet finner brukeren et bredt spekter av maskinerte tetninger og pakninger i ulike materialer, hentet fra ledende europeiske produsenter. 

Les mer
joetul-fabrikk-fredrikstad-crop

Jøtul AS velger EG Maintenance som nytt vedlikeholdssystem

Jøtul AS, global markedsleder og produsent av ovner og peiser i støpejern, har valgt EG Maintenance som deres nye leverandør for vedlikeholdssystem. Denne beslutningen markerer et skifte i retning av økt effektivitet og innovasjon i vedlikeholdsprosessene hos Jøtul.