Elkem-Rana-tatt-av-Mo-industripark crop

Vil bli utnyttet i Elkems strategiske planlegging mot klimanøytralitet.

Test av CCS ved Elkems smelteverk i Rana ga fangstrate på 95 prosent

Elkems norske smelteverk slipper i dag ut omlag 1500 ktonn CO2/år, mesteparten av dette kommer fra røykgassen. FEL 1-studien har vist et detaljert prosessdesigngrunnlag for CCS fra røykgass ved Elkems FeSi/Si-smelteverk, samt utviklet en generisk modell for beregning av CAPEX og OPEX knyttet til implementering av CCS ved de ulike anleggene. Fangstraten er på 95 prosent.

Arbeidet er gjort i samarbeid med de to teknologileverandørene Aker Carbon Capture med deres aminfangstprosess, og Saipem som bruker et vandig løsningsmiddel og enzym for CO2-fangst. Dette ble gjort for å lære mer om effektene på det totale omfanget og kostnadene for Elkem ved de ulike teknologivalgene. For å vurdere energibehov og energigjenvinning ble Norsk Energi konsultert. Optimalisering av energidelen er viktig siden det er en betydelig del av CCS-kostnaden, og det er viktig at dette må vurderes nærmere. Varmeutnyttelse fra tilgjengelig prosessvarmtvann bør undersøkes nærmere. Ny teknologi ble pilotert ved Sintef, med resirkulering av silisiumprosessrøykgass for å øke CO2-konsentrasjonen, og hvor resultatet viser at moderat røykgassresirkulering fremstår som en god løsning, og det vil også redusere NOx-utslippet. Andre muligheter for å øke CO2-innholdet i røykgassen er ved reduksjon av falsk luft og utilsiktede lekkasjer i avgasssystemet. Studien har gitt verdifull informasjon og kunnskap som vil bli utnyttet i Elkems strategiske planlegging mot klimanøytralitet.

SKF ansys-app-top crop

Mindre CO2 med CO-design

Visste du at den største miljøpåvirkningen fra lagre kommer fra bruksfasen? Hvis man velger og designer lagre som minimerer friksjonen, kan det derfor være svært positivt for det samlede industrielle CO2-avtrykket.

Kerry crop

John Kerry; vi kan stopp oppvarming av kloden til under 1,9 grader

Under Yara Internationals bærekraftsseminar i forrige uke var Jon Kerry den viktigste deltakeren. Kerry er USAs spesialutsending for klima og en del av Bidens administrasjon. Hvis vi utnytter de teknologiske mulighetene, er Kerry optimistisk. Vi kan bremse oppvarmingen.

Les mer
OO Egenproduserte-tetninger crop

Egenproduserte tetninger

Otto Olsen AS presenterer en brosjyre med en oversikt over tetningene selskapet produserer i sine lokaler på Skedsmokorset. I sortimentet finner brukeren et bredt spekter av maskinerte tetninger og pakninger i ulike materialer, hentet fra ledende europeiske produsenter. 

Les mer
joetul-fabrikk-fredrikstad-crop

Jøtul AS velger EG Maintenance som nytt vedlikeholdssystem

Jøtul AS, global markedsleder og produsent av ovner og peiser i støpejern, har valgt EG Maintenance som deres nye leverandør for vedlikeholdssystem. Denne beslutningen markerer et skifte i retning av økt effektivitet og innovasjon i vedlikeholdsprosessene hos Jøtul.